Sivistyslautakunta, kokous 18.1.2024

§ 5 Kunnallisen perhepäivähoidon kustannuskorvaukset 1.1.2024 alkaen

LAPDno-2024-45

Valmistelija

  • Katja Korkiamäki, Varhaiskasvatuspäällikkö, katja.korkiamaki@lapua.fi

Perustelut

Omassa kodissaan työskentelevälle kunnalliselle per­he­päi­vä­hoi­ta­jal­le korvataan lapsen hoidosta aiheutuneet välittömät kustannukset Kun­nal­li­sen yleisen virka- ja työehtosopimuksen KVTES (2022-2025) perhepäivähoitajia koskevan liitteen 12 §13 mu­kaan Suo­men Kun­ta­lii­ton kulloinkin voimassa olevan perhepäivähoidon kus­tan­nus­kor­vauk­sia koskevan suosituksen mukaisesti.

Suomen Kuntaliitto on antanut yleiskirjeessään 21/2023 (14.12.2023) suositukset kunnallisen perhepäivähoidon kus­tan­nus­kor­vauk­sis­ta vuo­del­le 2024. Yleiskirje liitteenä.

Suomen Kuntaliitto suosittelee keskusteltuaan asiasta KT:n Kun­ta- ja hyvinvointialue­työn­an­ta­jien ja Julkisen alan unioni JAU ry:n kanssa, että kun­nal­li­ses­sa perhepäivähoidossa suoritetaan ajalla 1.1.-31.12.2024 omas­sa kodissaan työskenteleville perhepäivähoitajille seuraavien yk­sik­kö­hin­to­jen pohjalta laskettuja kustannuskorvauksia.  Korvausten on tar­koi­tus kattaa hoidosta hoitajalle aiheutuvat todelliset kus­tan­nuk­set.

Työnantaja voi halutessaan korottaa suosituksen mukaisia tasoja, mi­kä­li se katsoo kustannuskorvauksen tason olevan riittämätön.

  alle kouluikäinen / koululainen
 aamiainen tai välipala tai iltapala, €   0,91 / 1,18
 lounas tai päivällinen, €  2,15 / 2,80
 muu kustannus, €/päivä  2,10 / 2,10

Muun kustannuksen osuus muussa kuin kokopäiväisessä hoidossa lasketaan suhteutettuna päivittäisen hoitoajan ajoittumiseen ja pi­tuu­teen. Kustannuskorvaussuosituksen muita kustannuksia koskeva osuus sisältää korvauksen muista kuin ravintoaineista aiheutuvista ta­van­omai­sis­ta menoista kuten huoneiston käytöstä, sähköstä, ve­des­tä, lämmöstä, askartelutarvikkeista ja leikkivälineistä, lapsen hoi­toon liittyvistä puheluista yms. menoista.

Erityisruokavalio järjestetään lapselle terveydellisistä ja var­hais­kas­va­tus­lain 11 §:stä johtuvista syistä. Hoitosopimuksessa määritellään eri­tyis­ruo­ka­va­lioi­den tarve ja toteuttaminen. Samalla arvioidaan, ai­heut­taa­ko erityisruokavalio lisäkustannuksia hoidon jär­jes­tä­mi­ses­sä. Tavallisimpien erityisruokavalioiden ollessa kysymyksessä li­sä­tään siitä aiheutuvina kustannuksina enintään 30 % tavallisen ruo­ka­va­lion aiheuttamiin kustannuksiin.

Tehtyjen kustannuslaskelmien mukaan tavallisimpien eri­tyis­ruo­ka­va­lioi­den osalta kustannuskorvauksia voisi korottaa seuraavasti:

   %
 vähälaktoosinen ruokavalio   5
 laktoositon  0-10 
 gluteeniton (keliakia)  30
 maidoton  0-15
 vilja-allergia  5-30

Korotusprosentti vaihtelee sen mukaan, kuinka tiukasta dieetistä on ky­se ja mitä tuotteita käytetään korvaavina tuotteina. Kus­tan­nuk­sil­taan kalliiden ruokavalioiden, esim. keliakia tai usean eri sairauden ai­heut­ta­ma erityisruokavalio, osalta lisäkustannukset tulisi määritellä ta­paus­koh­tai­ses­ti todellisten menojen mukaisina. Tällöin ruokavalion tu­lee olla hoitavan lääkärin ja/tai ravitsemusasiantuntijan mää­rit­te­le­mä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mika Kamunen, Sivistys- ja hyvinvointijohtaja, mika.kamunen@lapua.fi

Sivistyslautakunta hyväksyy kunnallisen perhepäivähoidon kustannuskorvaukset 1.1.2024 alkaen.

Päätös

Sivistyslautakunta kuuli varhaiskasvatuspäällikkö Katja Korkiamäkeä asiassa ja hyväksyi sivistys- ja hyvinvointijohtajan ehdotuksen.