Sivistyslautakunta, kokous 18.9.2023

§ 92 Maakunnallinen esiopetussuunnitelma

LAPDno-2023-654

Valmistelija

  • Katja Korkiamäki, Varhaiskasvatuspäällikkö, katja.korkiamaki@lapua.fi

Perustelut

Etelä-Pohjanmaalla on yhteinen maakunnallinen esiopetuksen opetussuunnitelma, joka perustuu valtakunnallisiin opetussuunnitelman perusteisiin. Opetuksen järjestäjien paikalliset tarkennukset on kirjattu esiopetuksen tai koulun vuosisuunnitelmaan.

Opetussuunnitelman keskeiset muutokset tuodaan kunkin kunnan omaan opetusalan asioista vastaavaan lautakuntaan, vaikka opetussuunnitelma onkin maakunnallinen.

Eteläpohjalaiseen esiopetuksen opetussuunnitelmaan on tehty useita päivityksiä. Rakennetta ja sanamuotoja on muokattu lähes kaikissa luvuissa. Opiskeluhuolto ja toimintakulttuurin kehittämistä ohjaavat periaatteet vastaavat nyt eteläpohjalaisen perusopetuksen opetussuunnitelman uudistuneita kirjauksia. Esiopetuksen opetussuunnitelmaan on lisäksi tarkennettu mm. kestävään tulevaisuuteen liittyviä asioita, kiusaamisen ehkäisemistä, oppimisympäristöjä sekä yhteistyötä. Eteläpohjalaiseen esiopetuksen ohjeelliseen vuosikelloon on listattu esiopetusvuoden asioita, joissa yhteistyöllä on erityisen suuri merkitys lapsen oppimisen polun tukemisessa.

Paikallisesti päätettäviin asioihin ei tässä päivityksessä tullut muutoksia.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Mika Kamunen, Sivistys- ja hyvinvointijohtaja, mika.kamunen@lapua.fi

Sivistyslautakunta:

1) merkitsee tiedoksi eteläpohjalaisen esiopetuksen opetussuunnitelman

2) hyväksyy Lapuan kaupungin paikallisen esiopetussuunnitelman joka pohjautuu Etelä-Pohjanmaan maakunnalliseen esiopetuksen opetussuunnitelmaan.

Lapuan kaupungin paikallinen esiopetussuunnitelma tulee voimaan 1.8.2023.

 

Päätös

Sivistyslautakunta kuuli varhaiskasvatuspäällikkö Katja Korkiamäkeä asiassa ja hyväksyi sivistys- ja hyvinvointijohtajan ehdotuksen.