Kaupunginhallitus, kokous 23.10.2023

§ 321 Henkilökunnan ja luottamushenkilöiden muistamisohjeet

LAPDno-2023-686

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Päivi Luhtala-Sipilä, henkilöstöpäällikkö, paivi.luhtala-sipila@lapua.fi

Perustelut

Lapuan kaupungin muistamisohje on tullut voimaan 1.10.2018 ja useissa yhteyksissä on todettu, että päivitystarve muistamisohjeelle on olemassa.

Päivitetyn muistamisohjeen perusteella henkilöstöä muistetaan merkkipäivinä (50 vuotta ja 60 vuotta), pitkäaikaisen Lapuan kaupungissa tehdyn työn perusteella sekä palvelussuhteen päättyessä joko eläköitymisen tai muun syyn vuoksi. Kaupungin palveluksessa olevan viranhaltijan tai työntekijän kuolemantapaus myös huomioidaan.

Virka- ja työehtosopimuksen perusteella 50- ja 60-vuotispäivät ovat henkilöstölle palkallisia vapaapäiviä. Henkilöstön merkkipäivien osalta muistamisohjeeseen sisältyy uutena kohtana se, että muuksi kuin työpäiväksi sattuva merkkipäivä (50 vuotta tai 60 vuotta) oikeuttaa saamaan vastaavan palkallisen vapaapäivän erikseen sovittuna ajankohtana. 

Pitkäaikaisen palveluajan muistaminen on voimassa olevassa muistamisohjeessa sidottu Suomen Kuntaliiton ansiomerkin palvelusaikoihin, jolloin palveluaikaan on huomioitu myös muu kunnallinen palvelu kuin Lapuan kaupungin palvelu. Nyt päivitetyssä ohjeessa pitkäaikaisen palveluajan muistaminen sidotaan nimenomaan Lapuan kaupungin palvelukseen. 

Eläköitymisen yhteydessä yhtenä vaihtoehtoisena muistamistapana on 30 tai 40 vuotta kaupunkia palvelleelle Suomen Kuntaliiton ansiomerkki.

Henkilöstön muistamisen kohdalla on myös tarkistettu muistamisten euromääräisiä summia.

Luottamushenkilöiden osalta muistetaan merkkipäivät (50 vuotta, 60 vuotta ja 70 vuotta). Kaupungin luottamustehtävissä toimivan tai toimineen luottamushenkilön kuolemantapaus huomioidaan ohjeen mukaisesti.

Muistamisohje sisältää myös yhteisön merkkipäivien huomioimista koskevat ohjeet.

Muistamisohjeessa ei määritellä erikseen arvonimien ja valtiollisten kunniamerkkien hakua vaan niistä päättää tapauskohtaisesti kaupunginhallitus.

Työsuojelu- ja yhteistyötoimikunta käsittelee ohjeet kokouksessaan 9.10.2023.

Ehdotus

Esittelijä

Päivi Luhtala-Sipilä, henkilöstöpäällikkö, paivi.luhtala-sipila@lapua.fi

Henkilöstöpäällikön ehdotus:

Henkilöstöjaosto esittää kaupunginhallitukselle, että se hyväksyy Henkilökunnan ja luottamushenkilöiden muistamisohjeet voimaan tulevaksi 1.1.2024 alkaen liitteen mukaisesti.

Päätös

Henkilöstöjaosto päätti esittää kaupunginhallitukselle, että se hyväksyy Henkilökunnan ja luottamushenkilöiden muistamisohjeet voimaan tulevaksi 1.1.2024 alkaen liitteen mukaisesti.

Valmistelija

  • Minna Kangasluoma, Hallintopäällikkö, minna.kangasluoma@lapua.fi

Ehdotus

Esittelijä

  • Satu Kankare, Kaupunginjohtaja, satu.kankare@lapua.fi

Kaupunginjohtajan ehdotus: 
Kaupunginhallitus päättää hyväksyä henkilökunnan ja luottamushenkilöiden muistamisohjeet voimaan tulevaksi 1.1.2024 liitteen mukaisesti.
 

Päätös

Kaupunginjohtaja alusti asiaa. Kaupunginhallitus hyväksyi kaupunginjohtajan ehdotuksen.