Sivistyslautakunta, kokous 24.5.2023

§ 54 Lapuan kaupungin kulttuuriopetussuunnitelma KulttuuriPaukku

LAPDno-2023-331

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Katja Tuulari, Musiikkiopiston rehtori, katja.tuulari@lapua.fi

Perustelut

Lapualla on ollut käytössä v. 2016 alkaen oma varhaiskasvatuksen sekä esi- ja perusopetuksen tavoitteellinen kulttuuriopetussuunnitelma KulttuuriPaukku.
Kulttuuriopetussuunnitelman avulla pyritään takaamaan jokaiselle lapualaiselle lapselle ja nuorelle tasavertainen osallisuus ympäröivään kulttuuriin ja kulttuuriseen yleissivistykseen.
KulttuuriPaukku on tuonut monipuolisia kokemuksia eri taiteenaloista osana lapualaisten lasten ja nuorten koulupolkua. Kulttuuriopetussuunnitelma on ollut opetussuunnitelman ohjeistava, ei velvoittava liite.
KulttuuriPaukun rinnalla lapualaista kulttuurikasvatusta täydentävät koulujen ja luokkien omat kulttuuritapahtumat ja taideprojektit, joiden lähtökohtana ovat lasten ja nuorten aktiivinen rooli toimijana ja kulttuuristen sisältöjen tuottajana. KulttuuriPaukku perustuu oman kunnan kulttuuritarjontaan, vahvuuksiin, kulttuuriperintöön sekä lasten ja nuorten omaehtoiseen toimintaan ja kokemuksiin. Suunnitelma antaa kehykset systemaattiselle koulun ja kulttuuritoimijoiden yhteistyölle. Yhteistyöstä osapuolten välillä on sovittu vuosittain.


Kuluneen seitsemän vuoden aikana KulttuuriPaukun toteuttamisen muotoja ovat olleet mm.:
- musiikkiopiston KOPS-musiikkipajat alakouluille: yhdessä soittamista ja laulamista sekä soitinkokeilua, oppilaskonsertit kouluilla
- taidekoulun kuvataide- ja käsityöpajat
- kulttuuritoimen järjestämät ulkopuolisten toimijoiden konsertit ja teatteriesitykset, museotoimen museovierailut ja pedagoginen museotoiminta lapsille ja nuorille
- kirjaston kirjavinkkaukset, kirjasto- ja kirjailijavierailut


Sivistysjohtajan toimeksiannosta KulttuuriPaukku otettiin tarkasteluun mahdollista päivittämistä varten lukuvuonna 2022-23. KOPS-työryhmään ovat kuuluneet musiikkiopiston rehtori Katja Tuulari (pj.), kansalaisopiston ja taidekoulun rehtori Mari Takamaa, kirjastopäällikkö Päivi Pippola, kulttuuripäällikkö vs. Sakari Hanhimäki/kulttuuripäällikkö Heli Talvitie sekä perusopetuksen kulttuuritutoreina perusopetuksen opettajat Anu Rantala ja Milla Yli-Kuivila. Päivitetyn KulttuuriPaukun visuaalisesta ilmeestä on vastannut kurssisuunnittelija Elina Partanen.


Koronavuodet toivat myös KOPS-toimintaan välivuosia. Mm. tästä johtuen toteutettiin kysely, jossa perusopetuksen opettajilta kysyttiin KulttuuriPaukun tuntemusta ja toiveita sen kehittämiseen. Kysely ei tuonut esiin isoja muutostoiveita, mutta osoitti tarpeen tehdä suunnitelmaa tutummaksi. Työryhmä päätyi siihen, että pienin muutoksin v. 2016 suunnitelma on edelleen toimiva, mutta pohti miten KOPSin tunnettavuutta voisi edelleen lisätä ja voisiko suunnitelman muuttaa visuaalisempaan muotoon.
KulttuuriPaukusta toteutettiin visuaalinen malli, joka voi toimia seinätauluna koululuokissa ja varhaiskasvatuksen toimitiloissa. Kulttuuritutorit ovat esitelleet mallia perusopetuksen rehtoreiden kokouksessa maaliskuussa.

Ehdotus

Esittelijä

Mika Kamunen, Sivistysjohtaja, mika.kamunen@lapua.fi

Sivistyslautakunta hyväksyy kulttuuriopetussuunnitelma KulttuuriPaukun liitteiden mukaisesti osaksi Lapuan kaupungin varhaiskasvatuksen sekä esi- ja perusopetuksen toimintaa. Uusi kulttuuriopetussuunnitelma KulttuuriPaukku otetaan käyttöön 1.8.2023 alkaen.

Päätös

Sivistyslautakunta kuuli musiikkiopiston rehtori Katja Tuularia asiassa ja hyväksyi sivistysjohtajan ehdotuksen. Opetuspäällikkö Juho Norrena oli läsnä pykälän käsittelyn ajan klo 17.51-18.03.

Valmistelija

  • Päivi Pippola, Kirjastotoimenpäällikkö, paivi.pippola@lapua.fi

Perustelut

Lapuan kaupunginkirjaston ja perusopetuksen yhteistyö: Yhteistyösopimus on kaksiosainen sisältäen sekä yhteistyösuunnitelman että varsinaisen yhteistyösopimuksen.Yhteistyösuunnitelmaan kirjataan tavoitteet eri ikäryhmille ja valitaan sopivat yhteistyömuodot. Yhteistyösopimuksella sovitaan Lapuan kaupungin perusopetuksen ja kirjaston yhteistyöstä.

Koulun ja kirjaston toiminnan kohderyhmä ja tavoitteet ovat yhteneväisiä: molemmat tahot pyrkivät edistämään lasten ja nuorten lukutaitoa ja hyvinvointia.Tämä yhteistyösopimus perustuu sekä kirjastolakiin (1492/2016 1-20 §) että opetussuunnitelman (OPS2016) perusteisiin. Yhteistyön avulla kirjasto toteuttaa lain määrittelemiä tehtäviään ja koulu saa tukea opetustehtävässään. Yhteistyösopimus edistää tasa-arvon toteutumista Lapuan kaupungissa. Tavoitteena on, että kaikilla perusopetuksen oppilailla on yhdenvertaiset mahdollisuudet kirjaston palveluihin sekä monilukutaidon tukeen. Monialainen yhteistyö rikastaa opetussuunnitelmaa. Sopimuksen mukainen yhteistyö kirjataan tarkemmin vuosittain koulujen lukuvuosisuunnitelmiin ja kirjastojen vuosisuunnitelmiin tai vastaaviin asiakirjoihin. Vuosittain yhteistyötä pyritään toteuttamaan kunnassa vähintään suunnitelmissa mainitulla minimitasolla.

Yhteistyösuunnitelma ja yhteistyösopimus on voimassa toistaiseksi.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mika Kamunen, Sivistysjohtaja, mika.kamunen@lapua.fi

Sivistyslautakunta hyväksyy kirjaston ja perusopetuksen välisen yhteistyösuunnitelman ja -sopimuksen.

Päätös

Sivistyslautakunta kuuli kirjastotoimenpäällikkö Päivi Pippolaa asiassa ja hyväksyi sivistysjohtajan ehdotuksen.