Sivistyslautakunta, kokous 11.6.2024

§ 81 LISÄPYKÄLÄ: Aiesopimus / Turvallinen nuoruus, yhteinen vastuu (TURVA)-hanke (lisäpykälä)

LAPDno-2024-484

Valmistelija

  • Mika Kamunen, Sivistys- ja hyvinvointijohtaja, mika.kamunen@lapua.fi

Perustelut

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue hakee Terveyden edistämisen määrärahasta hanketta Nuorten katuväkivalta-painopisteeseen. Hankehakemukseen tulee olla tunnistettuna maakunnasta levottomia alueita. Aiesopimuksia tehdään levottomaksi tunnistettujen alueiden kuntien kanssa. Haettavan hankkeen tulee olla organisaatiorajat ylittävää yhteistoimintaa.

Haettavan hankkeen aikana pilotoidaan turvatiimi-mallia, jossa hyvinvointialueen, kunnan ja mahdollisesti järjestöjen työntekijöistä muodostetaan väkivaltaa (koulussa tai vapaa-ajalla) käyttävän nuoren ja hänen vanhempiensa ympärille tiimi puuttumaan tiukasti tilanteeseen. Turvatiimissä tehdään lapsiperheiden sosiaalityön tai lastensuojelun palvelutarpeen arviointia samalla kun nuori saa rinnalla kulkijan omaan prosessiinsa ja tuekseen.

Moniammatillisella, suostumukseen perustuvalla yhteistyöllä varmistetaan tarpeellinen tiedonvaihto eri toimijoiden välillä, vältetään päällekkäistä työtä ja mahdollistetaan nuorelle tarpeen mukaisten palveluiden saanti niin kunta- , järjestö- kuin hyvinvointialueenkin palveluista.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mika Kamunen, Sivistys- ja hyvinvointijohtaja, mika.kamunen@lapua.fi

Sivistyslautakunta:

1) merkitsee aiesopimuksen tiedokseen

2) merkitsee tiedokseen, että sopimus raukeaa aiesopimuksen päättymispäivänä, ellei rahoitusta saada Terveyden edistämisen määrärahasta 2025

3) antaa sivistys- ja hyvinvointijohtajalle valtuudet aiesopimuksen allekirjoittamiseen

Päätös

Sivistyslautakunta hyväksyi sivistys- ja hyvinvointijohtajan ehdotuksen.