Ympäristölautakunta, kokous 30.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 45 Lakeuden jätelautakunnan lausuntopyyntö jätehuoltomääräysten muuttamisesta

LAPDno-2022-566

Valmistelija

  • Mirva Korpi, Ympäristöinsinööri, vs. tekninen johtaja, mirva.korpi@lapua.fi

Perustelut

Lakeuden jätelautakunta on pyytänyt lausuntoa jätehuoltomääräysten uudistamisesta 18.8.2022 mennessä. Lausuntopyyntöön on pyydetty lisäaikaa 31.8.2022 saakka.  

Jätehuoltomääräysten luonnos ja perustelumuistio löytyvät myös osoitteesta www.ilmajoki.fi/jatelautakunta.

Jätehuoltomääräysten merkittävin muutos 1.1.2020 voimaan tulleisiin määräyksiin on kierrätettävien jätteiden erilliskeräysten lisääntyminen valtakunnallisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Tavoitteena on, että yhdyskuntajätteestä valmisteltaisiin uudelleenkäyttöön tai kierrätettäisiin 55 painoprosenttia vuonna 2025, 60 painoprosenttia vuonna 2030 ja 65 painoprosenttia vuonna 2035. Tavoitteiden saavuttaminen edellyttää kierrätyskelpoisten jätteiden tehokasta lajittelua ja erilliskeräystä sekä jatkokäsittelyä uusiomateriaaleiksi.

Erilliskeräykset tulevat laajenemaan kiinteistötyypeittäin ja alueittain vuosien 2023 – 2026 aikana. Uusissa jätehuoltomääräyksissä otetaan käyttöön taajamakäsite. Taajamien rajaukset esitetään karttatarkasteluina verkkosivuilla. Uusien erilliskeräysten aloitusajankohdat on esitetty 16 §:ssä ja tyhjennysvälit 25 §:ssä. Biojätteen keräys tulee laajenemaan kaikille asuinkiinteistöille, vapaa-ajan kiinteistöt pois lukien, alueittain viidessä vaiheessa 1.4.2024 - 1.4.2026 välisenä aikana. Biojäte tullaan keräämään 1-4 huoneiston kiinteistöiltä kahteen lokeroon jaetulla jäteastialla yhdessä poltettavan jätteen kanssa. Lakeuden Etappi toimittaa keräysastiat kiinteistöille. Biojätteen kompostointi kiinteistöllä asianmukaisessa kompostorissa on vaihtoehto biojätteen erilliskeräykselle. Biojätteen erilliskeräys edellyttää jäteastian tyhjentämistä kesäaikana kahden viikon välein, syväkeräyksessä neljän viikon välein. Määräykset mahdollistavat biojätteen pinta-astialle talviaikana neljän viikon ja syväkeräykselle kahdeksan viikon tyhjennysvälin. Määräyksiin esitetään uutena asiana vähän jätettä tuottaville 1-2 hengen talouksille mahdollisuutta harventaa poltettavan jätteen astian tyhjennysväliä neljään viikkoon. Käytäntö olisi voimassa jaetulla astialla toteutettavaan keräysjärjestelmän käyttöönottoon saakka.

Pakkausjätteiden (lasi-, metalli-, kartonki- ja paperi- sekä muovipakkaukset) erilliskeräysvelvoite tulee voimaan taajamissa 1.7.2023 alkaen kiinteistöillä, joissa on 3 huoneistoa tai enemmän. Pakkausten keräyksessä alle 10 huoneiston kiinteistöillä otetaan käyttöön nelilokeroinen keräysastia, jonka Lakeuden Etappi toimittaa kiinteistölle. Kartonkipakkausten keräysastioiden tyhjennysväli lyhenee kahdeksaan viikkoon nykyisen kuuden kuukauden sijasta. Myös muovipakkausten keräysastioiden pisin tyhjennysvälisi on kahdeksan viikkoa. Lasi- ja metallipakkausten keräysastiat voidaan jatkossakin tyhjentää kuuden kuukauden välein.

Jätehuollon keskeytys on aiemmin voitu myöntää vain käyttämättömille vakituisesti asunnoksi rakennetuille kiinteistöille. Näiden määräysten mukaan keskeytys voidaan myöntää perustellusta syystä myös vähintään 12 kuukautta käyttämättä olevalle vapaa-ajan asunnolle.

Määräyksiin on lisätty poltettavan jätteen ja biojätteen yhteisastioille käyttäjäkohtaisesti varattavat astiatilavuuden vähimmäismäärät. Lisäyksellä varmistetaan, että yhteisastian tilavuus on jätehuoltomääräysten mukaisesti riittävä. Määräykset mahdollistavat vakituisille asunnoille yhteisastian käytön, silloin kun jäteastia sijaitsee enintään 3 km etäisyydellä. Kaava-alueella edellytettiin aiemmin 1 km etäisyyttä. Vapaa-ajan asunto voi käyttää yhteisastiaa, mikäli se sijaitsee enintään 20 km etäisyydellä aiemman 10 km sijaan. Etäisyydet määritetään tieverkoston mukaisella mittauksella.

Saostussäiliöt, joissa käsitellään pelkästään pesuvettä, voidaan tyhjennyttää kahden vuoden välein vakiasunnoilla ja kolmen vuoden välein vapaa-ajan asunnoilla. Hakemusmenettely em. tyhjennysvälien saamiseksi on poistettu. Tyhjennysvälistä sovitaan Lakeuden Etapin kanssa.

Liitteenä jätehuolomääräysten mukaiset tyhjennysvälit biojätteen erilliskeräyksen alkaessa alueella jätehuoltomäärysten 16 § mukaisesti.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mirva Korpi, Ympäristöinsinööri, vs. tekninen johtaja, mirva.korpi@lapua.fi

Ympäristölautakunta antaa asiassa seuraavan lausunnon:

Ympäristölautakunta katsoo, että taajaman käsite tulisi määritellä tarkemmin jätehuoltomääräyksissä. Suomen ympäristökesksen tuottama taajamarajaus on Suomen virallinen taajamarajaus, jota Tilastokeskus käyttää tilastoinnissaan. Tällä taajamalla tarkoitetaan vähintään 200 asukkaan taajaan rakennettua aluetta. Rajaus perustuu 250 m x 250 m ruudukkoon, jossa huomioidaan asukasluvun lisäksi rakennusten lukumäärä, kerrosala ja keskittyneisyys. Rajaus on sekä ajallisesti että alueellisesti vertailukelpoinen. Rajaus on hieman tiukempi kuin yleinen pohjoismainen taajamarajaus (vähintään 200 asukasta ja rakennusten välinen etäisyys alle 200m). Jätehuoltomääräyksistä tulisi ilmoittaa, mitä taajamarajausta käytetään taajamakarttojen esittämiseen. 

Ympäristölautakunta pitää hyvänä jätehuoltomääräyksissä sitä, että hakemusten käsittelystä on siirrytty ilmoitusmenettelyyn ja jätehuoltomääräyksiä on kehitetty joustavampaan suuntaan mm. jätehuollon keskeytysten, yhteisten jäteastioiden ja saostussäiliöiden tyhjennysten osalta. 

Muilta osin ympäristölautakunnalla ei ole huomautettavaa. 

Päätös

Lautakunta hyväksyi esityksen.