Sivistyslautakunta, kokous 16.8.2023

§ 83 Koulukuljetuksen järjestäminen harkinnanvaraisesti

LAPDno-2023-576

Valmistelija

  • Katja Korkiamäki, Varhaiskasvatuspäällikkö, katja.korkiamaki@lapua.fi

Perustelut

Huoltaja on hakenut esiopetusikäiselle lapselleen maksutonta koulukuljetusta perustuen koulumatkan vaarallisuuteen. Lapsen päivittäin kulkema koulumatka on pituudeltaan noin 1 km. Voimassa olevien maksutonta koulukuljetusta koskevien periaatteiden mukaan perusteet maksuttomaan kuljetukseen eivät täyty. Lapuan kaupungin hallintosäännön mukaan varhaiskasvatuksen alue-esimies päättää esiopetuksen oppilaiden oikeudesta koulukuljetukseen kaupunginvaltuuston ja lautakunnan päättämien periaatteiden mukaisesti. Hallintosäännön mukaan sivistyslautakunta päättää koulukuljetusten ja kuljetusavustusten yleisperiaatteista siltä osin, kun kaupunginvaltuusto tai -hallitus ei ole niistä päättänyt. 

Kaupunginvaltuuston päätöksen (24.6.1999 6 §) mukaisesti lapsen terveyteen liittyvien seikkojen perusteella koulukuljetuksen harkinnanvaraisen järjestämisen tulee perustua lääkärinlausuntoon. Huoltaja tekee hakemuksen, liittää siihen perusteluiksi tarvittavat asiantuntijalausunnot ja dokumentit ja palauttaa hakemuksen oppilaan koulun rehtorille. Hakemus voi olla vapaamuotoinen. Perusopetuksen oppilaiden harkinnanvaraiset kuljetuspäätökset tekee koulun rehtori.

Esiopetuksen lapsen terveyteen perustuvat kuljetusta koskevat harkinnanvaraiset hakemukset ja lääkärinlausunto toimitetaan varhaiskasvatuksen alue-esimiehelle. Päätöksen harkinnanvaraisesta kuljetuksesta tekee tällöin varhaiskasvatuksen alue-esimies.

Koulumatkan vaarallisuuden perusteella järjestettävästä koulukuljetuksesta päättää niin peruskoulun 1-3- luokkien oppilaiden kuin varhaiskasvatuksen esiopetuksen oppilaiden osalta sivistyslautakunta.

Huoltaja on perustellut harkinnanvaraista kuljetusta kuljettavan reitin vaarallisuudella. Vaarallisuuden perusteina huoltaja on kirjannut tien leveyden, huonon näkyvyyden, talviolosuhteiden vaikutuksen ja kevyenliikenteenväylän puutteen. Kuljettava tieosuus ei ole ELY- keskuksen ylläpitämä eikä näin ollen sisälly sivistyskeskuksen käyttämään Koululiitu- ohjelmaan, jonka määrittämiä turvallisuusluokituksia käytetään yhtenä lähteenä maksutonta koulukuljetusta koskevien periaatteiden toteutumisen arvioinnissa. Kyseinen tie on kaupungin ylläpitämä ja tielle on tehty toimenpiteitä turvallisuuden parantamiseksi teknisen toimen päätöksillä. Nopeusrajoitus kyseisellä tiellä on laskettu 30km/h (26.5.2020 § 88). Tielle on myös asennettu  ”Moottoriajoneuvolla ajo kielletty”- liikennemerkki lisäkilvellä ”Ei koske mopoja eikä kiinteistöille ajoa” (23.2.2017  § 23).

Liuhtarintiellä on 10.8.2023 järjestetty katselmus, jonka muistio liitteenä.

Harkinnanvaraisen koulukuljetuksen järjestäminen koulumatkan vaarallisuuteen perustuen on sivistyslautakunnan päätöksenalainen, joten hakemus käsitellään sivistyslautakunnassa.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Mika Kamunen, Sivistys- ja hyvinvointijohtaja, mika.kamunen@lapua.fi

Sivistyslautakunta ei myönnä harkinnanvaraista koulukuljetusta pohjautuen edellä mainittuihin asiakirjoihin ja lausuntoihin.

Päätös

Sivistyslautakunta kuuli varhaiskasvatuspäällikkö Katja Korkiamäkeä asiassa ja hyväksyi sivistys- ja hyvinvointijohtajan ehdotuksen.