Sivistyslautakunta, kokous 18.9.2023

§ 94 Vuoden 2022 arviointikertomus / Sivistyslautakunta

LAPDno-2023-72

Valmistelija

  • Juho Norrena, Opetuspäällikkö, juho.norrena@lapua.fi

Perustelut

Tarkastuslautakunta on arviointikertomuksessa 2022 (30.5.2023) todennut, että erityisesti sivistystoimen, mutta myös koko kaupungin päätöksenteossa sekä toimintojen järjestämisessä on syytä kuulla lasten ja nuorten näkemyksiä sekä osallistaa heitä päätöksentekoon. Tarkastuslautakunta on pyytänyt kaupunginhallitukselta selvitystä, miten Suomen vuonna 1991 ratifioiman YK:n lasten oikeuksien sopimuksen mukainen lapsivaikutusten arviointi toteutuu kaupungin päätöksenteossa yleisesti ja sivistystoimessa erityisesti sekä arviota siitä, miten alle 18-vuotiaiden oikeudet toteutuvat Lapuan kaupungissa.

Sivistyslautakunnan selvitys tarkastuslautakunnan vuoden 2022 arviointikertomuksessa esitettyihin selvityspyyntöihin:

Opetuksen osalta lasten ja nuorten osallisuutta on pyritty aktiivisesti kehittämään. Osallisuus on asetettu alueellisen Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman yhdeksi päätavoitteista. Lapualla tavoite on näkyvillä muun muassa opiskeluhuollon ohjausryhmän toiminnassa sekä tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelman tavoitteissa. Osallisuutta seurataan aktiivisesti vuosittaisen hyvinvointikyselyn avulla. Lapualla on jo hyvät perinteet oppilaskunnan ja Lasten parlamentin toiminnasta. Toimintaa ja sen kehittämistä jatketaan edelleen.

Lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistäminen on murrosvaiheessa kun oppivelvollisuutta on pidennetty ja opiskeluhuoltolakia päivitetty. Näiden muutosten myötä Lapualla tartutaan myös lapsivaikutusten arvioinnin menetelmiin ja otetaan sitä vahvemmin mukaan päätöksentekoon. Tällä hetkellä olemme asian edistämisessä vielä kokeiluasteella. Lasten ja nuorten suunnitelmallista kuulemista on toteutettu uusien koulujen, päiväkotien sekä liikuntapaikkojen rakentamisen yhteydessä. Toiveena on, että lapsivaikutusten arviointi saadaan keskeisemmäksi työkaluksi toimintaamme, kun pääsemme lakimuutosten myötä lasten ja nuorten hyvinvoinnin maakunnallisessa yhteistyössä eteenpäin.

Osallisuuden vahvojen rakenteiden vuoksi lasten ja nuorten osallistumismahdollisuudet ovat Lapualla varsin hyvät. Meillä on arviointia, osallistavaa suunnittelua, pedagogista kehittämistä sekä hyvät verkostot asian edistämiseksi. Osallistava budjetointi otetaan ensimmäisen kerran käyttöön Lapualla syksyn 2023 aikana, missä osallistetaan lapsia ja nuoria vaikuttamaan heille tärkeäksi kokemiin asioihin. Sen sijaan tarvitaan vielä paljon työtä lasten aktivoimiseksi, jotta osallisuuden mahdollisuuksia hyödynnetään. Harrastusmahdollisuuksien kehittäminen sekä parempien yhteistyöverkostojen (mm. yhteistyö kolmannen sektorin toimijoiden kanssa) rakentaminen ovat tässä avainasemassa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mika Kamunen, Sivistys- ja hyvinvointijohtaja, mika.kamunen@lapua.fi

Sivistyslautakunta antaa oheisen selvityksen tarkastuslautakunnan vuoden 2022 arviointikertomuksessa esitetttyihin selvityspyyntöihin.

Päätös

Sivistyslautakunta hyväksyi sivistys- ja hyvinvointijohtajan ehdotuksen.