Hyvinvointilautakunta, kokous 16.4.2024

§ 44 Yhteisen kirjasto-monipalveluauton hankinta yhdessä Alajärven kaupungin ja Lapuan kaupungin kanssa

LAPDno-2023-595

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Päivi Pippola, Kirjastotoimenpäällikkö, paivi.pippola@lapua.fi

Perustelut

Tässä Alajärven kaupungin ja Lapuan kaupungin yhteisessä aiesopimuksessa kohteena on Alajärven ja Lapuan kaupunkien yhdessä määrittelemä hankinta nimeltään “Alajärven ja Lapuan kaupunkien yhteisen kirjasto-monipalveluauton” hankinta.

Alajärven kirjastoauto on vuosimallia 2003 ja Lapuan kirjastoauto 2001. Kirjastoautot ovat palvelleet kuntalaisia 20 vuotta kummassakin kunnassa. Kirjastoautotyöryhmä on saanut Aluehallintovirastolta hankeavustusta yhteisen kirjasto-monipalveluauton hankintaan liittyvään selvitystyöhön. Hankeselvitystyö jatkuu tämän vuoden loppuun asti.

Aiesopimus astuu voimaan sopijaosapuolten allekirjoitettua sopimuksen ja on voimassa erikseen laadittavan, sopijaosapuolten välisen yhteistyösopimuksen voimaan astumiseen saakka. 

Aiesopimuksen sopijaosapuolet sitoutuvat osaltaan hankinnan toteuttamiseen yhteisen kirjastoautotyöryhmän suunnitelman perusteella. Hankintaan varataan yhteensä 400 000 € rahoitus (Alajärvi 200 000 € ja Lapua 200 000 €) jo talousarviovuodelle 2024 ja hankintaan haetaan valtionavustusta. Mikäli avustuksen saaminen siirtyy tuleville vuosille, siirretään määrärahavaraus suunnitelmakausille. Mahdollisen avustuspäätöksen jälkeen osapuolet ratkaisevat lopullisesti hankinnan toteuttamisen. Alajärven tai Lapuan valtuuston kielteisen rahoituspäätöksen tai sopimuksen purkautumisen seurauksena sopimuksen voimassaolo päättyy päätös- tai purkamisilmoituspäivänä. Hankinnan toteutuksesta ja seurannasta vastaavat Alajärven kaupungin sivistystoimi ja Lapuan kaupungin sivistystoimi.

Mikäli Alajärven ja Lapuan kaupunginhallitukset hyväksyvät aiesopimuksen yhteistyötä jatketaan ja yhteisen monipalveluauton hankintaa selvitetään edelleen.

 

Ehdotus

Esittelijä

Mika Kamunen, Sivistys- ja hyvinvointijohtaja, mika.kamunen@lapua.fi

Hyvinvointilautakunta esittää kaupunginhallitukselle Alajärven kaupungin ja Lapuan kaupungin yhteisen kirjasto-monipalveluauton aiesopimuksen hyväksymistä.

 

 

Päätös

Hyvinvointilautakunta kuuli kirjastotoimen päällikkö Päivi Pippolaa asiassa ja hyväksyi sivistys- ja hyvinvointijohtajan ehdotuksen.

Perustelut

Aiesopimus yhteisen kirjasto-monipalveluauton hankinnasta Alajärven kaupungin ja Lapuan kaupungin välillä on oheismateriaalina. 
 

Ehdotus

Esittelijä

Satu Kankare, Kaupunginjohtaja, satu.kankare@lapua.fi

Kaupunginjohtajan ehdotus:

Kaupunginhallitus hyväksyy Alajärven kaupungin ja Lapuan kaupungin yhteisen kirjasto-​monipalveluauton aiesopimuksen.

 

Päätös

Kaupunginjohtaja alusti asiaa.

Kaupunginhallitus hyväksyi kaupunginjohtajan ehdotuksen keskustelun jälkeen. 

Valmistelija

  • Päivi Pippola, Kirjastotoimenpäällikkö, paivi.pippola@lapua.fi

Perustelut

Alajärven sivistyslautakunta on käsitellyt asiaa kokouksissaan:

sivistyslautakunta 23.8.2023 § 40 ja kaupunginhallitus 04.09.2023 § 143

________________________________________

Kirjastoautotyöryhmän selvitys

Kirjastoautohanke “Kirjastoauton pyörät pyörimään kahteen pitäjään” sai myönteisen päätöksen Aluehallintovirastolta 21.03.2022 ja rahaa 25.000 euroa.  Yhteinen selvityshanke kartoitti, onko Alajärven ja Lapuan kaupunkien mahdollista hankkia yhteinen kirjasto-monipalveluauto. Avustuksen käyttöaika oli vuoden 2023 loppuun saakka, mutta sille haettiin ja saatiin jatkoaikaa 31.05.2024 asti.

Hanketyöntekijänä ja kirjastoautotyöryhmän vetäjänä toimi kirjastonhoitaja Marika Tuiskula Lapuan kaupunginkirjastosta. Työryhmän muut jäsenet olivat: kirjastotoimenpäällikkö Päivi Pippola ja kirjastoautovirkailija Kimmo Pökkä Lapuan kaupunginkirjastosta sekä kirjastotoimenjohtaja Maria Kanervikkoaho ja kirjastoautosihteeri Juha Nelimarkka Alajärven kaupunginkirjastosta.

Kirjastoautotyöryhmä kartoitti hankkeen puitteissa yhteisen kirjastoauton malleja tutustumalla eri käytäntöihin kirjastoissa ympäri Suomea. Kirjastoautotyöryhmä kävi hankkeen alussa toukokuussa 2023 tutustumassa Ruoveden ja Virtain yhteiseen kirjastoautoon. Kuulimme heidän kokemuksiaan yhteisestä kirjastoautosta ja kuinka se käytännössä on toteutettu. Hankkeen aluksi toteutettiin myös kummassakin kunnassa asiakkaille suunnattu kysely. Kyselyssä tarkoituksena oli saada selville, miten asiakkaat käyttävät kirjastoautoa ja saada uusia kehittämisideoita. 

Työryhmä kävi tutustumassa syksyllä 2023 Kurikan ja Ilmajoen uusiin kirjastoautoihin sekä Seinäjoen kirjastoauto Iloon. Näissä uusissa kirjastoautoissa oli ominaisuuksia ja toiminnallisuutta mitä vanhoissa kirjastoautoissa ei ole. Esimerkiksi ilmalämpöpumppu, lainausautomaatti, valkokangas sekä videotykki. Lisäksi kummassakin autossa oli äänieristetty tila, jossa voi tarjota neuvontapalveluita tms. Seinäjoen kirjastoauto on esteetön, joten sinne pääsee pyörätuolilla. Forssan ja Tammelan yhteiseen kirjastoautoon Lunkiin tutustuimme marraskuussa 2023. He saivat uuden kirjastoauton hankintaan valtion erityisavustusta 117.500 euroa. Kirjastoautolla on aamu- ja iltareitit, jotka ajetaan vuoroviikoin Tammelassa ja Forssassa. Kirjastoauto Lunkissa on lattialämmitys ja katolla aurinkokennot, lainaus- ja palautusautomaatti ja henkilönostin.

Hankkeessa osallistettiin myös asiakkaita pohtimaan uusia ideoita yhteiseksi toimintamalliksi ja millaisia palveluita uusi auto voisi tarjota. Asiakkaille suunnatut työpajat järjestettiin Alajärven ja Lapuan kirjastoissa lokakuussa. Kutsuja työpajoihin lähetettiin monille yhteistyökumppaneille ja avoin kutsu osallistua oli myös paikallislehdissä. Kumpaankin työpajaan osallistui kuusi henkilöä. Ideointi ja keskustelu oli innostavaa ja uusia ehdotuksia esitettiin, kuten lelulainaamoa kirjastoautoon. Työpajoissa mietittiin mitä uusia palveluita kirjastoautossa voisi toteuttaa, esimerkiksi tehdä verenpaineen mittauksia tai rokotuksia, antaa lakineuvontaa ja palauttaa Kelan lomakkeita jne. Kirjastoautossa voisi pitää erilaisia teemapäiviä tai auto voisi toimia ennakkoäänestyspaikkana. Kirjastoautoon toivottiin omaa lukupassia ja lisää uutuuksia sekä selkokirjallisuutta. Olimme kaikki yhtä mieltä siitä, että lukemisen edistäminen ja palvelun tarjoaminen erityisesti päiväkodeille, kouluille sekä sivukylien asukkaille on kuitenkin kirjastoauton päätehtävä.

Talousarviossa 2024 varattiin sekä Alajärvellä että Lapualla 200.000 euroa eli yhteensä 400.000 euroa yhteisen kirjastoauton hankintaan ehtona valtionavustuksen hakeminen ja saaminen. Vuodelle 2024 ei tullut haettavaksi erityisavustusta kirjastoauton hankintaan. Aluehallintoviraston kirjastotoimen ylitarkastajan mukaan on hyvin epätodennäköistä, että erityisavustusta kirjastoauton hankintaan tulee tämän hallituskauden aikana ja on epävarmaa tuleeko sitä enää koskaan haettavaksi.

Kirjastoautotyöryhmä pohti eri mallien hyviä ja huonoja puolia palavereissaan. Ohjaustyöryhmä, johon kuului sivistysjohtajat ja lautakuntien puheenjohtajat, kokoontui muutaman kerran yhteistyössä pohtimaan eri vaihtoehtoja sekä etenemisvaiheita. Viiden vaihtoehdon joukosta kirjastoautotyöryhmä ja ohjausryhmä valitsi työpalaverissa 08.03.2024 valmisteltavaksi jatkoon vaihtoehdot A ja C. 

Vaihtoehto A: Kirjastoauto ajaisi 3 päivänä (ma-ke) Lapualla ja 2 päivänä (to-pe) Alajärvellä tai jollakin muulla sopivalla mallilla, kuten Lapualla ajoa 7 päivänä + Alajärvellä ajoa 3 päivänä peräkkäin ja tämän jälkeen vaihto toisin päin. Tässä vaihtoehdossa kummassakin kunnassa kirjastoautopalvelut heikkenisivät sekä pysäkkien että reittien määrissä; lisäksi kirjastoauton kuskien työpäivät pitenisivät. 

Vaihtoehto C: Jatketaan nykyisillä autoilla niin kauan kuin autot kestävät. Kirjastoautojen käyttöikä on ehkä 5 - 10 vuotta. Sen jälkeen hankitaan oma uusi tai käytetty kirjastoauto tai jokin pienempi versio, kuten pakettiauto tai biokaasu-sponsoriauto tai turvataan palvelut jollain muulla tavalla. Hankkimalla oma uusi kirjastoauto turvataan kirjastoautopalvelut  pitkälle tulevaisuuteen, noin 15 - 20 vuodeksi. 

Aiemman päätöksen mukaan sekä aiesopimuksessa mainittuna yhteisen kirjastoauton hankinnan ehtona oli myönteinen rahoitusavustuspäätös Aluehallintovirastolta. Aiesopimuksen mukaan mahdollisen myönteisen avustuspäätöksen jälkeen osapuolet ratkaisevat lopullisesti hankinnan toteuttamisen. 

Koska Aluehallintoviraston avustushakua ei tullut lainkaan haettavaksi, on tehtävä uusi päätös millä tavalla jatketaan eteenpäin. Aiesopimuksessa mainittiin lisäksi, että mikäli avustuksen saaminen siirtyy tuleville vuosille,​ siirretään määrärahavaraus suunnitelmakausille, mutta on hyvin epävarmaa tuleeko uutta avustushakua enää koskaan haettavaksi. Siksi päätös jatkosta täytyy tehdä tässä vaiheessa. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Mika Kamunen, Sivistys- ja hyvinvointijohtaja, mika.kamunen@lapua.fi

Hyvinvointilautakunta:

1) merkitsee asian tiedokseen ja toteaa, että asian käsittelyä jatketaan vuoden 2025 talousarvion laadinnan yhteydessä

2) toteaa, että aiesopimus on edelleen voimassa

3) toimittaa asian tiedoksi kaupunginhallitukselle

Päätös

Hyvinvointilautakunta kuuli kirjastotoimenpäällikkö Päivi Pippolaa asiassa ja hyväksyi sivistys- ja hyvinvointijohtajan ehdotuksen.