Tekninen lautakunta, kokous 25.3.2025

§ 51 Lausuntopyyntö YVA-selostuksesta Lamminnevan tuulivoimahanke, Seinäjoki ja Lapua

LAPDno-2023-143

Valmistelija

  • Mirva Korpi, Tekninen johtaja, mirva.korpi@lapua.fi

Perustelut

Lamminnevan tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostus on nähtävillä 12.2.-11.4.2025. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on pyytänyt lausuntoa arviointiselostuksesta 11.4.2025 mennessä. 

Lamminnevan Tuulivoima Oy suunnittelee tuulivoimapuistoa Seinäjoen ja Lapuan kaupunkien alueelle. Hankealueelle suunnitellaan enintään 37 uuden tuulivoimalan rakentamista. Hankealueen koko on noin 5500 hehtaaria. Suunniteltujen voimaloiden kokonaiskorkeus on korkeintaan 300 metriä. Suunniteltujen tuulivoimaloiden yksikköteho on 6–10 MW ja kokonaisteho 222–370 MW. Lamminnevan tuulivoimapuiston sähköverkkoliityntä on alustavasti suunniteltu toteutettavaksi 2x110 kV ilmajohdolla joko hankealueen lounaispuolelle sijoittuvan Seinäjoen sähköaseman (vaihtoehto SVE1a ja SVE1b) tai 400 kV ilmajohdolla hankealueen itäpuolelle suunnitteilla olevan uuden Fingridin sähköaseman kautta (SVE 2). Suunnitellun voimajohtoreitin pituus on vaihtoehdossa SVE 1A noin 24 km, vaihtoehdossa SVE 1B noin 21 kilometriä ja vaihtoehdossa SVE 2 noin 13 km.

Ympäristövaikutusten arviointimenettelyssä tarkastellaan seuraavia hankkeen vaihtoehtoja:

  • VE0: Hanketta ei toteuteta.
  • VE1: Hankealueelle rakennetaan enintään 37 uutta tuulivoimalaa. Voimaloiden kokonaiskorkeus
    on korkeintaan 300 metriä. Tuulivoimaloiden yksikköteho 6-10 MW.
  • VE2: Hankealueelle rakennetaan enintään 35 uutta tuulivoimalaa. Voimaloiden kokonaiskorkeus
    on korkeintaan 300 metriä. Tuulivoimaloiden yksikköteho 6-10 MW.

Arvioitavat sähkönsiirtovaihtoehdot:

  • SVE 1A: Lamminnevan tuulivoimapuistoalueelta rakennetaan noin 24,1 kilometrin pituinen 110 kV voimajohto Seinäjoen sähköasemalle. Sähkönsiirron vaihtoehdossa 1A uusi voimajohto kulkee pääosin (17,8 km) olemassa olevan 110 kV voimajohdon rinnalla. Hankealueelta olemassa olevan johtokadun rinnalle rakennettaisiin Lapuan kaupungin alueelle, täysin uuteen maastokäytävään ilmajohto, jonka pituus olisi noin 6,3 km.
  • SVE 1B: Lamminnevan tuulivoimapuistoalueelta rakennetaan noin 20,7 kilometrin pituinen 110 kV voimajohto Seinäjoen sähköasemalle. Sähkönsiirron vaihtoehdossa B uusi voimajohto kulkee ole-massa olevan 110 kV voimajohdon rinnalla noin 11,7 km:n matkan, kiertäen kuitenkin Paukanevan Natura-alueen sen länsipuolitse. Tällä osuudella voimajohto kulkisi uudessa johtokäytävässä ja osuuden pituus on noin 4,4 km. Samoin hankealueelta olemassa olevan johtokadun rinnalle rakennettaisiin Seinäjoen kaupungin alueelle, uuteen maastokäytävään ilmajohto, jonka pituus olisi noin 4,6 km. 
  • SVE 2: Lamminnevan tuulivoimapuistoalueelta rakennetaan 400 kV voimajohto Lamminnevan hankealueen itäpuolelle suunnitteilla olevalle sähköasemalle. Uuden sähköaseman tarkka sijainti ei toistaiseksi ole tiedossa, mutta alustavien suunnitelmien mukaan se sijoittuisi olemassa olevan 400 kV+ 110 kV voimajohtoaukean (Alajärvi-Seinäjoki) välittömään läheisyyteen välille Hietaharjunmäki-Koppiohaudanmaa. 

Sähkönsiirron vaihtoehdossa SVE 2 uusi voimajohto kulkisi kokonaisuudessaan olemassa olevan 400 kV voimajohdon rinnalla. Uuden voimajohdon pituus olisi enintään noin 13,4 km.

Ympäristövaikutusten arviointiselostus oheismateriaalina. 

Arviointiselostuksen liitteet saatavilla osoitteessa www.ymparisto.fi/fi/osallistu-ja-vaikuta/ymparistovaikutusten-arviointi/lamminnevan-tuulivoimahanke-seinajoki-ja-lapua

Etelä-Pohjanmaan maakuntakaavassa 2050 Lamminnevan alue on tunnistettu seudullisen kokoluokan tuulivoima-alueeksi, mutta kaikki suunnitellut voimalat eivät sijoitu maakuntakaavan mukaiselle aluerajaukselle. Lähin Lapuan kaupungin asemakaava-alue sijoittuu noin 1,1 kilometrin etäisyydelle hankealueen länsipuolelle. Hankealueen itäpuolelle Hirvijärven pohjoisosiin sekä Tiisijärven ympärille sijoittuu ranta-asemakaavoitettuja alueita. Alle kilometrin etäisyydelle sähkönsiirtovaihtoehtoa SVE2 sijoittuvat Hirvijärven ja Tiisijärven rantaasemakaava-alueet.  

Arviointiselostuksen mukaan Lamminnevan tuulivoimapuiston alue sijoittuu toiminnan kannalta sopivalle alueelle ja tukeutuu olemassa olevaan infrastruktuuriin. Toiminnassa hyödynnetään alueen olemassa olevaa tiestöä, eivätkä toiminnasta aiheutuvat liikennejärjestelyt edellytä muutoksia yleiseen tieverkkoon. Tuulivoimapuistot ovat valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden (VAT) mukaisia ja tukevat erityisesti uusiutuvan energian hyödyntämistä koskevien tavoitteiden toteutumista. Tuulivoimaloiden rakennusalueilla hanke vaikuttaa suoraan maankäyttöön muuttamalla metsätalouskäytössä olevaa aluetta energiantuotantoalueeksi. Vaikutukset kohdistuvat osin myös metsätalousalueille tyypilliseen virkistyskäyttöön. Vaikutukset ovat hankkeen elinkaarta ajatellen hyvin pitkäkestoiset. Valtaosalla tuulivoimapuiston alueesta entinen maankäyttö voi kuitenkin jatkua, eikä hankkeen toteuttaminen merkittävästi heikennä ympäröivän alueen käytettävyyttä. Hankealueelle ei kohdistu asumiseen liittyviä maankäytön kehittämispaineita. Tuulivoimapuiston suunnitellut voimalat sijoittuvat riittävän etäälle nykyisestä ja kaavoitetusta vakituisesta asutuksesta. Mallinnusten mukaan suositusarvon ylittäviä varjostusvaikutuksia aiheutuu hankevaihtoehdosta riippuen yhden asuinrakennuksen ja 1–2 lomarakennuksen kohdalla, joten kokonaisuudessaan asuin- ja lomarakennuksille aiheutuva vaikutus voidaan katsoa kohtalaiseksi. Suunnitellun sähkönsiirtoreitin läheisyyteen ei kohdistu sellaisia yhdyskuntarakenteen tai maankäytön kehittämistarpeita, jotka asettaisivat haasteita suunnitellun sähkönsiirtoreitin toteutukselle. Yhdyskuntarakenteen ja maankäytön kokonaisvaikutus on arvioitu merkittävyydeltään kohtalaiseksi. Tuulivoimapuiston toteutusvaihtoehtojen välillä vaikutuksissa ei ole merkittävää eroa. Tuulivoimapuiston toteuttaminen edellyttää tuulivoimayleiskaavan laatimista. 

Hankealueella ei ole asuin- tai lomarakennuksia. Hankealueen ja sähkönsiirtoreittien lähiympäristöön sijoittuu runsaasti asutusta, joten vaikutusten kohteena olevien vakituisten ja vapaa-ajan asukkaiden määrä on erittäin suuri. Vakituinen asutus on keskittynyt pääosin hankealueen pohjois-, etelä- ja länsipuolelle, Lapuan ja Seinäjoen keskustaajamien alueelle sekä niiden välissä Nurmonjokilaaksoon. Loma-asutus on keskittynyt Hirvijärven tekojärven ja Tiisijärven rannoille. Alle kahden kilometrin etäisyydelle suunnitelluista voimaloista sijoittuu vaihtoehdossa 1 (VE1) 76 asuinrakennusta ja 43 lomarakennusta, ja vaihtoehdossa 2 (VE2) 72 asuinrakennusta ja 25 lomarakennusta. Suunnitellulle johtoalueelle ei sijoitu missään vaihtoehdossa asuin- tai lomarakennuksia, mutta lähiasutuksen määrä on suuri. Vaihtoehdon SVE2 lähiympäristöön sijoittuu sähkönsiirron reittivaihtoehdoista vähiten asutusta, alle 500 metrin etäisyydelle 30 asuinrakennusta ja 8 lomarakennusta. 

Lamminnevan tuulivoimahanke vahvistaa Suomen energiahuoltoa ja edistää Suomen energiaomavaraisuutta. Lisäksi hanke edesauttaa uuden ilmasto- ja energiastrategian toteutumista, jonka valtioneuvosto hyväksyi 30.6.2022. Strategian yhtenä tavoitteena on uusiutuvan energian tuotannon edistäminen. Etelä-Pohjanmaan ilmasto- ja kiertotaloustiekartta, joka tukee Etelä-Pohjanmaan maakuntaohjelmaa vuosille 2022–2025, on valmistunut vuonna 2022. Ilmasto- ja kiertotaloustiekartta toimii apuvälineenä Etelä-Pohjanmaan maakunnan ilmastotyössä ja tukee erityisesti alueella toimivia julkisorganisaatioita saavuttamaan kansalliset ja kansainväliset ilmasto- ja kiertotaloustavoitteet. Tiekartan avulla pystytään kohdentamaan rahoitusta ilmaston kannalta merkityksellisimpiin toimenpiteisiin. Etelä-Pohjanmaa haluaa toimia uusiutuvan energiantuotannon edelläkävijänä ja tavoitella energiaomavaraisuutta. Tavoitteena on tukea aluesuunnittelun keinoin sähkönsiirtoa mahdollistamaan esimerkiksi tuuli- ja aurinkoenergian tuotannon lisääntyminen. 

Lamminnevan tuulivoimahankkeen tavoitteena on tuottaa tuulivoimalla tuotettua sähköä valtakunnalliseen sähköverkkoon. Suunniteltujen tuulivoimaloiden kokonaisteho tulisi olemaan noin 222-370 MW ja arvioitu vuotuinen sähkön nettotuotanto tulisi tällöin olemaan noin 640–1060 GWh luokkaa.  Tuulivoimahanke vaikuttaa toteutuessaan monin tavoin vaikutusalueensa työllisyyteen ja yritystoimintaan. Tuulivoimapuisto lisää työllisyyden kasvun ja yritystoiminnan lisääntymisen kautta kuntien kunnallis-, kiinteistö- ja yhteisöverotuloja. Tuulivoimapuiston merkittävimmät työllisyysvaikutukset syntyvät rakennusvaiheessa. 

Fortum on solminut vuokrasopimuksia hankealueen maanomistajien kanssa. 

Rakennuslupien myöntäminen Lamminnevan tuulivoimahankkeen voimaloille edellyttää YVAmenettelyn lisäksi maankäyttö- ja rakennuslain mukaisen kaavan laatimista. Hankealueella ei ole tuulivoimapuiston rakentamisen mahdollistavaa kaavaa, joten se tulee laatia ennen kuin rakennuslupia tuulivoimaloille voidaan myöntää.  Kaavaluonnos on tarkoitus asettaa nähtäville yhtä aikaa YVA-selostuksen nähtävillä olon kanssa.  Yhteysviranomainen (ELY) arvioi YVA-ohjelman ja selostuksen laadun ja riittävyyden ja antaa niitä koskevan lausunnon ja perustellun päätelmän hankevastaavalle. Perustellun päätelmän jälkeen valmistellaan kaavaehdotus, johon laaditaan uusi, tehtyjen selvitysten ja perustellun päätelmän perusteella toteutuskelpoinen vaihtoehto. Kaavaselostuksessa tuodaan esiin, miten YVA-menettelyn aikana saadut mielipiteet ja lausunnot sekä yhteysviranomaisen perusteltu päätelmä on otettu huomioon. Rakennuslupa tuulivoimalan rakentamiseen voidaan 137 §:n 1 momentin estämättä myöntää, jos oikeusvaikutteisessa yleiskaavassa on erityisesti määrätty kaavan tai sen osan käyttämisestä rakennusluvan myöntämisen perusteena. 

Tuulivoimapuiston tekninen käyttöikä on noin 25-30 vuotta. Tämän jälkeen tuulivoimalat voidaan vaihtaa uusiin tai vaihtoehtoisesti poistaa tuulivoimapuisto kokonaan käytöstä. Tuulivoimapuiston purku ja ympäristön ennallistaminen käsittävät pääosin samoja työvaiheita kuin rakentaminen. Toiminnan päätyttyä tuulivoimaloiden rakenteet puretaan lukuun ottamatta perustuksia, jotka voidaan jättää paikoilleen. Voimajohdon rakenteet voidaan tarpeen mukaan purkaa tai jättää paikalleen. Rakennetulla ilmajohdolla voidaan esimerkiksi täydentää paikallista sähköverkkoa ja parantaa sähkönjakelua sen hetkisen tilanteen mukaisesti. Käytetyistä materiaaleista valtaosa voidaan kierrättää kokonaan. Syvälle maahan upotettujen maakaapeleiden ympäristövaikutukset jäävät vähäisemmiksi, mikäli ne jätetään purkamatta. Kaapelien materiaalit on valittu niin, ettei niistä vapaudu haitta-aineita maaperään. 

Ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain 19 §:n mukaan arviointiselostuksen tulee sisältää tarvittavat tiedot hankkeesta, kuvaus ympäristön nykytilasta, kuvaus hankkeen ja sen kohtuullisten vaihtoehtojen todennäköisesti merkittävistä ympäristövaikutuksista, niiden lieventämisestä, seurannasta ja vaihtoehtojen vertailusta, tiedot ympäristövaikutusten arviointimenettelyn toteuttamisesta ja yleistajuinen yhteenveto.

Ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun asetuksen 4 §:n mukaan ympäristövaikutusten arviointiselostuksessa on esitettävä seuraavat tiedot:

1) kuvaus hankkeesta ja sen ominaisuuksista, jossa otetaan huomioon hankkeen rakentamis- ja käyttövaiheet sekä mahdollinen purkaminen ja poikkeustilanteet ja joka sisältää erityisesti seuraavat tiedot:

a) hankkeen tarkoitus, sijainti, koko ja maankäyttötarve;
b) hankkeen energian hankinta ja kulutus sekä käytettävät materiaalit ja luonnonvarat;
c) arvio hankkeesta aiheutuvien melun, tärinän, valon, kuumuuden ja säteilyn sekä muiden vastaavien ennustettujen päästöjen ja jäämien määrästä ja laadusta sekä sellaisten ennustettujen päästöjen ja jäämien määrästä ja laadusta, jotka voivat aiheuttaa veden, ilman, maaperän ja pohjamaan pilaantumista;
d) arvio hankkeessa syntyvän jätteen määrästä ja laadusta;

2) tiedot hankkeesta vastaavasta, hankkeen suunnittelu- ja toteuttamisaikataulusta, toteuttamisen edellyttämistä suunnitelmista, luvista ja niihin rinnastettavista päätöksistä sekä hankkeen liittymisestä muihin hankkeisiin;
3) selvitys hankkeen ja sen vaihtoehtojen suhteesta maankäyttösuunnitelmiin sekä hankkeen kannalta olennaisiin luonnonvarojen käyttöä ja ympäristönsuojelua koskeviin suunnitelmiin ja ohjelmiin sekä Euroopan unionin tai kansallisella tasolla vahvistettuihin ympäristönsuojelutavoitteisiin; 
4) kuvaus vaikutusalueen ympäristön nykytilasta ja sen todennäköisestä kehityksestä, jos hanketta ei toteuteta;
5) arvio mahdollisista onnettomuuksista ja niiden seurauksista ottaen huomioon hankkeen alttius suuronnettomuus- ja luonnonkatastrofiriskeille, näihin liittyvät hätätilanteet sekä toimenpiteet näihin tilanteisiin varautumisesta sekä ehkäisy- ja lieventämistoimet;
6) arvio ja kuvaus hankkeen ja sen kohtuullisten vaihtoehtojen todennäköisesti merkittävistä ympäristövaikutuksista;
7) tapauksen mukaan arvio ja kuvaus valtioiden rajat ylittävistä ympäristövaikutuksista;
8) vaihtoehtojen ympäristövaikutusten vertailu;
9) tiedot valitun vaihtoehdon tai vaihtoehtojen valintaan johtaneista pääasiallisista syistä, mukaan lukien ympäristövaikutukset;
10) ehdotus toimiksi, joilla vältetään, ehkäistään, rajoitetaan tai poistetaan tunnistettuja merkittäviä haitallisia ympäristövaikutuksia;
11) tapauksen mukaan ehdotus mahdollisista merkittäviin haitallisiin ympäristövaikutuksiin liittyvistä seurantajärjestelyistä;
12) selvitys arviointimenettelyn vaiheista ja osallistumismenettelyistä sekä niiden liittymisestä hankkeen suunnitteluun;
13) luettelo lähteistä, joita on käytetty selostukseen sisältyvien kuvausten ja arviointien laadinnassa, kuvaus menetelmistä, joita on käytetty merkittävien ympäristövaikutusten tunnistamisessa, ennustamisessa ja arvioinnissa sekä tiedot vaadittuja tietoja koottaessa todetuista puutteista ja tärkeimmistä epävarmuustekijöistä;
14) tiedot arviointiselostuksen laatijoiden pätevyydestä;
15) selvitys siitä, miten yhteysviranomaisen lausunto arviointiohjelmasta on otettu huomioon; sekä
16) yleistajuinen ja havainnollinen tiivistelmä 1–15 kohdassa tarkoitetuista tiedoista.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mirva Korpi, Tekninen johtaja, mirva.korpi@lapua.fi

Tekninen lautakunta antaa arviointiselostuksesta seuraavan lausunnon:

Lamminnevan Tuulivoima Oy:n arviointiselostus täyttää ympäristövaikutusten arvioinnista annetun lain mukaisest sisältövaatimukset ympäristövaikutusten arviointiselostukselle. Hankkeella on mm. aluetaloudellisia ja maisemallisia vaikutuksia. Arviointiselostuksessa on arvioitu kattavasti eri vaihtoehtojen vaikutuksia. 

Päätös

Lautakunta hyväksyi ehdotuksen.