Kaupunginvaltuusto, kokous 5.2.2024

§ 6 Sisäiset vuokrat 1.1.2024 alkaen / määrärahat vuoden 2024 talousarvioon

LAPDno-2024-70

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Anne Marjamäki, Talouspäällikkö, anne.marjamaki@lapua.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus on kokouksessaan 7.10.2019 § 6 hyväksynyt sisäisten vuokrien määräytymisen yleiset periaatteet sekä sisäisen vuokran käyttöönoton 1.1.2020 alkaen.

Sisäisten vuokrien laskentamallissa vuokra määräytyy ylläpitovuokran ja pääomavuokran periaatteelle. Ylläpitovuokra sisältää kiinteistökohtaiset käyttömenot. Pääomavuokralla varaudutaan tuleviin korjauksiin ja se sisältää myös omaisuuden tuottovaatimuksen. Pääomavuokran määräytymisperusteena on 6 % rakennuksen teknisestä arvosta. Pääomavuokran laskentaperiaate vastaa kokonaisuutenaan maakuntauudistuksen valmistelussa käytettyä periaatetta. Maanvuokra määritellään tarvittaessa erikseen.

Sisäisen vuokran käyttöönoton hyötynä on se, että se osoittaa tilakohtaisesti oikeat tilakustannukset, jolloin käyttäjät voivat vaikuttaa yksittäisen tilan kustannuksiin paremmin, kiinteistöjohtaminen parantuu ja tilojen vastuullinen kunnossapito ja käyttö ovat entistä enemmän myös tilojen käyttäjän vastuulla. Vuokrajärjestelmä auttaa tunnistamaan palvelutoiminnan kannalta niiden toisarvoisten rakennusten ja tilojen olemassaolon, jotka voidaan myydä, purkaa tai muuttaa muuhun käyttötarkoitukseen.

Sisäisten vuokrien käyttöönotto on toteutettu kustannusneutraalisti siten, että vuokrien muutos ei vaikuta toimitilojen käyttäjien muihin määrärahoihin ja resursseihin. Tätä samaa periaatetta on tarkoitus noudattaa myös vuonna 2024. Sisäiset vuokrat lisätään lautakuntien vuoden 2024 talousarviomäärärahoihin ja -tuloihin siten, että sisäiset vuokramenot ja -tulot kumoavat koko kaupungin tasolla toisensa, jolloin niillä ei ole vaikutusta kaupungin tulokseen.

Teknisen keskuksessa on käyty läpi koko kaupungin omistama rakennuskanta ja toimitilat ja selvitetty rakennuskannan jälleenhankinta-arvot, tekniset arvot sekä kiinteistöjen ylläpitokulut, joiden perusteella kiinteistöpäällikkö on määritellyt rakennuskohtaiset ja toimitilakohtaiset sisäiset vuokrat.

Sisäiset vuokramenot ja -tulot vuonna 2024 liitteenä.

 

Ehdotus

Esittelijä

Satu Kankare, Kaupunginjohtaja, satu.kankare@lapua.fi

Kaupunginjohtajan ehdotus:

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että

1. lautakuntien vuoden 2024 talousarviomäärärahoihin ja -tuloihin lisätään talousarviomuutoksena sisäiset vuokramenot ja -tulot liitteen mukaisesti.

2. valtuuttaa talouspäällikön tekemään teknisiä korjauksia sisäisiin vuokramenoihin ja tuloihin. 
 

Päätös

Kaupunginjohtaja alusti asiaa. Kaupunginhallitus hyväksyi kaupunginjohtajan ehdotuksen keskustelun jälkeen. 

Ehdotus

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle,​ että lautakuntien vuoden 2024 talousarviomäärärahoihin ja -​tuloihin lisätään talousarviomuutoksena sisäiset vuokramenot ja -​tulot liitteen mukaisesti.
 

Päätös

Kaupunginjohtaja alusti asiaa.

Kaupunginvaltuusto päätti,​ että lautakuntien vuoden 2024 talousarviomäärärahoihin ja -​tuloihin lisätään talousarviomuutoksena sisäiset vuokramenot ja -​tulot liitteen mukaisesti.