Ympäristölautakunta, kokous 11.6.2024

§ 26 Asemakaavan muutos / 10. Siirilän kaupunginosa / kortteli 1030 ja osakorttelit 1047 ja 1048 / Tuomiokirkon ympäristö ja Syväojan risteysalue / Ympäristölautakunnan lausunto

LAPDno-2024-290

Valmistelija

  • Jarkko Panu, Rakennustarkastaja, jarkko.panu@lapua.fi
  • Emilia Rinne, Ympäristöinsinööri vs., emilia.rinne@lapua.fi

Perustelut

Maankäyttö-, kaavoitu- ja mittauspalvelut pyytää ympäristölautakunnan lausuntoa asemakaavamuutoksen luonnoksesta, joka koskee 10. Siirilän kaupunginosan korttelia 1030, osakortteleita 1047 ja 1048 sekä niihin liittyviä pysäköinti- ja katualueita. Kaava on nimetty " Tuomiokirkon ympäristö ja Syväojan risteysalue".

Suunnittelualue sijaitsee Siirilän kaupunginosassa liikekeskustan eteläpuolella. Suunnittelualue sijoittuu Lapuan tuomiokirkon viereen Siiriläntien ja Koulukadun risteykseen. Kaava-alue rajautuu koillisessa seurakuntatalon ja yläkoulun tonttiin, kaakossa Siirilän asuinalueeseen, lounaassa Jokilaakson matkailupuutarhaan ja entisen piispan talon tonttiin. Luoteessa alue rajautuu Lapuan tuomiokirkon tonttiin. Kaava-alueen pinta-ala on noin 2,9 ha.

Lapuan tuomiokirkko on tärkeä maamerkki ja selkeästi maisemassa erottuva kohde. Siiriläntien ja Koulukadun risteys on tunnistettava liikenteellinen solmukohta. Entisen Syväojan kaupparakennuksen tontille (AL-alue) osoitetaan uusi T-risteysalue, puistoaluetta (VP) sekä julkista pysäköintialuetta (LPA). Hiljankulman ja Koulukadun välillä oleva polku poistetaan. Kortteli 1048 laajenee uudella autopaikkojen korttelialueella (LPA). Korttelissa 1047 autopaikkojen korttelialue (LPA) säilyy ennallaan. Yleisten rakennusten korttelialueen (Y-1) määräystä on tarkennettu ”Korttelialueen kerrosalasta saadaan enintään kaksi kolmasosaa käyttää asuin-, liike ja toimistotilaksi”. Hautasen talo on suojeltu rakennus (sr-2). Uutena alueena korttelissa 1047 on puistoaukio / tori. Jokilaakson matkailupuutarhan alue, joka on puiston ja torialueen yhdistelmä (VP-1). Korttelin 1030 asuin-, liike- ja toimistorakennusten korttelialueen (AL) käyttötarkoitus säilyy ennallaan. Opetustoimintaa palvelevien rakennusten korttelialue (YO) on muutettu Yleisten rakennusten korttelialueeksi. Korttelialueen kerrosalasta saadaan enintään kaksi kolmasosaa käyttää asuin-, liike ja toimistotilaksi (Y-1). Kirkkojen ja muiden seurakunnallisten rakennusten korttelialueen (YK) käyttötarkoitus säilyy ennallaan. Korttelialueilla YK ja Y-1 on osoitettu suojelumerkinnät (sr) entisen maanviljelyslyseon ja ortodoksisen rukoushuoneen rakennuksille. Jokaisen alueen rakennusalan rajat sekä käyttötarkoitusalueen rajat on tarkasteltu uudelleen ja rajoja on muutettu. Uutena alueena korttelissa 1030 on Syväojanpuisto (VP).

 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Emilia Rinne, Ympäristöinsinööri vs., emilia.rinne@lapua.fi

Ympäristölautakunta antaa asemakaavaehdotuksesta seuraavan lausunnon: 

Kaavamuutos parantaa alueen liikennejärjestelyjä. Rakennusten osalta kaavassa olisi hyvä selvittää tarkemmin entisen maanviljelyslyseon ja Ortodoksinen rukoushuoneen suojelullisia arvoja. Kaavamääräykseen tulisi harkita tarkempia rakennusten ja ympäristön suojelumääritelmiä tai toimintaohjeistuksia myös korjaus- ja muutostöiden osalta.  

Muuten ympäristölautakunnalla ei ole huomautettavaa.

Päätös

Lautakunta hyväksyi esityksen.