Kaupunginhallitus, kokous 8.4.2024

§ 101 Lamminnevan aurinkovoimahanke / YVA-tarveharkinta / Lausuntopyyntö / Lapuan kaupungin lausunto

LAPDno-2024-244

Valmistelija

  • Minna Kangasluoma, Hallintopäällikkö, minna.kangasluoma@lapua.fi

Perustelut

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus pyytää Lapuan kaupungilta lausuntoa lain ympäristövaikutusten arviointimenettelystä (YVA- laki 252/2017) § 13 mukaisesti, koskien arviointimenettelyn soveltamista yksittäistapauksissa.

YVA-lain 13 §:n mukaan "ennen ympäristövaikutusten arviointimenettelyn soveltamista yksittäistapauksessa koskevan päätöksen tekemistä on arviointimenettelyn tarpeesta kuultava asianomaisia viranomaisia, ellei tämä ole ilmeisen tarpeetonta. Niissä tapauksissa, joissa arviointimenettelyä ei edellytetä, päätöksessä on todettava myös mahdolliset hankkeesta vastaavan esittämät hankkeen ominaisuudet ja erityiset toimenpiteet, joilla pyritään välttämään tai ehkäisemään hankkeen merkittäviä haitallisia ympäristövaikutuksia. Toimivaltaisen viranomaisen on tehtävä päätös arviointimenettelyn soveltamisesta viipymättä, kuitenkin viimeistään kuukauden kuluttua siitä, kun se on saanut hankkeesta ja sen ympäristövaikutuksista riittävät tiedot".

Lamminnevan aurinkovoimahankkeen tavoitteena on kehittää soveltuvia tuotannosta poistuvia turvetuotantoalueita lähiympäristöineen tuuli- ja aurinkoenergialle. Vapo Terra Oy suunnittelee aurinkovoimahanketta yhteensä noin 160 hehtaarin suuruiselle alueelle Lappajärven kunnan ja Lapuan kaupungin alueella. Alue on vanhaa turvetuotantoaluetta ja suunnitellun aurinkovoimatuotannon teho on noin 50-60 MWdc. Alueen eteläosassa kulkee EPV:n 110kV voimalinja, johon liitytään hankealueen läheisyydessä.

Alueella ei ole voimassaolevia asema- ja yleiskaavoja. Maakuntakaava määrittelee Lamminnevan hankealueen turpeentuotantoalueeksi. Etelä-Pohjanmaan maakuntakaava 2050 on ehdotusvaiheessa eikä kaavaluonnoksessa ohjata Lamminnevan maa-alueen käyttöä. 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Satu Kankare, Kaupunginjohtaja, satu.kankare@lapua.fi

Kaupunginjohtajan ehdotus:

Lapuan kaupunginhallitus toteaa lausuntonaan, ettei sillä ole lausuttavaa Lamminnevan aurinkovoimahankkeen YVA-lain 13 §:n mukaisessa kuulemisessa.

Päätös

Kaupunginjohtaja alusti asiaa. Kaupunginhallitus hyväksyi kaupunginjohtajan ehdotuksen keskustelun jälkeen.