Kaupunginvaltuusto, kokous 16.10.2023

§ 86 Valtuustoaloite / kierrätyskeskuksen perustaminen Lapualle

LAPDno-2023-512

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Satu Kankare, Kaupunginjohtaja, satu.kankare@lapua.fi

Perustelut

Kokoomuksen valtuustoryhmä esitti 12.6.2023 valtuustoaloitteena, että Lapualle perustettaisiin kierrätyskeskus. Valtuustoaloitteessa esitettiin seuraavaa:

”Kierrätyskeskus on kuntien tai yhdistysten ylläpitämää toimintaa, jonka tavoitteena on tavaroita kierrättämällä vähentää luonnonvarojen kulutusta, kasvattaa ympäristötietoisuutta sekä lisätä osallistumisen ja työnteon mahdollisuuksia. Kierrätyskeskuksen toiminta on paikallista ympäristötyötä ja kierrätyskeskus toteuttaa osaltaan kuntastrategian kestävän kehityksen tavoitteita. Kierrätyskeskuksen työllistämistä edistävä toiminta tulee korostumaan vahvasti työllisyyspalveluiden kuntiin siirron myötä vuoden 2025 alusta ja useat kunnat ovat organisoineet kunnallisen kierrätyskeskuksen osaksi työpajojen ja työllisyystoimintojen kokonaisuutta. Kierrätyskeskus voi tarjota paikkoja kuntouttavan työtoiminnan asiakkaille, työkokeiluun, palkkatukityöhön sekä koululaisille ja eri alojen opiskelijoille työharjoitteluun.”

Lakeuden Etappi Oy vastaa käytännön jätehuollon järjestämisestä kahdeksan omistajakuntansa ja 134.000 asukkaan alueella Etelä-Pohjanmaalla. Lakeuden Etapin toimialueelle on laadittu Jätepoliittinen ohjelma vuoteen 2030 saakka yhteistyössä toimialueen kuntien, Lakeuden jätelautakunnan ja Lakeuden Etapin kesken. Jätepoliittisessa ohjelmassa kunnat ilmaisevat yhteisen näkemyksensä jätehuollon pitkän linjan kehittämisestä ja sitoutuvat toimimaan kiertotalouden edistämiseksi. Ohjelman tavoitteena on kiertotalouden edistäminen sekä asukas- ja ympäristölähtöisten jätehuoltopalvelujen kehittäminen niin, että vastataan myös jätelain vaatimuksiin oman toimialueen olosuhteet huomioiden. Kiertotaloutta pyritään edistämään ohjelmassa vähentämällä jätteen määrää sekä nostamalla kierrätysastetta. Lakeuden Etappi laajentaa toimintaansa kahdella uudella RE-pisteellä, joista toinen tulee Lapuan alueelle ja toinen Kurikan alueelle. Etapin uudet RE-pisteet avataan asiakkaille Lapualla vuonna 2024 ja Kurikassa 2025. Ensimmäinen RE-piste valmistui Seinäjoella vuonna 2021, ja sen myötä itsepalveluasiointi on saanut suuren suosion asiakkaiden keskuudessa.

Jätepoliittisen ohjelman mukaisesti kannustetaan asukkaita hankkimaan käytettyjä tavaroita ja toimittamaan käyttökelpoiset tavarat uudelleenkäyttöön. Lisäksi jätepoliittisessa ohjelman mukaan korjaustoimintaa voidaan edistää tekemällä korjauspalvelusopimuksia ja ylläpitää/kehittää korjauspajatoimintaa kuten nuoriso- ja kuntouttavan työn pajoja.

Kuntien järjestämiä kierrätyskeskuksia löytyy monista kunnista. Haasteet kuntien omissa kierrätyskeskuksissa ovat yleisesti ottaen taloudellisia, koska niihin kertyy esimerkiksi korjauskelvottomia huonekaluja, joista jäteasemilla peritään maksu. Sen sijaan korjauskelpoiset huonekalut päätyvät kirpputoreille.  

Lapualla toimii useita yhdistyksiä, joiden tehtäviin kuuluu kierrätykseen liittyvää toimintaa. Näitä ovat mm. Sininauha ry:llä Kirpputori Aarreaitta, Lapuan tuomiokirkkoseurakunnalla Torikirppis ja Lapuan helluntaiseurakunnalla Lähetyskirpputori. Yhdistysten ylläpitämän toiminnan myötä tavaroita kierrättämällä vähennetään luonnonvarojen kulutusta, kasvatetaan ympäristötietoisuutta sekä lisätään osallistumisen ja työnteon mahdollisuuksia. Osa edellä mainituista yhdistyksistä tarjoaa myös kuntouttavaa työtoimintaa tai työkokeiluja tai palkkatukityötä. Lapualla kuntouttavaa työtoimintaa järjestävät Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue, Sininauha ry ja SEDU:n Paukun paja. Lapuan kaupunki on käynnistänyt keskustelut kuntouttavaa työtoimintaa Lapualla tarjoavien tahojen kanssa siitä, voidaanko kuntouttavaa työtoimintaa kohdistaa tulevaisuudessa laajemmin myös kierrätys- ja korjaustoimintaan.

Ehdotus

Esittelijä

Satu Kankare, Kaupunginjohtaja, satu.kankare@lapua.fi

Kaupunginjohtajan ehdotus:

Kaupunginhallitus

  1. merkitsee selvityksen tiedokseen ja esittää selvityksen kaupunginvaltuustolle vastauksena valtuustoaloitteeseen.
  2. esittää kaupunginvaltuustolle, että valtuustoaloite katsotaan loppuun käsitellyksi.  

 

Päätös

Kaupunginjohtaja alusti asiaa.

Kaupunginhallitus päätti keskustelun jälkeen kaupunginjohtajan ehdotuksen mukaisesti 

1.  merkitä selvityksen tiedokseen ja esittää selvityksen kaupunginvaltuustolle vastauksena valtuustoaloitteeseen
2.  esittää kaupunginvaltuustolle, että valtuustoaloite katsotaan loppuunkäsitellyksi.
 

Perustelut

Valtuustoaloite oheismateriaalina. 

Ehdotus

Kaupunginhallitus  

1.  esittää selvityksen kaupunginvaltuustolle vastauksena valtuustoaloitteeseen
2.  esittää kaupunginvaltuustolle,​ että valtuustoaloite katsotaan loppuunkäsitellyksi.
 

Päätös

Kaupunginjohtaja alusti asiaa. Keskustelussa puheenvuoron käytti valtuutettu Helena Lahtinen. Kaupunginvaltuusto hyväksyi kaupunginhallituksen ehdotuksen keskustelun jälkeen.