Kaupunginvaltuusto, kokous 16.10.2023

§ 82 Valtuutettu Tero Juupajärven eroanomus kaupunginvaltuuston jäsenyydestä, kaupunginhallituksen varajäsenyydestä ja sivistyslautakunnan jäsenyydestä

LAPDno-2023-640

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Satu Kankare, Kaupunginjohtaja, satu.kankare@lapua.fi

Perustelut

Tero Juupajärvi on 4.9.2023 pyytänyt eroa Lapuan kaupungin kaikista luottamustoimista. Juupajärven eroanomus on oheismateriaalina.

Tero Juupajärvi on Lapuan kaupunginvaltuuston jäsen, Lapuan kaupunginhallituksen varajäsen ja Lapuan kaupungin sivistyslautakunnan jäsen.

Kuntalain (410/2015) 70 §:n 3 momentin mukaan luottamustoimesta voi erota pätevästä syystä. Eron myöntämisestä päättää luottamushenkilön valinnut toimielin. Valtuusto myöntää eron valtuutetulle ja varavaltuutetulle.

Kuntalain 17 §:n 2 momentin nojalla, jos valtuutetun on todettu menettäneen vaalikelpoisuutensa, hänet on vapautettu toimestaan tai hän on kuollut, valtuuston puheenjohtaja kutsuu hänen sijaansa jäljellä olevaksi toimikaudeksi asianomaisen vaaliliiton, puolueen tai yhteislistan järjestyksessä ensimmäisen varavaltuutetun.

Vaalilain (714/1998) 93 §:n 2 momentin mukaan, jos valtuuston toimikauden aikana varavaltuutettujen määrä jää vajaaksi, kunnan keskusvaalilautakunnan on valtuuston puheenjohtajan pyynnöstä määrättävä uusia varavaltuutettuja kuntalain 17 §:n mukaisesti.

 

Ehdotus

Esittelijä

Satu Kankare, Kaupunginjohtaja, satu.kankare@lapua.fi

Kaupunginjohtajan ehdotus:

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että se

1. myöntää Tero Juupajärvelle eron kaupunginvaltuuston valtuutetun tehtävästä, kaupunginhallituksen varajäsenen tehtävästä sekä sivistyslautakunnan jäsenen tehtävästä.

2. kutsuu Tero Juupajärven tilalle valtuutetuksi jäljellä olevaksi toimikaudeksi varavaltuutetun. 

Lisäksi kaupunginvaltuuston puheenjohtajalle esitetään, että hän pyytää keskusvaalilautakuntaa määräämään uuden varavaltuutetun kuntalain 17 §:n mukaan. 

3.  valitsee Tero Juupajärven tilalle kaupunginhallituksen varajäseneksi ja sivistyslautakunnan jäseneksi uuden henkilön. 
 

Päätös

Kaupunginjohtaja alusti asiaa.

Kaupunginhallitus hyväksyi kaupunginjohtajan ehdotuksen keskustelun jälkeen. 

Ehdotus

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle,​ että se

1. myöntää Tero Juupajärvelle eron kaupunginvaltuuston valtuutetun tehtävästä,​ kaupunginhallituksen varajäsenen tehtävästä sekä sivistyslautakunnan jäsenen tehtävästä.

2. kutsuu Tero Juupajärven tilalle valtuutetuksi jäljellä olevaksi toimikaudeksi varavaltuutetun. 

Lisäksi kaupunginvaltuuston puheenjohtajalle esitetään,​ että hän pyytää keskusvaalilautakuntaa määräämään uuden varavaltuutetun kuntalain 17 §:n mukaan. 

3.  valitsee Tero Juupajärven tilalle kaupunginhallituksen varajäseneksi ja sivistyslautakunnan jäseneksi uuden henkilön. 
 

Päätös

Kaupunginvaltuusto

1. myönsi eron Tero Juupajärvelle 16.10.2023 alkaen.

2. kutsui varavaltuutettu Mika Ranisen valtuutetuksi 16.10.2023 lukien.

Valtuuston puheenjohtaja esittää keskusvaalilautakunnalle, että se määrää uuden varavaltuutetun kuntalain 17 §:n mukaisesti.

3. valitsi valtuutettu Riitta Kangasluoman esityksestä kaupunginhallituksen varajäseneksi Antti-Jussi Kivistön ja sivistyslautakunnan jäseneksi Henry Kivistön.