Perustelut
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on pyytänyt ympäristölautakunnan lausuntoa asiasta "Vesienhoidon keskeiset kysymykset ja työohjelma Kokemäenjoen-Saaristomeren-Selkämeren vesienhoitoalueella 2028-2033". Vesienhoitokauden 2028-2033 suunnittelun työohjelmasta ja vesienhoitoalueen keskeisistä kysymyksistä sekä vesienhoitosuunnitelman ympäristöselostuksen laadinnasta kuullaan 15.12.2023-17.6.2024.
Vesienhoidon suunnittelua ohjaavat Suomessa laki vesienhoidon ja merenhoidon järjestämisestä (1299/2004) sekä valtioneuvoston asetus vesienhoidon järjestämisestä (1040/2006). Vesienhoidon suunnittelu tapahtuu vesienhoitoalueilla, jotka määritelty vesistöaluejakoon perustuen valtioneuvoston asetuksella vesienhoitoalueista (1303/2004). Vesienhoidon tavoitteena on estää jokien, järvien ja rannikkovesien sekä pohjavesien tilan heikkeneminen sekä pyrkiä kaikkien vesien vähintään hyvään tilaan. Suunnittelu etenee kuuden vuoden jaksoissa. Nyt käynnistyneen suunittelukierroksen aikana tarkistetaan vesienhoitoaluekohtaiset vesienhoitosuunnitelmat ja toimenpideohjelmat vuosille 2028-2033.
Kuulemisessa pyydetään palautetta seuraavista asiakokonaisuuksista:
- Vesienhoidon keskeiset kysymykset vesienhoitoalueella
- Vesienhoidonsuunnittelun työohjelma ja aikataulu
- Vesienhoidon ympäristöselostuksen valmistelu
Keskeiset kysymykset ovat tekijöitä, joihin vesienhoidossa on kiinnitettävä erityistä huomiota seuraavalla vesienhoitokaudella. Keskeiset kysymykset voivat liittyä esimerkiksi vesien tilaan liittyviin keskeisiin ongelmiin ja kehittämistarpeisiin; keinoihin ja toimiin, joilla vesien tilaa voidaan parantaa tai vaikkapa rahoitus- ja yhteistyömahdollisuuksiin.
Kokemäenjoen-Saaristomeren-Selkämeren vesienhoitoalueella keskeisiä kysymyksiä on jaettuna neljään pääteemaan:
- Vesienhoidon toimenpiteiden toteutuksen tehostaminen ja kohdentaminen
- Valuma-aluelähtöinen vesien ja kuormituksen hallinta muuttuvassa ilmastossa
- Vaellusteiden poistaminen ja vesi-elinympäristöjen kunnostaminen
- Yhteistyön lisääminen ja edistäminen vesienhoidossa
Vesienhoitosuunnitelmien päivittäminen ja toimenpideohjelmien tarkistaminen hoitokautta 2028-2033 varten etenee vaiheittain vesien- ja merenhoitolaissa esitettyjen määräaikojen puitteissa. Vesiehoidon toimenpiteiden toteuttamista ja vaikuttavuutta seurataan jatkuvasti. Toimenpiteiden toteutumisen tilanne raportoidaan EU:lle vuoden 2024 lopussa. Vuosina 2025-2026 täsmennetään vesienhoidon ympäristötavoitteita ja suunnitellaan niiden saavuttamiseksi tarvittavia toimia. Vuonna 2026 valmistuu ehdotus tarkistetuksi vesienhoitosuunnitelmaksi. Se viimeistellään kuulemisessa saadun palautteen perusteella ja hyväksytään valtioneuvostossa vuoden 2027 loppuun mennessä.
Osana vesienhoitosuunnitelman sekä siihen liittyvien toimenpideohjelmien valmistelua tehdään viranomaisten suunnitelmien ja ohjelmien ympäristöarvioinnista (200/2005) annetun lain mukainen ympäristöarviointi. Arvioinnin tarkoituksena on tunnistaa ja kuvata suunnitelmien toteuttamisen välittömät ja välilliset vaikutukset. Ympäristöarviointiin sisältyy kaksi julkista kuulemista, joista nyt käynnissä ensimmäinen. Se koskee ympäristöselostuksen valmistelun aloittamista.
Ehdotus
Esittelijä
-
Mirva Korpi, Tekninen johtaja, mirva.korpi@lapua.fi
Ympäristölautakunta antaa seuraavan lausunnon:
Laadittu Vesienhoidon keskeiset kysymykset ja työohjelma Kokemäenjoen-Saaristomeren-Selkämeren vesienhoitoalueella 2028-2033 on kokonaisuutena selkeä ja kattava asiakokonaisuus. Asiakokonaisuudessa on kuvattu asianmukaisesti vesienhoidon keskeiset kysymykset vesienhoitoalueella, vesienhoidonsuunnittelun työohjelma ja aikataulu sekä vesienhoidon ympäristöselostuksen valmistelu.
Vesistöjen tila ei ole muuttunut merkittävästi aiempien suunnitelmakausien aikana. Ympäristölautakunta katsookin, että vesienhoidon toimenpiteitä tulisi kohdentaa entistä paremmin, jolloin vesien hyvä tila saavutettaisiin.
Asiakokonaisuuden keskeisissä kysymyksissä viitataan keskeisenä teemana valuma-alueille kohdistuvaa kuormitusta ja sen hallintaa. Ympäristölautakunta haluaakin korostaa sitä, että valuma-aluekohtaisessa tarkastelussa huomioitaisiin maa- ja metsätalouden lisäksi myös valuma-alueille sijoittuvat muut toiminnat ja maankäyttömuodot, sillä useimmat syyt, etenkin pintavesien heikkoon tilaan, johtuvat valuma-alueille sijoittuvasta vaihtelevasta toiminnasta ja niiden aiheuttamasta kuormituksesta.
Yhteistyö myös muiden eri toimijoiden ja asiantuntijoiden kanssa tehostaisi toimenpiteiden ja hankkeiden vaikutusta samaisella valuma-alueella tai vesistöllä, kuten vesistöjen monimuotoisuuden edistämisessä.
Ympäristölautakunta katsoo, että vesienhoidon toimenpiteitä suunnitellessa ja hankkeita toteuttaessa tulisi entistä enemmän myös seurata ja tiedottaa niiden vaikutuksista.
Ympäristölautakunta katsoo vesienhoidonsuunnittelun työohjelman ja aikataulun olevan selkeästi ymmärrettävä.
Ympäristölautakunta katsoo vesienhoidon ympäristöselostuksen valmistelun ottavan kattavasti huomioon vesienhoidon suunnitelmien ympäristövaikutukset.
Ympäristölautakunnalla ei ole muuta huomautettavaa.
Päätös
Lautakunta hyväksyi esityksen.