Ympäristölautakunta, kokous 14.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 66 Epäsiisti ulkovarastointi tilalla 408-404-2-233

LAPDno-2021-62

Valmistelija

  • Jarkko Panu, Rakennustarkastaja, jarkko.panu@lapua.fi

Perustelut

Kiinteistölle 408-404-2-233 on annettu lautakunnan suorittamassa kevätkatselmuksessa kehotus 17.5.2019 siistiä piha tai rajattava ulkovarastointi istutettavalla tai kiinteällä aidalla sekä rikkoutuneet ikkunat kunnostettava ja puuverhoukset kunnostettava ja maalattava.

Kiinteistölle on annettu lautakunnan suorittamassa syyskatselmuksessa kehotus siistiä pihapiiriä 31.12.2021 mennessä.

Rakennustarkastaja on todennut 19.8.2022 toimenpiteiden olevan suorittamatta.

Kiinteistön omistajalle on varattu tilaisuus antaa vastine mahdollisesta hallintopakkoon johtavasta asiasta Lapuan rakennusvalvontaan 14 vrk kuluessa tiedoksi saannista.

Kiinteistön omistaja on ilmoittanut 12.10.2022 siistivänsä pihapiirin 1.12.2022 mennessä. Ilmoitus liitteenä 

.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mirva Korpi, Ympäristöinsinööri, vs. tekninen johtaja, mirva.korpi@lapua.fi

Ympäristölautakunta päättää velvoittaa kiinteistön 408-404-2-233 omistajan siistimään pihapiiri viiden sadan (500) euron uhkasakon uhalla kuukauden kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaamisesta.

Perustelut:

Rakennus ympäristöineen on pidettävä sellaisessa kunnossa, että se jatkuvasti täyttää terveellisyyden, turvallisuuden ja käyttökelpoisuuden vaatimukset eikä aiheuta ympäristöhaittaa tai rumenna ympäristöä. Rakennus ja sen energiahuoltoon kuuluvat järjestelmät on pidettävä sellaisessa kunnossa, että ne rakennuksen rakennustapa huomioon ottaen täyttävät energiatehokkuudelle asetetut vaatimukset. Maankäyttö- ja rakennuslaki (13.4.2007/488) 166 §

Ympäristölautakunta suorittaa maankäyttö- ja rakennuslaissa tarkoitettua ympäristön hoidon valvontaa pitämällä tarvittaessa katselmuksia päättäminään ajankohtina. Lapuan kaupungin rakennusjärjestys 19.6.2020 12 §.

Varastointi ulkosalla on järjestettävä niin, ettei se turmele tieltä tai muulta yleiseltä kulkuväylältä tai alueelta näkyvää maisemaa taikka häiritse ympäröivää asutusta. Asemakaava-alueella ei aluetta saa käyttää häiriötä aiheuttavaan tai ympäristöä rumentavaan varastointiin taikka pitkäaikaiseen tai laajaan tavaroiden ulkosäilytykseen, jollei asemakaavasta muuta johdu. Maankäyttö- ja rakennuslaki 5.2.1999/132 169 §.

Jos joku ryhtyy toimiin tämän lain tai sen nojalla annettujen säännösten tai määräysten vastaisesti taikka lyö laimin niihin perustuvan velvollisuutensa, kunnan rakennusvalvontaviranomainen, kunnan määräämä monijäseninen toimielin 13 a luvun mukaisissa asioissa tai Turvallisuus- ja kemikaalivirasto markkinavalvontaviranomaisena voi päätöksellään velvoittaa niskoittelijan määräajassa oikaisemaan sen, mitä on tehty tai lyöty laimin. (22.8.2014/682) Viranomaisen antamaa kieltoa tai määräystä voidaan tehostaa uhkasakolla tai uhalla, että tekemättä jätetty toimenpide teetetään laiminlyöjän kustannuksella.Uhkasakkoa ja teettämisuhkaa koskevassa asiassa sovelletaan muutoin, mitä uhkasakkolaissa (1113/1990) säädetään. Maankäyttö- ja rakennuslaki 5.2.1999/132 182 §.

Ilmoitusvelvollisuus: 

Lapuan kaupungin ympäristölautakunta ilmoittaa tästä päätöksestä uhkasakkolain 19 §:n medellyttämällä tavalla Pohjanmaan maanmittauslaitokselle, jotta kiinteistöä 408-404-2-233 koskevasta päävelvoitteesta ja sen tehosteesta asetetusta uhkasakosta tehtäisiin merkintä kiinnityksistä pidettävään rekisteriin.

Ympäristölautakunta katsoo, että tapahtunut rikkomus on olosuhteet huomioon ottaen vähäinen, minkä vuoksi ja kun yleisen edun ei ole katsottava vaativan syytteen nostamista, lautakunta jättää sen ilmoittamatta syyttäjäviranomaiselle.

Jos edellä mainittu omaisuus tai sitä koskeva käyttöoikeus luovutetaan, on tässä päätöksessä mainitusta velvoitteesta ja uhasta ilmoitettava luovutuksensaajalle ottamalla luovutuskirjaan sitä koskeva maininta tai muutoin todisteellisesti. Lisäksi velvoitetun on ilmoitettava uhan asettaneelle viranomaiselle luovutuksen saajan nimi ja osoite. 

 

Päätös

Lautakunta hyväksyi ehdotuksen. 

Esteellisyys

  • Esko Yli-Karhu ilmoitti olevansa esteellinen (osallisuusjäävi) ja poistui kokoushuoneesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi. 

Liitteet

Oheismateriaali