Perustelut
Marcus Topparin ja 33 muun valtuutetun 18.3.2024 jättämässä valtuustoaloitteessa esitetään, että kaikkien Lapuan kaupungin peruskoulujen järjestyssäännöissä linjataan, että oppilaiden henkilökohtaiset kännykät sekä muut mobiililaitteet kerätään oppituntien ajaksi erilliseen kännykkäparkkiin. Samalla esitetään, että Lapuan peruskoulut julistetaan kännykkävapaiksi.
Vastausta valtuustoaloitteeseen on valmisteltu virkarehtorikokouksessa 9.10.2024 huomioiden luottamustoimisten rehtorien verkoston näkemyksen. Kännykän käyttöä on rajoitettu kaikilla kouluilla järjestyssäännöillä, eikä kännykän käyttöä nähdä suurena ongelmana peruskouluissa. Yksittäisiä haasteita puhelimen käyttö koulussa aiheuttaa. Näihin voidaan puuttua perusopetuslain mukaisilla kurinpitotoimilla. (Perusopetuksessa opettaja tai rehtori voivat ottaa oppilaalta opetusta tai oppimista häiritsevän puhelimen pois. Oppilas voidaan myös määrätä poistumaan luokasta, jos hän ei kehotuksista huolimatta laita puhelinta pois, vaan jatkaa sillä oppitunnin häiritsemistä.) Järjestyssäännöillä ohjaamisen lisäksi kouluilla opetetaan opetussuunnitelman mukaisesti tunne- ja vuorovaikutustaitoja sekä median käyttämistä turvallisesti ja vastuullisesti.
Alakoulujen järjestyssäännöissä (liite) määrätään seuraavasti:
"En tuo kouluun koulutyöhön kuulumattomia tavaroita tai elintarvikkeita. En käytä mobiililaitteita koulupäivän aikana ilman lupaa. Koulu ei korvaa mobiililaitteille tai muille tavaroille koulussa aiheutuneita vahinkoja tai niiden katoamisia."
Yläkoulun järjestyssäännöissä (liite) määrätään seuraavasti:
"Oppituntien aikana pidän mobiililaitteen laukussa. Muuna aikana käytän sitä muita loukkaamatta. Esimerkiksi kuvaaminen ja äänittäminen ovat aina luvanvaraisia."
Opetus- ja kulttuuriministeriö valmistelee parhaillaan hallitusohjelman mukaisesti lakiesitystä puhelimen käytön rajoittamisesta. Nykylainsäädäntö sallii sen, että opettaja käskee oppilasta tai opiskelijaa laittamaan puhelimensa esimerkiksi taskuun tai reppuun, jossa se ei häiritse. Kännykkäparkkia voidaan myös käyttää, mutta sen on eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen kännyköiden poiskeräämistä koskevan ratkaisun perusteella perustuttava vapaaehtoisuuteen. Välitunnilla puhelimen käyttöä voidaan rajoittaa, mutta ei kieltää kokonaan, sillä välttämätön yhteydenpito esimerkiksi huoltajaan on sallittava. Koko päivän kestävä kännykkäkielto ei siis vielä nykyään ole mahdollista. (https://www.oph.fi/fi/uutiset/2024/opetushallitus-suosittelee-kannykan-kayton-rajoittamista-kouluissa-ja-oppilaitoksissa)
Hallituksen esityksessä (VN/17928/2024) perusopetuslain muuttamiseksi kirjataan oikeudesta turvalliseen opiskeluympäristöön (§ 29) seuraavasti:
Oppilas ei saa käyttää puhelinta tai muuta mobiililaitetta oppitunnin aikana lukuun ottamatta niiden käyttöä opettajan luvalla oppimistarkoitukseen taikka rehtorin tai opettajan luvalla henkilökohtaiseen terveydenhoitoon.
Opetuksen järjestäjän tulee hyväksyä järjestyssäännöt tai antaa muut koulussa tai muussa opetuksen järjestämispaikassa sovellettavat järjestysmääräykset, joilla edistetään koulun sisäistä järjestystä, opiskelun esteetöntä sujumista sekä kouluyhteisön turvallisuutta ja viihtyisyyttä. Järjestyssäännöillä tai järjestysmääräyksillä tulee määrätä puhelimien ja muiden mobiililaitteiden säilytyksestä 3 momentissa tarkoitetuissa tilanteissa sekä niiden käytöstä ja säilytyksestä työpäivän aikana muulloin kuin oppitunneilla.
Hallituksen esitys on lausuntokierroksella 22.11.2024 saakka. Mikäli lausuntopyyntöjen jälkeen esitys muuttuu laiksi, se tulee voimaan 1.8.2025. Lainsäädännön valmistuttua muutokset huomioidaan Lapuan perusopetuksen kouluilla.