Perustelut
Kaupunginhallitus on kokouksessaan 4.11.2024 § 308 Vuoden 2025 lautakuntien talousarvioesitykset palauttanut hyvinvointilautakunnan talousarvion uuteen käsittelyyn liikuntapaikkamaksujen osalta.
Toimivalta ja taloudelliset lähtökohdat
Lapuan kaupungin hallintosääntö (voimaantulo: 1.7.2024) määrittelee, että hyvinvointilautakunta päättää sen alaisten palvelujen maksujen perusteista kaupunginvaltuuston yleisten perusteiden ja lainsäädännön mukaisesti. Vuoden 2025 talousarviossa liikuntatoimen tuloarvio on 561.470 euroa, josta merkittävimmät tuloerät muodostuvat maksutuotoista 269.540 euroa, vuokratuotoista 178.450 euroa ja muista toimintatuotoista 111.840 euroa. Talousarvio on laadittu 2,5 prosentin korotusoletuksella, ja sen lähtökohtana on ollut tulojen lisääminen vähintään kustannustason nousua vastaavasti.
Toimintaympäristön muutokset
Tuoreen tutkimustiedon mukaan (Liikunta & Tiede 2/2024) kunnat subventoivat merkittävien liikuntapaikkojen kuten uimahallien, jäähallien, sisäliikuntahallien ja tekonurmikenttien käyttöä keskimäärin 60-80 prosenttia vuotuisista kokonaiskustannuksista. Vastaava tilanne on toteutunut myös Lapualla. Pienemmissä sisäliikuntatiloissa, kuten koulujen liikuntasaleissa, subventio on ollut aiemmin tätäkin korkeampi, jopa 100 prosenttia.
Valtuustoaloitteessa 29.4.2024 on nostettu esiin tarve tarkastella tilavuokrien kohtuullisuutta erityisesti lasten ja nuorten harrastustoiminnan näkökulmasta ja huomioida kunta-, seura- ja kotitalouksien realiteetit osana hinnoittelua. Käytännössä veronmaksajien osuus tulee kasvamaan entisestään yleisten kustannusten noustessa ja tulojen vähentyessä nyt esitettyjen hinnanalennusten myötä. Lisäksi Lapuan kaupungin kasvatuksen, koulutuksen ja vapaa-ajan toimiala päätti ottaa vastuulleen 1.9.2024 voimaan tulleen arvonlisäverokannan korotuksen 24 prosentista 25,5 prosenttiin, eikä sitä siirretty asiakashintoihin.
Kuntalaisten osallistuminen liikuntapalveluiden kehittämisessä
Liikuntalain (390/2014) § 5 “Kunnan vastuu” mukaan “kunnan tulee kuulla asukkaitaan liikuntaa koskevissa keskeisissä päätöksissä osana kuntalain (410/2015) 22 §:ssä säädettyä kunnan velvollisuutta huolehtia asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksista. Tätä varten liikuntatoimessa on tarkasteltu Lapuan kaupungin liikuntatoimen seurapalveluiden prosesseja keräämällä tietoa 14.10.2022–1.3.2024 välisenä aikana. Vastaajia oli yhteensä 14, ja he edustivat lapualaisia urheiluseuroja toimien seurojen johdossa tai vastuullisissa tehtävissä. Tiedonkeruu keskittyi arvioimaan muun muassa avustus- ja vuorojakoprosessien toimivuutta, hinnoittelua sekä seurojen näkemyksiä kaupungin liikuntapalveluiden kehittämistarpeista ja osallistamisprosessien avoimuudesta.
Seurajohtajat esittivät hinnoittelusta näkemyksiä, joiden mukaan kaupungin liikuntatilojen vuorojen hintoja tulisi laskea merkittävästi tai jopa tarjota ilmaiseksi erityisesti oman paikkakunnan lapsille ja nuorille. Tämä olisi monien vastaajien mielestä tärkeää, jotta taloudelliset esteet eivät rajoittaisi lasten ja nuorten liikuntamahdollisuuksia. Hinnoitteluun toivottiin lisää joustavuutta, mikä auttaisi seuroja sopeutumaan muuttuviin tarpeisiin ja parantaisi harrastajien osallistumismahdollisuuksia. Useissa palautteissa myös korostettiin, että kohtuullinen hinnoittelu kaupungin liikuntatilojen käytöstä tukee pitkäjänteisesti liikunnan harrastamista ja urheiluseurojen toimintaa, mikä nähtiin tärkeänä kaupungin imagon sekä asukkaiden terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen kannalta.
On huomioitava, että seurojen palautteet on kerätty ennen viimeisiä liikuntatoimen hintamuutoksia, mikä voi heikentää niiden ajankohtaisuutta päätöksenteossa. Kuitenkin muiden yhteispalavereiden, keskustelujen ja havaintojen perusteella seurojen näkemykset hinnoittelusta ovat pysyneet ennallaan tai jopa vahvistuneet. Toisaalta Lapuan kaupungin varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen ajankohtaiset hyvinvointikyselyt huoltajille osoittavat, että yleisesti huoltajilla on niukasti voimavaroja tai kiinnostusta sitoa vapaa-aikaansa seuratoimintaan, mikä voi rajoittaa lasten liikuntamahdollisuuksia ja heikentää seurojen toimintakykyä jopa enemmän kuin liikuntaharrastuksen hinta. Tämän vuoksi vapaaehtoistyön ja huoltajien sitoutumisen parantaminen vaatii konkreettisia toimenpiteitä ja resursseja, jotta heidän aikansa saadaan tehokkaasti suuntautumaan myös seurojen tueksi. Yhtenä ratkaisuna tähän haastavaan ongelmaan Lapualla on käytössä Harrastamisen Suomen mallin mukainen maksuton harrastustoiminta lapsille ja nuorille.
Ehdotetut asiakasmaksujen muutokset
- Isojen liikuntahallien osalta lapualaisten urheiluseurojen juniorien harjoitustoiminnan hintoja lasketaan Urheilutalossa ja Ritavuoren salissa kokosalissa 24 eurosta 19,80 euroon ja 1/3 salissa 8 eurosta 6,60 euroon. Juniorien pelitapahtumien hinnat lasketaan vastaavasti kokosalissa 36 eurosta 33 euroon ja 1/3 salissa 12 eurosta 11 euroon.
- Koulujen liikuntasalien osalta juniorivuorot hinnoitellaan 4 euroon tunnilta aiemman 5 euron sijaan. Hinta vastaa Virkistysuimala Sateenkaaren lasten kertamaksua ja on näin linjassa muiden kaupungin liikuntapalveluiden juniorihintatasojen kanssa. Tuntihintaisen vuoron aikana salissa voi harjoitella samanaikaisesti useita kymmeniä lapsia ja nuoria, jolloin harrastajan todellinen kustannus jää merkittävästi kertamaksua alhaisemmaksi. Liuhtarin koulun osalta hinta laskee 8 eurosta 6,60 euroon.
- Patruuna Areenalla lapualaisten junioreiden harjoitusvuorot hinnoitellaan porrastetusti: arkisin klo 16 saakka kokokenttä 60 euroa ja puolikenttä 40 euroa, ilta-aikoina 80/40 euroa sekä viikonloppuisin ja juhlapyhinä 90/50 euroa. Jäähallilla juniorivuorojen hinta on arkisin klo 17 saakka 60 euroa sekä ilta- ja viikonloppuaikoina 80 euroa.
- Muiden tilojen ja käyttäjäryhmien osalta hinnat säilyvät ennallaan.
Sisäinen yhdenvertaisuus hinnoittelussa
Hinnoittelun uudistamisessa on pyritty kiinnittämään erityistä huomiota kaupungin eri liikuntatilojen väliseen yhdenvertaisuuteen. Pienten koulujen liikuntasalien juniorioiden harjoitusvuorojen hinnat on yhdenmukaistettu vastaamaan kaupungin omaa juniorien kertamaksutasoa, joka on käytössä esimerkiksi Virkistysuimala Sateenkaaressa (4 euroa). Koulujen liikuntasalien samantasoinen hinnoittelu mahdollistaa harrastamisen tasapuolisesti eri kaupunginosissa. Suurempien liikuntatilojen, kuten Urheilutalon, Ritavuoren, Patruuna Areenan ja jäähallin hinnoittelussa on huomioitu tilojen koko ja ylläpitokustannukset, mutta säilytetty suhteellisesti sama subventiotaso juniorikäyttäjille. Näin varmistetaan, että lasten ja nuorten harrastamisen kustannukset pysyvät kohtuullisina liikuntapaikasta riippumatta.
Taloudelliset vaikutukset ja perusteet
Hinnoittelumuutoksen ennustetaan laskevan hyvinvointilautakunnan jo hyväksymän talousarvion tuloja noin 40.000 euroa vuositasolla. Vaikka hintojen alentaminen ja toimintaympäristön yleinen kustannustason nousu kasvattavat kaupungin subventio-osuutta, se toteuttaa liikuntalain (390/2015) 5 §:ssä kunnalle määriteltyä tehtävää luoda edellytyksiä kunnan asukkaiden liikunnalle järjestämällä liikuntapalveluja sekä terveyttä ja hyvinvointia edistävää liikuntaa eri kohderyhmät huomioon ottaen.
Tilojen hintasubventio koskee niitä liikuntakohteita, joita ylläpidetään liikuntalain (390/2015) 5 §:n 1 momentin mukaisesti. Sen mukaan kunnan tulee järjestää liikuntapalveluja sekä terveyttä ja hyvinvointia edistävää liikuntaa eri kohderyhmät huomioon ottaen, tukea kansalaistoimintaa mukaan lukien seuratoiminta sekä rakentaa ja ylläpitää liikuntapaikkoja. Näiden tilojen ensisijaisena tarkoituksena on tukea kuntalaisten liikuntaharrastusta ja paikallista seuratoimintaa edullisilla käyttömaksuilla, eikä tilojen ylläpitoa toteuteta liiketoiminnallisin tavoittein.
Kevään 2025 aikana liikuntatoimi ja teknisen toimialan ulkoliikuntapaikkojen hoidosta vastaavat tahot keskustelevat seurojen kanssa ulko- ja sisäliikuntapaikkojen hinnoittelusta.
Ehdotus
Esittelijä
-
Mika Kamunen, Sivistys- ja hyvinvointijohtaja, mika.kamunen@lapua.fi
Hyvinvointilautakunta hyväksyy hyvinvointilautakunnan alaisen liikuntatoimen hinnaston liitteen mukaisesti, jossa on huomioitu seuraavat muutokset:
- Isojen liikuntahallien osalta lapualaisten urheiluseurojen juniorien (alle 18-v) harjoitustoiminnan hintoja lasketaan Urheilutalossa ja Ritavuoren salissa kokosalissa 24 eurosta 19,80 euroon ja 1/3 salissa 8 eurosta 6,60 euroon. Juniorien pelitapahtumien hinnat lasketaan vastaavasti kokosalissa 36 eurosta 33 euroon ja 1/3 salissa 12 eurosta 11 euroon.
- Koulujen liikuntasalien osalta juniorivuorot (alle 18-v) hinnoitellaan 4 euroon tunnilta aiemman 5 euron sijaan. Hinta vastaa Virkistysuimala Sateenkaaren lasten kertamaksua ja on näin linjassa muiden kaupungin liikuntapalveluiden juniorihintatasojen kanssa. Tuntihintaisen vuoron aikana salissa voi harjoitella samanaikaisesti useita kymmeniä lapsia ja nuoria, jolloin harrastajan todellinen kustannus jää merkittävästi kertamaksua alhaisemmaksi. Liuhtarin koulun osalta hinta laskee 8 eurosta 6,60 euroon.
- Patruuna Areenalla lapualaisten junioreiden (alle 18-v) harjoitusvuorot hinnoitellaan porrastetusti: arkisin klo 16 saakka kokokenttä 60 euroa ja puolikenttä 40 euroa, ilta-aikoina 80/40 euroa sekä viikonloppuisin ja juhlapyhinä 90/50 euroa. Jäähallilla juniorivuorojen hinta on arkisin klo 17 saakka 60 euroa sekä ilta- ja viikonloppuaikoina 80 euroa.
Muutokset eivät vaikuta hyvinvointilautakunnan kaupunginhallitukselle /-valtuustolle esitettyyn vuoden 2025 talousarvioesitykseen.
Päätös
Lautakunnan jäsen Eila Huhta teki vastaesityksen, jossa koulujen liikuntasalien vuorot olisivat junioreiden osalta maksuttomat. Vastaehdotus raukesi kannattamattomana.
Hyvinvointilautakunta hyväksyi sivistys- ja hyvinvointijohtajan ehdotuksen siten muutettuna, että kohta 2:
2. Koulujen liikuntasalien osalta juniorivuorot (alle 18-v) hinnoitellaan 4 euroon harjoituskerralta. (kerta voi kestää enintään kaksi tuntia) aiemman 5 euron sijaan. Hinta vastaa Virkistysuimala Sateenkaaren lasten kertamaksua ja on näin linjassa muiden kaupungin liikuntapalveluiden juniorihintatasojen kanssa. Tuntihintaisen vuoron aikana salissa voi harjoitella samanaikaisesti useita kymmeniä lapsia ja nuoria, jolloin harrastajan todellinen kustannus jää merkittävästi kertamaksua alhaisemmaksi. Liuhtarin koulun osalta hinta laskee 8 eurosta 6,60 euroon. Kertahinnoittelu koskee seuraavia liikuntasaleja: Liuhtari, Alanurmo, Hellanmaa, Kauhajärvi, Keskuskoulu, Keskuskoulu pienliikuntatila, Ruha, Tiistenjoki, Yläkoulu, Lukio, Lukio kuntosali ja Lukio peilisali.