Tarkastuslautakunta, kokous 28.5.2024

§ 31 Kestävän kehityksen ohjelman seurantaraportti vuodelta 2023

LAPDno-2024-246

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Satu Kankare, Kaupunginjohtaja, satu.kankare@lapua.fi

Perustelut

Lapuan kaupunginvaltuusto on hyväksynyt 13.12.2021 ilmastostrategian 2030, joka on laadittu yhdessä Alavuden, Kauhavan, Kuortaneen, Kurikan ja Lapuan kanssa. Kunnat ovat sitoutuneet edistämään ilmastostrategiassa asetettujen tavoitteiden saavuttamista toiminnassaan.

Ilmastostrategian mukaisena tavoitteena on olla ympäristövastuullinen kunta, jossa huomioidaan ympäristöasiat päätöksenteossa ja toiminnassa sekä parannetaan hiilitasetta ja huomioidaan ympäristöasiat tilinpäätöksessä. Lisäksi ilmastostrategian tavoitteena ovat resurssitehokkaat kuntapalvelut, joita toteutetaan lisäämällä ympäristötietoisia hankintoja, digitalisointia, kiertotaloutta, tehostettua energiankäyttöä, terveellisiä ja turvallisia asuinympäristöjä sekä rakennusten korjaus- ja huoltotoimenpiteitä. Lisäksi vähennetään kuljetuksista ja liikkumisesta aiheutuvia päästöjä sekä varaudutaan ja sopeudutaan ilmastonmuutokseen.

Kestävän kehityksen ohjelman 2021 – 2030 toimenpiteet ja energiatehokkuussopimuksen tavoitteiden saavuttaminen edistävät vihreää kuntataloutta

Lapuan kaupunki on liittynyt myös energiatehokkuussopimukseen sopimuskaudelle 2017-2025.

Lapuan kaupunki on laatinut kestävän kehityksen ohjelman. Kestävän kehityksen ohjelmassa on määritelty osatavoitteet ja toimenpiteet näiden saavuttamiseksi sekä määritelty toimenpiteiden toteuttamiseen vastuulliset eri toimialoilla ja vastuualueilla.

Kestävän kehityksen ohjelman seurantaraportissa on esitelty kunkin osatavoitteen saavuttamiseksi sovittujen toimenpiteiden toteutuksen tilanne vuoden 2023 lopussa.

Kestävän kehityksen ohjelman seurantaraportti vuodelta 2023 on oheismateriaalina.

Ehdotus

Esittelijä

Satu Kankare, Kaupunginjohtaja, satu.kankare@lapua.fi

Kaupunginjohtajan ehdotus:

Kaupunginhallitus päättää

1.       hyväksyä kestävän kehityksen ohjelman seurantaraportin vuodelta 2023.

2.       esittää kestävän kehityksen ohjelman seurantaraportin vuodelta 2023 tiedoksi edelleen kaupunginvaltuustolle.
 

Päätös

Kaupunginjohtaja alusti asiaa. Kaupunginhallitus hyväksyi kaupunginjohtajan ehdotuksen. 

Ehdotus

Puheenjohtaja ehdottaa, että tarkastuslautakunta merkitsee tiedoksi kestävän kehityksen ohjelman seurantaraportin vuodelta 2023.

Päätös

Tarkastuslautakunta merkitsi tiedoksi kestävän kehityksen ohjelman seurantaraportin vuodelta 2023.