Ympäristölautakunta, kokous 12.9.2023

§ 60 Kaapelin sijoittamislupa kiinteistölle 408-402-61-3/Elenia Verkko Oyj

LAPDno-2023-604

Valmistelija

  • Jarkko Panu, Rakennustarkastaja, jarkko.panu@lapua.fi

Perustelut

Elenia Verkko Oyj on jättänyt hakemuksen MRL 161 § perusteella 0,4 kV:n pienjännitemaakaapelin sekä jakokaapin sijoittamiseksi liitteenä olevan sijoitussuunnitelman mukaisesti tilalle Koskivalkama 61:3 Lapuan kaupungin Haapakosken kylässä.

Maankäyttö- ja rakennuslain 161 §:n mukaan kiinteistön omistaja ja haltija on velvollinen sallimaan yhdyskuntaa tai kiinteistöä palvelevan johdon sijoittamisen omistamalleen tai hallitsemalleen alueelle, jollei sijoittamista muutoin voida järjestää tyydyttävästi ja kohtuullisin kustannuksin. Sama koskee johtoihin liittyviä vähäisiä laitteita, rakennelmia ja laitoksia. Johtoa tai muuta laitetta ei saa rakentaa niin, että vaikeutetaan alueen kaavoitusta tai kaavan toteuttamista. Jollei sijoittamisesta ole sovittu kiinteistön omistajan ja haltijan kanssa, sijoittamisesta päättää kunnan rakennusvalvontaviranomainen. Sijoittamisesta päätettäessä on kiinnitettävä huomiota siihen, ettei kiinteistölle aiheuteta tarpeetonta haittaa. Sopimus 1 momentissa tarkoitettujen laitteiden sijoittamisesta sitoo myös kiinteistön uutta omistajaa ja haltijaa.  Kiinteistön omistajalla ja haltijalla on oikeus saada korvaus 1 momentissa tarkoitetun johdon tai muun laitteen sijoittamisesta aiheutuvasta haitasta ja vahingosta. Jollei korvauksesta sovita, asia ratkaistaan lunastuslain mukaisessa järjestyksessä. Mitä tässä pykälässä säädetään kiinteistön omistajasta ja haltijasta, koskee myös yleisen alueen omistajaa ja haltijaa. Telekaapeleiden sijoittamisesta toisen omistamalle tai hallitsemalle kiinteistölle säädetään tietoyhteiskuntakaaren (917/2014) 28 luvussa. 

Oheismateriaalina hakemus ja suunnitelma pienjännitemaakaapelin sijoittamisesta.

Kiinteistön omistajalle on varattu tilaisuus kirjallisen selityksen antamiseen ympäristölautakunnalle edellä ilmenevästä asiasta 14 vrk:n kuluessa selityspyynnön tiedoksisaamisesta.  Kuuleminen on lähetetty 21.8.2023 ja kiinteistönomistajan katsotaan saaneen asiasta tiedon 28.8.2023.  Mahdollinen selitys tulee jättää viimeistään 11.9.2023.  Kiinteistönomistajalle on ilmoitettu, että mikäli selitystä ei anneta, asia voidaan käsitellä ilman sitä. 

Selitys on jätetty ympäristölautakunnalle 11.9.2023 joka oheismateriaalina.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Mirva Korpi, Tekninen johtaja, mirva.korpi@lapua.fi

Ympäristölautakunta päättää, että Elenia Verkko Oyj saa sijoittaa 0,4 kV:n pienjännitemaakaapelin sekä jakokaapin liitteenä olevan sijoitussuunnitelman mukaisesti Lapuan kaupungin Haapakosken kylään tilalle Koskivalkama 61:3.

Maankäyttö- ja rakennusasetuksen 81 §:n mukaisesti rakennusrasitteen perustamisesta on päätöksen saatua lainvoiman tehtävä merkintä kiinteistörekisteriin rasiteoikeuden haltijan ja rasitetun kiinteistön kohdalle. Kiinteistörekisteriin merkitty rakennusrasite on voimassa, vaikka kiinteistö siirtyy toiselle omistajalle.

Perustelut: 

Maankäyttö- ja rakennuslain 161 §:n mukaan kiinteistön omistaja ja haltija on velvollinen sallimaan yhdyskuntaa tai kiinteistöä palvelevan johdon sijoittamisen omistamalleen tai hallitsemalleen alueelle, jollei sijoittamista muutoin voida järjestää tyydyttävästi ja kohtuullisin kustannuksin. Sama koskee johtoihin liittyviä vähäisiä laitteita, rakennelmia ja laitoksia. Johtoa tai muuta laitetta ei saa rakentaa niin, että vaikeutetaan alueen kaavoitusta tai kaavan toteuttamista. Jollei sijoittamisesta ole sovittu kiinteistön omistajan ja haltijan kanssa, sijoittamisesta päättää kunnan rakennusvalvontaviranomainen. Sijoittamisesta päätettäessä on kiinnitettävä huomiota siihen, ettei kiinteistölle aiheuteta tarpeetonta haittaa.

Maankäyttö- ja rakennusasetuksen 81 §:n mukaan rakennusrasitteen perustamisesta tai poistamisesta on päätöksen saatua lainvoiman tehtävä merkintä kiinteistörekisteriin rasiteoikeuden haltijan ja rasitetun kiinteistön kohdalle. Kiinteistörekisteriin merkitty rakennusrasite on voimassa, vaikka kiinteistö siirtyy toiselle omistajalle. Jos tonttijakoa tai kiinteistön rajoja muutetaan, toimitusinsinöörin tai milloin kysymys on kiinteistöjen yhdistämisestä, kiinteistörekisterin pitäjän on päätöksellään samalla oikaistava rasite muutosta vastaavaksi ja poistettava kiinteistöjaotuksen muutoksen johdosta tarpeettomiksi tulleet rasitteet. Kortteli- ja tonttinumeron muuttuessa kiinteistörekisterinpitäjä ratkaisee asian kuultuaan tarvittaessa asianosaisia. Mitä 1 ja 2 momentissa säädetään, koskee myös maankäyttö- ja rakennuslain 161, 161 a, 162–164, 164 a ja 164 b §:ssä tarkoitettuja päätöksiä.

Maakaapelin sijoittaminen suunnitelmien mukaisesti ao. paikassa ei aiheuta kiinteistöille tarpeetonta haittaa.  

Kunnan rakennusvalvontaviranomainen ei päätä pakkosijoittamiseen liittyvistä maanomistajalle maksettavista korvauksista. Jollei korvauksesta sovita, asia ratkaistaan lunastuslain mukaisessa järjestyksessä. Maankäyttö- ja rakennuslain 161 §:n mukaan kiinteistön omistajalla ja haltijalla on oikeus saada korvaus johdon tai muun laitteen sijoittamisesta aiheutuvasta haitasta ja vahingosta. Jollei korvauksesta sovita, asia ratkaistaan lunastuslain mukaisessa järjestyksessä.

Päätös

Lautakunta päätti jättää asian pöydälle.

Tiedoksi

Kiinteistönomistaja, Elenia Verkko Oyj