Valmistelija
Minna Kangasluoma, Hallintopäällikkö, minna.kangasluoma@lapua.fi
Perustelut
Alla lueteltuja lautakuntia koskevat seuraavat kuntalain määräykset:
1. Kaupungin toimielinten jäsenet valitaan valtuuston toimikaudeksi, ellei valtuusto päätä lyhyemmästä toimikaudesta.
2. Kaupunginvaltuusto valitsee lautakunnan jäsenet ja kullekin jäsenelle henkilökohtaisen varajäsenen sekä nimeää valituista yhden puheenjohtajaksi ja yhden varapuheenjohtajaksi. Heidät valitaan samassa vaalitoimituksessa (KuntaL 32 §, 33 § ja Lapuan kaupungin hallinto sääntö 2 luvun 11 §).
3. Lautakunnan alaiset viranhaltijat ja pysyväisluonteisessa työsopimussuhteessa olevat työntekijät eivät ole vaalikelpoisia siihen lautakuntaan (KuntaL 74 §).
4. Lautakunnan jäsenten vaalikelpoisuudesta on tarkemmat määräykset kuntalain 74 §:ssä.
5. Kunnallisissa toimielimissä, lukuunottamatta kunnanvaltuustoja, tulee olla sekä naisia että miehiä, kumpiakin vähintään 40 %, jollei erityisistä syistä muuta johdu. Tasa-arvovaatimus koskee erikseen varsinaisia jäseniä ja varajäseniä. Jos toimielimessä on jäseniä 7, on naisia ja miehiä kumpiakin oltava 3 ja jos jäseniä on 9, on naisia ja miehiä kumpiakin oltava 4.
Lapuan kaupungin hallintosäännön 2 luvun 10 - 12§:en mukaan kaupungissa ovat seuraavat lautakunnat ja jäsenmäärät:
Keskusvaalilautakunta 5 jäsentä + vähintään viisi vara jäsentä
Tarkastuslautakunta 5 jäsentä + 5 henkilökohtaista varajäsentä
Sivistyslautakunta 7 - 9 jäsentä + henkilökohtaiset varajäsenet
Hyvinvointilautakunta 7 - 9 jäsentä + henkilökohtaiset varajäsenet
Tekninen lautakunta 7 - 9 jäsentä + henkilökohtaiset varajäsenet
Ympäristölautakunta 7 - 9 jäsentä + henkilökohtaiset varajäsenet
Eri lautakunnista ja toimielimistä on voimassa lisäksi seuraavia erityisehtoja:
Kunnan keskusvaalilautakunta
Vaalilain 13 §:n mukaan valtuuston on asetettava kuntaan toimikaudekseen kunnan keskusvaalilautakunta, johon kuuluu viisi jäsentä ja tarpeellinen määrä varajäseniä, kuitenkin vähintään viisi. Varajäsenet on asetettava siihen järjestykseen, jossa he tulevat jäsenten sijaan. jäsenistä valtuuston on määrättävä yksi puheenjohtajaksi ja yksi varapuheenjohtajaksi. Sekä jäsenten, että varajäsenten tulee mahdollisuuksien mukaan edustaa kunnassa edellisissä kunnallisvaaleissa esiintyneitä äänestäjäryhmiä. Jäsen tai varajäsen, joka keskusvaalilautakunnalle toimitetun ehdokashakemuksen mukaan on asetettu puolueen tai valitsijayhdistyksen ehdokkaaksi, ei voi osallistua keskusvaalilautakunnan työskentelyyn kyseisissä vaaleissa.
Tarkastuslautakunta
Tarkastuslautakunnasta ja sen tehtävistä säädetään Kuntalain 121 §:ssä ja hallintosäännön 10 luvun 66 §:ssä.
Tarkastuslautakunnan tehtävänä on:
1. valmistella valtuuston päätettävät hallinnnon ja talouden tarkastusta koskevat asiat
2. arvioida, ovatko valtuuston asettamat toiminnan ja talouden tavoitteet kunnassa ja kuntakonsernissa toteutuneet ja onko toiminta järjestetty tuloksellisella ja tarkoituksenmukaisella tavalla
3. arvioida talouden tasapainotuksen totetutumista tilikaudella sekä voimassa olevan taloussuunnitelman riittävyyttä, jos kunnan taseessa on kattamatonta alijäämää
4. huolehtia kunnan ja sen tytäryhteisöjen tarkastuksen yhteensovittamisesta
5. valvoa 84 §:ssä säädetyn sidonnaisuuksien ilmoittamisvelvollisuuden noudattamista ja saattaa ilmoitukset valtuustolle tiedoksi
6. valmistella kunnanhallitukselle esitys tehtäviään koskeviksi hallintosäännön määryksiksi sekä arvioinnin ja tarkastuksen talousarvioksi.
Kunnanhallitus voi poiketa tarkastuslautakunnan esityksestä lautakuntaa koskeviksi hallintosäännön määräyksiksi ja talousarvioksi kunnan hallintosäännön ja talousarvioesityksen yhteensovittamiseen liittyvästä perustellusta syystä.
Tarkastuslautakunta laatii arviointisuunnitelman ja antaa valtuustolle kultakin vuodelta arviointikertomuksen, jossa esitetään arvioinnin tulokset. Arviointikertomus käsitellään valtuustossa tilinpäätöksen yhteydessä. Lautakunta voi antaa valtuustolle muitakin tarpeellisena pitämiään selvityksiä arvioinnin tuloksista.
Kunnanhallitus antaa valtuustolle lausunnon toimenpiteistä, joihin arviointikertomus antaa aihetta.
Sen lisäksi mitä kuntalain 121 §:ssä säädetään, tarkastuslautakunnan on
1. seurattava tilintarkastajan tarkastussuunnitelman toteutumista sekä muutoinkin seurattava tilintarkastajan tehtävien suorittämista ja tehtävä tarpeen mukaan esityksiä tilintarkastuksen kehittämiseksi
2. huolehdittava, että tilintarkastusta varten on tarpeelliset voimavarat, jotka mahdollistavat tilintarkastuksen suorittamisen julkishallinnon hyvän tilintarkastustavan edellyttämässä laajudessa sekä
3. tehtävä aloitteita ja esityksiä tarkastuslautakunnan, tilintarkastajan ja sisäisen tarkastuksen tehtävien yhteensovittamisesta mahdollisimman tarkoituksenmukaisella tavalla.
Arvoinnin tulokset raportoidaan vuosittain valtuustolle annettavassa arviointikertomuksessa. Ennen arviointikertomuksen valmistumista tarkastuslautakunta voi antaa valtuustolle tarpeelliseksi katsomiaan selvityksiä. Tarkastuslautakunta voi raportoida tilikauden aikan valtuustolle myös muista merkittävistä havainnoista.
Lautakunnan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan tulee olla valtuutettuja.
Vaalikelpoinen tarkastuslautakuntaan ei ole mm.
1. kunnanhallituksen jäsen
2. pormestari ja apulaispormestari
3. henkilö, joka on kunnanhallituksen jäsen, kunnanjohtajan, pormestarin tai apulaispormestarin hallintolain (434/2003) esteellisyysperusteita koskevan 28 §:n 2 ja 3 momentissa tarkoitettu läheinen
4. henkilö, joka on kunnan tai kunnan määräysvallassa olevan yhteisön tai säätiön palveluksessa
5. henkilö, joka ei ole vaalikelpoinen kunnanhallitukseen
Kiinteistötoimituksen uskotut miehet
Kiinteistönmuodostamislain 6 §:n mukaan kunnanvaltuuston tulee valita kunnan kiinteistötoimitusten uskotuiksi miehiksi vähintään kuusi henkilöä valtuuston toimikautta vastaavaksi ajaksi. Uskotun miehen tulee olla kiinteistöasioihin perehtynyt ja paikalliset olot tunteva henkilö. Vaalikelpoisuudesta uskotun miehen toimeen on voimassa, mitä käräjäoikeuden lautamiehistä säädetään.
Pohjanmaan poliisilaitoksen poliisin neuvottelukunta
Valtioneuvosto on poliisilaitoksen toimialueita koskevalla asetuksella määritellyt 1.1.2014 toimintansa aloittavien uusien poliisilaitosten toimialueet ja nimet. Poliisin hallinnosta annetun asetuksen 13 §:n mukaan Poliisihallitus vahvistaa poliisin neuvottelukuntien jäsenten määrän. Edellä mainitun säännöksen nojalla Poliisihallitus on päättänyt vahvistaa uusien poliisilaitosten poliisin neuvottelukuntien jäsenmäärät 1.1.2014 lukien seuraavasti. Pohjanmaan poliisin neuvottelukunnan jäsenmääräksi 50 + 50 henkilökohtaista varajäsentä.
Kunnanvaltuusto valitsee jäsenet toimikaudekseen.
Päätös
Kaupunginhallitus hyväksyi kaupunginjohtajan ehdotuksen.