Sivistyslautakunta, kokous 11.6.2024

§ 69 Valtuustoaloite / lasten ja nuorten kotiintuloajat

LAPDno-2022-1029

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Juho Norrena, Opetuspäällikkö, juho.norrena@lapua.fi
Niko Savinainen, Liikunta- ja nuorisotoimenpäällikkö, niko.savinainen@lapua.fi
Riina Turja, Hyvinvointikoordinaattori, riina.turja@lapua.fi

Perustelut

Kokoomuksen valtuustoryhmä on tehnyt valtuustoaloitteen koskien suosituksen laatimista lasten ja nuorten kotiintuloajoiksi. Valtuustoaloitteen perustelujen mukaan kotiintuloaikoja koskevan suosituksen tulisi tukea lasten ja nuorten vanhempien ja huoltajien kasvatusvastuuta.

Sääntöjen tarkoituksena on opettaa lasta ymmärtämään ympäröivän yhteiskunnan vaatimuksia sekä edesauttaa lasta tekemään ikäkautensa ja kehitystasonsa mukaisia omia valintoja ja ratkaisuja. Lasten ja nuorten kotiintuloajat, nukkumaanmenoajat tai yhteisiin arjen toimintoihin osallistumisessa muuttuvat lapsen iän, kasvun ja kehityksen mukaisesti. Vapaaehtoinen suositus on perusteltua, koska tavanomaisten kasvatuksellisten keinojen tarkoitus, kesto ja intensiteetti ei saa olla sama kuin esimerkiksi lastensuojelulain tarkoittamien rajoitusten. Tästä syystä kasvatuksellisten rajojen asettaminen ei voi missään tilanteessa rinnastua laissa säädettyihin rajoituksiin. Kysymys on aina sellaisista valinnoista, joita voidaan pitää perustellusti lapsen yksilölliseen ja tarpeenmukaiseen huolenpitoon liittyvänä toimena. Tavanomaisilla kasvatuksellisilla rajoilla ei siis voida puuttua lapsen perusoikeuksiin, vaan kysymys on lasten ja nuorten huolenpidon järjestämisestä ja kasvun ja kehityksen tukemisesta. Hyvään ja kunnioittavaan kasvatukseen luettavien sääntöjen ja rajoitusten tulee olla oikeassa suhteessa niiden tavoitteeseen. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että tavanomaiset kasvatukselliset säännöt ja lapselle ja nuorelle asetettavat rajat eivät saa mennä pidemmälle eivätkä kestää pidempään kuin on välttämätöntä niiden yleisesti hyväksyttävän tavoitteen toteuttamiseksi. Tavanomaisen kasvatuksen tulee olla lasta ja nuorta kunnioittavaa ja asiallista kohtelua.

Se mikä on yleisesti yhteiskunnassa hyväksyttyä tavanomaista kasvatusta ja siihen liittyvää yleisesti hyväksyttyä rajojen asettamista, voidaan katsoa tavanomaiseksi kasvatukseksi myös valtuustoaloitteen pohjaksi. Esimerkiksi teknologian kehityksen myötä lapsilla on älypuhelimia, tietokoneita ja pelikonsoleita. Mikäli laitteiden käytöstä aiheutuu lapsen kasvulle tai kehitykselle haittaa esimerkiksi niin, että lapsen uni ja lepo häiriintyvät, eikä lapsi itse ymmärrä haittaa omalle kehitykselleen, voi lapsen hoidosta vastaava aikuinen ottaa lapselta tekniset laitteet haltuunsa esimerkiksi yöajaksi. Tavanomaista kasvatuksellista perustetta ei ole puuttua toimintaan mikä ei aiheuta vaaraa lapselle tai nuorelle. Esimerkiksi yhteisesti asetetut kotiintuloajat eivät saa tosiasiassa rajoittaa lapsen yhteydenpitoa läheisiinsä.

Lähtökohtaisesti kotiintuloaikojen tarkoituksena on turvata lapselle riittävästi aikaa yhdessäoloon perheen kanssa, iltatoimiin sekä lepoon. Vanhemman tehtävänä on lapsen ja nuoren edun nimissä sopia, päättää ja valvoa kotiintuloajat. Myös lapsella ja nuorella on oikeuksien lisäksi velvollisuuksia jotka vaativat jaksamista esim. herääminen aamulla, koulunkäynti ja kotityöt.

Lapualla on käynnissä Vahvuutena välittäminen -kampanja, jonka puitteissa on tarkoituksena järjestää myös vanhemmuudelle tukea. Kampanjan kautta voidaan kaupungin, hyvinvointialueen ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa rakentaa koulutuksia, tiedotteita tai tapahtumia, joissa kotien kasvatuskäytäntöjä voidaan tukea.

Valtuustoaloitetta koskevat lausunnot

Lapuan nuorisovaltuusto

Lapuan Nuorisovaltuuston jäsenet kannattavat valtuustoaloitetta. Tuemme Lapuan Nuorisovaltuuston jäsenten kanssa, että vanhempien tehtävänä on valvoa ja sopia lasten ja nuorten kotiintuloajoista. Kotiintuloaikoja sopiessa on tärkeää huomioida lapsen tai nuoren ikä.

Lapuan Nuorisovaltuusto osallistuu mielellään suositukseen sekä tiedottaa asiasta. Nuorisovaltuusto työskentelee nuorten parissa, joten jäsenistö voi keskustella asiallisesti aiheesta nuorten kanssa. Nuorten on mahdollisesti helpompi ja luontevampi jutella samanikäisten nuorten päättäjien kanssa kuin ulkopuolisten aikuisten kanssa.

Mielestämme vanhemmilla on oikeus lapsen sekä nuoren huoltajana olla tietoisia siitä missä ympäristössä ja keiden kanssa lapsi ja nuori liikkuu. Huoltajalla on vastuu ylläpitää lapsen tai nuoren terveellistä arkirytmiä. Kehittyvälle lapselle ja nuorelle riittävä unensaanti on sekä terveyden että jaksamisen kannalta tärkeää. Nukkumisesta saatu energia pitää lapsen/nuoren oppitunnilla paremmin hereillä kuin energiajuomat.

Lapuan Nuorisovaltuusto kannattaa kokonaisuudessaan sitä, että kaikille lapsille sekä nuorille täytyy taata hyvinvointia edistävää ja turvallista elämä.

Lapuan nuorisotoimen henkilöstö

Nuorisotoimen henkilöstö on käsitellyt valtuustoaloitetta työpaikkakokouksessaan. Nuorisotoimen henkilöstön kannalta esille nousi tarve konkretialle yhteisten pelisääntöjen ja kotiintuloaikojen suhteen. Myös laajemman yhteisen ymmärryksen ja valtuuksien selkeyttämiselle on tarvetta. Toimiessaan yhteisesti päätetyt kotiintuloajat voivat olla hyvä ratkaisu. 

Lapuan vanhempainyhdistysten verkosto

Lapuan vanhempainyhdistyksissä nähdään tärkeänä painottaa kotien kasvatusvastuuta ja yhteistyötä koulujen kanssa. Suositus auttaa asiaa, mutta rinnalle tarvitaan muitakin toimenpiteitä, esimerkiksi puhelimen käytön pelisääntöjä. Kotiintuloaikojen käyttöönotossa on tärkeää ottaa huoltajat mukaan toiminnan suunnitteluun, koska aihe on hyvin perhekohtainen. On myös huomioitava, että kotiintuloajat saattavat aiheuttaa vastustusta nuorten parissa.

Lapuan rehtoreiden verkosto

Koulujen näkökulmasta halutaan tuoda esiin, että kasvatusvastuuta valuu koko ajan enemmän koulujen ammattilaisille. Suosituksissa on tärkeää painottaa, että kodilla on aina ensisijainen kasvatusvastuu. Toki yhteistyötä tehdään kodin ja koulun välillä tiiviisti. Rehtorien mielestä kotiintuloaika ei välttämättä ole ensisijainen toimenpide hyvinvoinnin edistämisessä, mutta koulut voivat olla tiedottamisessa ja vanhemmuuden tukemisessa mukana.

Ehdotus

Esittelijä

Mika Kamunen, Sivistys- ja hyvinvointijohtaja, mika.kamunen@lapua.fi

Sivistyslautakunta:

1. merkitsee selvityksen tiedokseen ja esittää selvityksen kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle vastauksena aloitteeseen.

2. esittää kaupunginhallitukselle, että se esittää kaupunginvaltuustolle, että aloite katsotaan loppuunkäsitellyksi.

 

Päätös

Sivistyslautakunta kuuli opetuspäällikkö Juho Norrenaa asiassa ja hyväksyi sivistys- ja hyvinvointijohtajan ehdotuksen.

Pöytäkirjamerkintä: opetuspäällikkö Juho Norrena oli paikalla pykälän käsittelyn ajan klo 17.10-17.21.

Ehdotus

Esittelijä

Satu Kankare, Kaupunginjohtaja, satu.kankare@lapua.fi

Kaupunginjohtajan ehdotus:

Kaupungihallitus esittää
1. selvityksen kaupunginvaltuustolle vastauksena valtuustoaloitteeseen.
2. kaupunginvaltuustolle,​ että valtuustoaloite katsotaan loppuunkäsitellyksi.
 

Päätös

Kaupunginjohtaja alusti asiaa. Keskustelun jälkeen kaupunginjohtaja muutti ehdotustaan siten, että asia palautetaan takaisin valmisteluun. Kaupunginhallitus hyväksyi kaupunginjohtajan muutetun ehdotuksen. 

Valmistelija

  • Juho Norrena, Opetuspäällikkö, juho.norrena@lapua.fi
  • Niko Savinainen, Liikunta- ja nuorisotoimenpäällikkö, niko.savinainen@lapua.fi
  • Riina Turja, Hyvinvointikoordinaattori, riina.turja@lapua.fi
  • Mika Kamunen, Sivistys- ja hyvinvointijohtaja, mika.kamunen@lapua.fi

Perustelut

Lasten ja nuorten kotiintuloajat, nukkumaanmenoajat tai yhteisiin arjen toimintoihin osallistumisessa muuttuvat lapsen iän, kasvun ja kehityksen mukaisesti. Hyvään ja kunnioittavaan kasvatukseen luettavien sääntöjen ja rajoitusten tulee olla oikeassa suhteessa niiden tavoitteeseen. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että tavanomaiset kasvatukselliset säännöt ja lapselle ja nuorelle asetettavat rajat eivät saa mennä pidemmälle eivätkä kestää pidempään kuin on välttämätöntä niiden yleisesti hyväksyttävän tavoitteen toteuttamiseksi.

Lähtökohtaisesti kotiintuloaikojen tarkoituksena on turvata lapselle riittävästi aikaa yhdessäoloon perheen kanssa, iltatoimiin sekä lepoon. Vanhemman tehtävänä on lapsen ja nuoren edun nimissä sopia, päättää ja valvoa kotiintuloajat. Lapsen huoltajat ovat parhaimmat asiantuntijat oman lapsen kasvatukseen liittyvissä asioissa, myös kotiintuloaikojen osalta. 

Kaupunki tukee vanhempien ja huoltajien kasvatustyötä, mutta kaupungin ei ole syytä lähteä laatimaan suosituksia lasten ja nuorten kotiintuloajoiksi.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mika Kamunen, Sivistys- ja hyvinvointijohtaja, mika.kamunen@lapua.fi

Sivistyslautakunta:

1. esittää kaupunginhallitukselle/ -valtuustolle, ettei kaupunki laadi suosituksia lasten ja nuorten kotiintuloajoiksi. Kaupunki tukee kotien kasvatustyötä yhdessä hyvinvointialueen ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa muilla tavoilla mm. järjestämällä koulutuksia, tiedotteita ja tapahtumia.

2. merkitsee selvityksen tiedokseen ja esittää selvityksen kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle vastauksena aloitteeseen.

3. esittää kaupunginhallitukselle, että se esittää kaupunginvaltuustolle, että aloite katsotaan loppuunkäsitellyksi.

Päätös

Sivistyslautakunta hyväksyi sivistys- ja hyvinvointijohtajan ehdotuksen.