Tekninen lautakunta, kokous 24.9.2024

§ 136 Vesihuoltohinnasto 1.1.2025 alkaen 

LAPDno-2024-649

Valmistelija

  • Ulpu Viimaluoto, Kunnallistekniikan suunnittelija, ulpu.viimaluoto@lapua.fi

Perustelut

Voimassaoleva vesihuoltohinnasto on mahdollistanut jäteveden liittymis- ja liitostyömaksun hankinnan osamaksulla haja-asutusalueen kiinteistöille, jotka ovat olleet rakennettuna ennen jäteveden toiminta-alueen vahvistamista. Jäteveden liittymis- ja liitostyömaksun on voinut maksaa osamaksulla kymmenen vuoden aikana.

Liittymissopimuksia osamaksulla ei ole tehty ja osamaksu ei ole enää ajankohtainen. Osamaksu aiheuttaa ylimääräisiä kustannuksia asiakkaalle ja kaupungille. Kertamaksulla maksettaessa asiakkaalle myönnetään automaattisesti puolivuotta korotonta maksuaikaa edellä mainitussa tapauksessa. Kertamaksu on ollut toimiva vaihtoehto jäteveden liittymis- ja liitostyömaksuissa.

Vesihuoltohinnastosta poistetaan kohta 3.:

3 HAJA-ASUTUSALUEEN JÄTEVESILIITTYMIEN MAKSUEHDOT

3.1. Maksuehdot                                                                                                               

Maksuehdot koskevat niitä asuin kiinteistöjä, jotka ovat olleet rakennettuina ennen toiminta-alueen vahvistamista.

3.2. Jätevesiliitostyömaksu                                                                                

 Asiakkaalla on oikeus liittymissopimusta tehdessään valita kertamaksu tai osamaksu. Osamaksu laskutetaan neljänä tasasuuruisena maksueränä ensimmäisen vuoden aikana käyttäen vuotuisena korkona 3 %. Maksueriin lisätään kulloinkin voimassa oleva arvonlisävero. Maksuerän suuruus on 157,92 €/alv 0%, 198,19 €/alv 25,50%

3.3. Jätevesiliittymismaksu

 Asiakkaalla on oikeus liittymissopimusta tehdessään valita kertamaksu tai osamaksu. Osamaksu laskutetaan liitostyömaksun maksuerien päätyttyä 9 vuoden aikana (vuodet 2-10) neljänä vuotuisena tasasuuruisena maksueränä käyttäen vuotuisena korkona 3 %. Maksuerän suuruus on 142,48 €/alv 0%

3.4. Osamaksun viivästyessä peritään normaali hinnaston kohdan 2.9 mukainen viivästyskorko ja jälkiperintälisä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mirva Korpi, Tekninen johtaja, mirva.korpi@lapua.fi

Lautakunta hyväksyy liitteen mukaisen vesihuoltohinnaston 1.1.2025 alkaen. Hinnasto on voimassa toistaiseksi. 

Päätös

Keskustelun kuluessa Rauno Latvala teki vastaehdotuksen, että 1.1.2025 voimaan tuleva vesihuoltohinnasto hyväksytään muilta osin, mutta siitä ei poisteta kohtaa 3 "Haja-asutusalueen jätevesiliittymien maksuehdot".  Antti Kaartinen ja Maiju Lemettinen kannattivat Rauno Latvalan vastaehdotusta.

Puheenjohtaja totesi, että oli tehty kannatettu vastaehdotus, ja on suoritettava äänestys. Puheenjohtaja esitti äänestyksen suoritettavaksi seuraavalla tavalla: äänestys suoritetaan nimenhuutoäänestyksenä ja ne, jotka kannattavat teknisen johtajan pohjaehdotusta, äänestävät JAA ja ne, jotka kannattavat Latvalan vastaehdotusta, äänestävät EI.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä annettiin 7 EI-ääntä (Kuusisaari, Latvala, Lemettinen, Makkonen, Matilainen, Kaartinen, Ronkainen) ja 2 JAA-ääntä (Tuuri, Rajala).

Puheenjohtaja totesi, että Latvalan tekemä vastaehdotus oli tullut teknisen lautakunnan päätökseksi. 

Hyväksytty vesihuoltohinnasto liitteenä.

Pöytäkirjamerkintä: Kunnallistekniikan päällikkö Ulpu Viimaluoto oli asiantuntijana läsnä kokouksessa tämän pykälän käsittelyn aikana. Hän poistui kokoushuoneesta ennen päätöksentekoa.