Ympäristölautakunta, kokous 11.6.2024

§ 27 Asemakaavan muutos / 8. Liuhtarin kaupunginosa / osakortteli 858 / Hakatien alue / Ympäristölautakunnan lausunto

LAPDno-2022-51

Valmistelija

  • Jarkko Panu, Rakennustarkastaja, jarkko.panu@lapua.fi
  • Emilia Rinne, Ympäristöinsinööri vs., emilia.rinne@lapua.fi

Perustelut

Maankäyttö-, kaavoitus- ja mittauspalvelut on pyytänyt ympäristölautakunnan lausuntoa asemakaavaehdotuksesta II, joka koskee 8. Liuhtarin kaupunginosan osakorttelia 858 ja siihen liittyvää katualuetta.

Suunnittelualue sijaitsee Lapuan kaupungin 8. Liuhtarin kaupunginosassa n. 1 km Lapuan liikekeskustasta itään. Suunnittelualue sijoittuu lännessä Latojantiehen ja itäpuolella Kuortaneentiehen. Kaava-alueen pinta-ala on noin 1,2 ha.

Kaavoitettava alue koostuu kahdesta tontista korttelissa 858 sekä katualueesta Hakatie. Kaavoitettava alue on kaupungin ja yksityisten maanomistajien omistuksessa.  Asemakaavamuutoksen tarkoituksena on päivittää asemakaava palvelemaan osakorttelin 858 nykyistä käyttötarkoitusta ja mahdollistaa niiden kehittyminen.

Asemakaavan muutoksella osakortteliin 858 (TK-alue) muodostuu teollisuus- ja varastorakennusten korttelialueet T-4 ja T-5. Toiminta ei saa aiheuttaa ilman pilaantumista tai esteettisiä ympäristöhaittoja. T-4 alueella sallitaan asuntorakentamista rajatulle alueelle (as-1) enintään 300 m². T-5 alueella tontin rakennetusta kerrosalasta saa enintään 50 % käyttää tontin pääkäyttötarkoitukseen liittyviä myymälätiloja varten.

Ehdotus

Esittelijä

  • Emilia Rinne, Ympäristöinsinööri vs., emilia.rinne@lapua.fi

Ympäristölautakunta antaa asemakaavaehdotuksesta seuraavan lausunnon: 

Suojauksia on tarpeen käyttää silloin, kun sallitaan asuntojen sijoittaminen rakennukseen tai tontille, jonka pääasiallinen käyttötarkoitus on muu kuin asuminen.  Mikäli asunnot sijoitetaan eri rakennukseen kuin muut toiminnat, asunnot ja niiden piha-alueet on erotettava tontin muista toiminnoista riittävillä suojauksilla. 

Muilta osin ympäristölautakunnalla ei ole huomautettavaa asemakaavaehdotuksesta. 

Päätös

Lautakunta hyväksyi esityksen.