Sivistyslautakunta, kokous 18.9.2023

§ 93 Koulukuljetuksen järjestäminen harkinnanvaraisesti / Oikaisuvaatimus

LAPDno-2023-576

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Katja Korkiamäki, Varhaiskasvatuspäällikkö, katja.korkiamaki@lapua.fi

Perustelut

Huoltaja on hakenut esiopetusikäiselle lapselleen maksutonta koulukuljetusta perustuen koulumatkan vaarallisuuteen. Lapsen päivittäin kulkema koulumatka on pituudeltaan noin 1 km. Voimassa olevien maksutonta koulukuljetusta koskevien periaatteiden mukaan perusteet maksuttomaan kuljetukseen eivät täyty. Lapuan kaupungin hallintosäännön mukaan varhaiskasvatuksen alue-esimies päättää esiopetuksen oppilaiden oikeudesta koulukuljetukseen kaupunginvaltuuston ja lautakunnan päättämien periaatteiden mukaisesti. Hallintosäännön mukaan sivistyslautakunta päättää koulukuljetusten ja kuljetusavustusten yleisperiaatteista siltä osin, kun kaupunginvaltuusto tai -hallitus ei ole niistä päättänyt. 

Kaupunginvaltuuston päätöksen (24.6.1999 6 §) mukaisesti lapsen terveyteen liittyvien seikkojen perusteella koulukuljetuksen harkinnanvaraisen järjestämisen tulee perustua lääkärinlausuntoon. Huoltaja tekee hakemuksen, liittää siihen perusteluiksi tarvittavat asiantuntijalausunnot ja dokumentit ja palauttaa hakemuksen oppilaan koulun rehtorille. Hakemus voi olla vapaamuotoinen. Perusopetuksen oppilaiden harkinnanvaraiset kuljetuspäätökset tekee koulun rehtori.

Esiopetuksen lapsen terveyteen perustuvat kuljetusta koskevat harkinnanvaraiset hakemukset ja lääkärinlausunto toimitetaan varhaiskasvatuksen alue-esimiehelle. Päätöksen harkinnanvaraisesta kuljetuksesta tekee tällöin varhaiskasvatuksen alue-esimies.

Koulumatkan vaarallisuuden perusteella järjestettävästä koulukuljetuksesta päättää niin peruskoulun 1-3- luokkien oppilaiden kuin varhaiskasvatuksen esiopetuksen oppilaiden osalta sivistyslautakunta.

Huoltaja on perustellut harkinnanvaraista kuljetusta kuljettavan reitin vaarallisuudella. Vaarallisuuden perusteina huoltaja on kirjannut tien leveyden, huonon näkyvyyden, talviolosuhteiden vaikutuksen ja kevyenliikenteenväylän puutteen. Kuljettava tieosuus ei ole ELY- keskuksen ylläpitämä eikä näin ollen sisälly sivistyskeskuksen käyttämään Koululiitu- ohjelmaan, jonka määrittämiä turvallisuusluokituksia käytetään yhtenä lähteenä maksutonta koulukuljetusta koskevien periaatteiden toteutumisen arvioinnissa. Kyseinen tie on kaupungin ylläpitämä ja tielle on tehty toimenpiteitä turvallisuuden parantamiseksi teknisen toimen päätöksillä. Nopeusrajoitus kyseisellä tiellä on laskettu 30km/h (26.5.2020 § 88). Tielle on myös asennettu  ”Moottoriajoneuvolla ajo kielletty”- liikennemerkki lisäkilvellä ”Ei koske mopoja eikä kiinteistöille ajoa” (23.2.2017  § 23).

Liuhtarintiellä on 10.8.2023 järjestetty katselmus, jonka muistio liitteenä.

Harkinnanvaraisen koulukuljetuksen järjestäminen koulumatkan vaarallisuuteen perustuen on sivistyslautakunnan päätöksenalainen, joten hakemus käsitellään sivistyslautakunnassa.

 

Ehdotus

Esittelijä

Mika Kamunen, Sivistys- ja hyvinvointijohtaja, mika.kamunen@lapua.fi

Sivistyslautakunta ei myönnä harkinnanvaraista koulukuljetusta pohjautuen edellä mainittuihin asiakirjoihin ja lausuntoihin.

Päätös

Sivistyslautakunta kuuli varhaiskasvatuspäällikkö Katja Korkiamäkeä asiassa ja hyväksyi sivistys- ja hyvinvointijohtajan ehdotuksen.

Valmistelija

  • Katja Korkiamäki, Varhaiskasvatuspäällikkö, katja.korkiamaki@lapua.fi

Perustelut

Muutoksenhakija on toimittanut 17.8.2023 sivistyslautakunnalle oikaisuvaatimuksen sivistyslautakunnan 16.8.2023 § 83 tekemästä päätöksestä koskien koulukuljetuksen järjestämistä harkinnanvaraisesti, jossa sivistyslautakunta ei myöntänyt harkinnanvaraista koulukuljetusta pohjautuen kokouksessa liitteenä olleisiin asiakirjoihin ja lausuntoihin.

Oikaisuvaatimuksen mukaan Lapuan kaupunki ei ole ottanut kantaa Liuhtarintien todelliseen turvallisuuteen eikä tien vaarallisuutta ole selvitetty. 

Oikaisuvaatimuksessa muutoksenhakijan näkemys on se, että vaikka tielle on asetettu liikennettä rajoittavia liikennemerkkejä (moottoriajoneuvoilla ajo kielletty ja nopeusrajoitus 30 km/h), liikennemerkkejä ei noudateta. Sen vuoksi muutoksenhakija näkee, että kunta on velvollinen selvittämään Liuhtarintien todellisen turvallisuuden.

Oikaisuvaatimuksessa tuodaan myös esille epäily, etteivät viranhaltijat arvioisi objektiivisesti lapsen koulutien turvallisuutta vaan asettavat muutoksenhakijan lapsen muihin kuntalaisiin nähden eriarvoiseen asemaan. 

Muutoksenhakija on täydentänyt oikaisuvaatimusta 12.9.2023 liittein sivistyslautakunnan pöytäkirjanotteella 9.6.2003 §15 Koulumatkan vaarallisuuden arviointi. Sivistyslautakunta on päätöksessään päättänyt, että koulumatkan vaarallisuuteen perustuvat koulukuljetukset järjestetään lukuvuoden 2003-2004 alusta lukien Koululiitu- ohjelman mukaisesti käyttäen suositusarvoja, jotka on ohjelmassa määritelty kutakin luokka-astetta varten.  Muutoksenhakija pyytää oikaisuvaatimuksessaan sivistyslautakuntaa harkitsemaan päätöstä uudelleen käyttämällä pöytäkirjan mukaisesti Koululiitu- ohjelmaa turvallisuuden arvioinnissa.

 

Perustelut:

Sivistyslautakunta on päätöksessään 16.8.2023 § 83 ottanut huomioon tieosuudella voimassa olevat rajoitukset, joista tekninen lautakunta on päättänyt 23.2.2017 § 23, 14.1.2020 § 6 sekä 26.5.2020 § 88. Lisäksi sivistyslautakunta on huomioinut voimassa olevat kaupunginvaltuuston ja lautakunnan päättämät periaatteet maksuttoman koulukuljetuksen järjestämiseksi sekä kuullut esittelevää viranhaltijaa koulumatkan turvallisuuden arvioimista varten käytössä olevasta Koululiitu-ohjelmasta ja sen perusteista. Koululiitu-ohjelman käyttö on hyödynnetty yhdenvertaisesti ja samoin perustein kuin muidenkin perusopetusikäisten lasten koulumatkan turvallisuuden arvioinnissa siltä osin kuin ohjelma on tuona hetkenä ollut käytettävissä Lapuan kaupungin sivistyspalveluissa. Koululiitu-ohjelma on Viatek Oy:n tietokone-ohjelma, joka on kehitetty yhteistyössä liikenne- ja viestintäministeriön kanssa. Ohjelmaa ylläpitää Rambol Oy. Lähtötietona ohjelma käyttää Tiehallinnon ajantasaista tierekisteriaineistoa. Koululiitu-ohjelmassa ovat mukana ainoastaan Väyläviraston (ELY) ylläpitämät maantiet. Kuntien ylläpitämät kadut ja yksityistiet eivät ole mukana ohjelmassa, koska niiden tietoja ei ylläpidetä samassa rekisterissä. Tieosuudet, joita oikaisuvaatimuksessa käsitellään ja joita muutoksenhakijan pyyntö koskee, eivät ole maanteitä. Näin ollen tiet eivät ole mukana Koululiitu-ohjelmassa, eikä ohjelmaa voida käyttää koulumatkan turvallisuuden arvioinnissa. 

Lapuan kaupunki on aikaisemmin todennut Liuhtarintien turvallisuuden olevan puutteellinen ja kohentanut liikenneturvallisuutta asettamalla tielle ”Moottoriajoneuvolla ajo kielletty"-liikennemerkit. Merkit on varustettu lisäkilvellä ”Ei koske mopoja eikä kiinteistöille ajoa”. Lisäksi Lapuan kaupunki on kohentanut Liuhtarintien turvallisuutta alentamalla tien nopeusrajoitusta pysyvästi 30km/h Liuhtarintien alueen asukkailta saapuneeseen anomukseen pohjautuen.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Mika Kamunen, Sivistys- ja hyvinvointijohtaja, mika.kamunen@lapua.fi

Sivistyslautakunta päättää hylätä harkinnanvaraisesta koulukuljetuksesta tehdyn oikaisuvaatimuksen edellä mainittujen perustelujen mukaisesti.

Päätös

Sivistyslautakunta kuuli varhaiskasvatuspäällikkö Katja Korkiamäkeä asiassa ja hyväksyi sivistys- ja hyvinvointijohtajan ehdotuksen.