Tekninen lautakunta, kokous 12.3.2024

§ 50 Elintarvikekelpoisen ylijäämäruoan luovuttaminen uudelleenjakeluun / Hävikkiruoka

LAPDno-2024-188

Valmistelija

  • Leena Luomanen, Palvelupäällikkö, leena.luomanen@lapua.fi

Perustelut

Elintarvikejätteen kirjanpito- ja tiedonantovelvollisuus on astunut voimaan 1.1.2022. Uudistunut jätelaki pitää sisällään elintarvikealaa koskevat säädökset elintarvikejätteen kirjanpitovelvollisuudesta sekä käyttämättömien elintarvikkeiden luovuttamista uudelleenjakeluun.

Laki jätelain muuttamisesta (714/2021, 118a §) edellyttää, että elintarvikealan toimija pitää aikajärjestyksen mukaista kirjaa toiminnassa syntyvän elintarvikejätteen määrästä ja käsittelystä. Kirjanpitoon on mahdollisuuksien mukaan sisällytettävä myös arvio jätteenä käytöstä poistetun syömäkelpoisen elintarvikkeen kokonaismäärästä. Lapuan kaupungin ruokapalveluissa kirjausta on tehty 1.1.2023 alkaen.

Uusi jäteasetus velvoittaa elintarvikealan toimijan luovuttamaan käyttämättä jääneet syömäkelpoiset elintarvikkeet uudelleenjakeluun. Käyttämättömien elintarvikkeiden luovuttaminen uudelleenjakeluun tarkoittaa sitä, että elintarvikealan toimijan on luovutettava käyttämättä jääneet elintarvikkeet uudelleenjakeluun ensisijaisesti ihmisravinnoksi, jos se voidaan tehdä elintarvike turvallisuutta vaarantamatta. Luovutettavan ruoan on luovutushetkellä oltava elintarvikekelpoinen. Laki koskee kaikkia elintarvikealan toimijoita, jotka toimivat alkutuotannon, valmistuksen, tarjoilun tai myynnin alalla.  

Elintarvikealan toimija voi itse valita, mille taholle ja miten se käyttämättömät elintarvikkeet luovuttaa. Laki ei velvoita käyttämättömien elintarvikkeiden toimittamista vastaanottajalle. Luovutettava ruoka luetaan laissa edelleen elintarvikkeeksi, eikä siis jätteeksi, jolloin sekä luovuttajan ja elintarvikkeita vastaanottavan toimijan tulee noudattaa elintarvikelain säädännön vaatimuksia.

1.1.2023 alkaen tehtyjen kirjausten mukaan kaupungin ruokapalveluissa syntyy syömäkelpoista elintarvikejätettä, joka olisi syytä luovuttaa uudelleenjakeluun ihmisravinnoksi. Luovutuksen edellytyksenä on, että luovutettava ruoka on luovutushetkellä elintarvikekelpoinen ja että sekä luovuttaja, että vastaanottava toimija noudattaa elintarvikelain säädännön vaatimuksia.

Ruokapalvelut ovat selvittäneet vaihtoehtoisia tapoja luovuttaa ruokapalveluissa syntyvä elintarvike ihmisravinnoksi. Tehtyjen selvitysten perusteella on todettu, että toimivia tapoja olisivat seuraavat: 

1.     Hävikiksi jääneen ruuan luovuttaminen ruoka-apuna seurakunnan tai muun vastaavan toimijan kautta, joka toimija jakaa sitä eteenpäin tarvitsijoille.

2.     Hävikiksi jääneen ruoan myynti ottamalla käyttöön MobilePay yritystunnus, tällöin ruoan myyntiä voidaan kohdentaa, myynti voi toteutua useassa kohteessa saman tunnuksen avulla. MobilePay:n käytön kustannus noin 2 % myyntituotosta.

3.     Hävikiksi jääneen ruoan myynti käyttäen ResQ -sovellusta, jonka sovelluksen avulla voidaan myydä hävikiksi jäävä elintarvikekelpoinen ylijäämäruoka. Sovelluksen ylläpitäjä veloittaa noin 20 % myyntituotosta. Tällöin ostaja voi olla kuka tahansa, joka on kyseisen sovelluksen käyttäjä. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Mirva Korpi, Tekninen johtaja, mirva.korpi@lapua.fi

Tekninen lautakunta myöntää luvan ruokapalveluissa syntyvän elintarvikekelpoisen ylijäämäruoan luovuttamiselle edellä mainituin vaihtoehdoin. 

Päätös

Lautakunta hyväksyi ehdotuksen keskustelun jälkeen.

Pöytäkirjamerkintä: Palvelupäällikkö Leena Luomanen oli asiantuntijana läsnä kokouksessa tämän pykälän käsittelyn aikana klo 17.23- 17.36. Hän poistui kokoushuoneesta ennen päätöksentekoa.