Kaupunginvaltuusto, kokous 11.12.2023

§ 105 Nimeämispyyntö Kuntayhtymä Kympin toimielimiin / Lapuan kaupungin edustajat yhtymäkokoukseen ja yhtymähallitukseen

LAPDno-2023-857

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Satu Kankare, Kaupunginjohtaja, satu.kankare@lapua.fi

Perustelut

TE-palvelujen järjestämisvastuu siirtyy kunnille 1.1.2025 alkaen ja työvoimapalveluista muodostuu kunnille uusi valtionosuustehtävä. Etelä-Pohjanmaan Kymppi-kunnat (Alajärvi, Alavus, Evijärvi, Kauhava, Kuortane, Lappajärvi, Lapua, Soini, Vimpeli ja Ähtäri) ovat päättäneet muodostaa yhteisen työllisyysalueen. Työllisyysalueen perustamisesta on tehty ilmoitus työ- ja elinkeinoministeriölle. Valtioneuvostolta saadun tiedon mukaisesti Kympin työllisyysaluetta esitetään hyväksyttäväksi ja työllisyysalue on saamassa järjestämisluvan. Organisoitumismuotona tulee olemaan tarkoitusta varten perustettu Kuntayhtymä Kymppi.

Kuntayhtymä Kympin perussopimus on hyväksytty kaikkien jäsenkuntien valtuustoissa.

Perussopimuksen mukaisesti Kuntayhtymä Kympin ylintä päätösvaltaa käyttää yhtymäkokous, jossa kullakin jäsenkunnalla on yksi edustaja jokaista alkavaa 5000 asukasta kohti edellisen vuoden 31.12. tilanteesta laskettuna, kuitenkin enintään 25 % rajoittamattomasta kokonaisjäsenmäärästä.

Yhtymäkokouksen lisäksi jäsenkuntien tulee nimetä edustajansa perussopimuksen mukaisesti myös yhtymähallitukseen ja tarkastuslautakuntaan. Näiden kokoonpanosta yhtymäkokous päättää ensimmäisessä kokouksessaan kuntien esitysten pohjalta.

Kaikkien toimielinten kokoonpanoissa sovelletaan tasa-arvolakia. Työllisyysalueen valmistelutyö tulee tehdä vuoden 2024 aikana niin, että Kuntayhtymä Kymppi on 1.1.2025 toimintakykyinen ja valmis vastaanottamaan valtiolta siirtyvän henkilöstön ja työvoimapalveluiden järjestämisvastuun. Aikataulun ollessa erittäin tiukka, toivotaan jäsenkuntien huomioivan tasa-arvolain täyttymisen jo edustajia ja jäsenehdokkaita nimetessään. Näin toimielimet saadaan muodostettua mahdollisimman nopeasti tasa-arvolain mukaisina ja valmistelutyö saadaan aloitettua ajoissa.

Vaalikelpoinen kuntayhtymän toimielimiin on henkilö, joka kuntalain 71 §:n mukaan on vaalikelpoinen kuntayhtymän jäsenkunnan luottamustoimeen. Yleisen vaalikelpoisuuden edellytyksenä ovat:

1.       Henkilön kotikunta on asianomainen kunta. Kotikunta määräytyy kotikuntalain perusteella;

2.       Henkilöllä on jossakin kunnassa äänioikeus sinä vuonna, jona vaali luottamustoimeen toimitetaan;

3.       Henkilö ei saa olla vajaavaltainen: Vajaavaltaisella tarkoitetaan alle 18-vuotiasta (alaikäinen) ja sellaista 18 vuotta täyttänyttä henkilöä (täysi-ikäinen), joka on julistettu vajaavaltaiseksi.

Yleistä vaalikelpoisuutta ei ole sidottu Suomen kansalaisuuteen. Myös ulkomaalainen, jolla on äänioikeus kuntavaaleissa, voidaan valita kotikuntansa luottamustoimeen.

Vaalikelpoinen ei kuitenkaan ole kuntalain 72 §:n 1. momentin 1. kohdassa tarkoitettu henkilö (valtion virkamies, joka hoitaa välittömästi kunnallishallintoa koskevia valvontatehtäviä) eikä ao. kuntayhtymän palveluksessa oleva henkilö.

Vaalikelpoinen muun kuin 58 §:n 1 momentissa tarkoitetun toimielimen jäseneksi ei ole myöskään henkilö, joka on hallituksen tai siihen rinnastettavan toimielimen jäsenenä taikka johtavassa ja vastuullisessa tehtävässä tai siihen rinnastettavassa asemassa liiketoimintaa harjoittavassa yhteisössä, jos kysymyksessä on sellainen yhteisö, jolle toimielimessä tavanomaisesti käsiteltävien asioiden ratkaisu on omiaan tuottamaan olennaista hyötyä tai vahinkoa.

Tasa-arvolain 4 a §:n mukaan kunnallisissa ja kuntien välisen yhteistoiminnan toimielimissä lukuun ottamatta valtuustoa tulee olla sekä naisia että miehiä kumpiakin vähintään 40 %, jollei erityisistä syistä muuta johdu. Kiintiön on toteuduttava sekä varsinaisten että varajäsenten osalta.

Kuntalain 70 §:n mukaan luottamustoimeen voidaan valita vain henkilö, joka on suostunut ottamaan toimen vastaan.

Kympin työllisyysalueen valmistelutyöryhmä pyytää nimeämään edustajat ja esitetyt jäsenet toimielimiin 16.1.2024 mennessä.

Työllisyysalueen valmistelutyö tulee tehdä vuoden 2024 aikana niin, että Kuntayhtymä Kymppi on 1.1.2025 toimintakykyinen ja valmis vastaanottamaan valtiolta siirtyvän henkilöstön ja työvoimapalveluiden järjestämisvastuun.

Yhtymäkokous

Perussopimuksen mukaisesti Kuntayhtymä Kympin ylintä päätösvaltaa käyttää yhtymäkokous, jossa kullakin jäsenkunnalla on yksi edustaja jokaista alkavaa 5000 asukasta kohti edellisen vuoden 31.12. tilanteesta laskettuna, kuitenkin enintään 25 % rajoittamattomasta kokonaisjäsenmäärästä. Yhtymäkokousedustajan kuhunkin kokoukseen erikseen valitsee jäsenkunnan kunnanhallitus tai jäsenkunnan valtuuston päättämä kunnan muu toimielin, joka voi olla myös valtuusto itse.

Yhtymäkokous päättää mm. kuntayhtymän talousarviosta, taloussuunnitelmasta, tavoitteista ja mittareista, poistojen laskentaperusteista sekä talousarvioon tehtävistä muutoksista talousarviovuoden aikana, hyväksyy kuntayhtymän hallintosäännön ja hyväksyy kuntayhtymän strategian. Kuntayhtymä Kympin ensimmäinen yhtymäkokous pyritään pitämään tammi-helmikuussa 2024.

Perussopimuksen mukaisesti Kuntayhtymä Kympin jäsenkunnat nimeävät yhtymäkokousedustajat seuraavasti:

• Alajärven kaupunki kaksi (2) edustajaa

• Alavuden kaupunki kolme (3) edustajaa

• Evijärven kunta yksi (1) edustaja

• Kauhavan kaupunki neljä (4) edustajaa

• Kuortaneen kunta yksi (1) edustaja

• Lappajärven kunta yksi (1) edustaja

• Lapuan kaupunki kolme (3) edustajaa

• Soinin kunta yksi (1) edustaja

• Vimpelin kunta yksi (1) edustaja

• Ähtärin kaupunki kaksi (2) edustajaa

Kullakin yhtymäkokousedustajalla on yksi (1) ääni.

Yhtymäkokouksen avaa asukasluvultaan suurimman kunnan edustaja. Yhtymäkokouksen puheenjohtaja valitaan kokouksen järjestäytymisen yhteydessä.

Yhtymähallitus

Yhtymäkokous valitsee valtuustokausittain yhtymähallituksen. Yhtymähallituksessa on 14 jäsentä, joilla on henkilökohtaiset varajäsenet.

Yhtymähallitus johtaa kuntayhtymää ja sen hallintoa siten kuin siitä on erikseen kuntalaissa ja työvoimapalveluiden järjestämistä koskevassa laissa säädetty ja kuntayhtymän hallintosäännössä määrätään. Yhtymähallitus käyttää kuntayhtymän päätösvaltaa kaikilta niiltä osin, kun se ei kuulu jäsenkuntien kuntavaltuustojen päätettäväksi, yhtymäkokouksen päätettäväksi tai ole hallintosäännöllä taikka yhtymähallituksen muulla päätöksellä siirretty muulle kuntayhtymän viranomaiselle.

Kuntayhtymän jäsenkunnat tekevät esityksen yhtymäkokoukselle yhtymähallitukseen valittavista jäsenistä. Alajärven kaupunki tekee esityksen kahdesta (2), Alavuden kaupunki kahdesta (2), Evijärven kunta yhdestä (1), Kauhavan kaupunki kahdesta (2), Kuortaneen kunta yhdestä (1), Lappajärven kunta yhdestä (1), Lapuan kaupunki kahdesta (2), Soinin kunta yhdestä (1), Vimpelin kunta yhdestä (1) ja Ähtärin kaupunki yhdestä (1) yhtymähallituksen jäsenestä.

Kullakin yhtymähallituksen jäsenellä on kokouksessa yksi (1) ääni.

Tarkastuslautakunta

Kuntayhtymässä on tarkastuslautakunta, jonka tehtävistä säädetään kuntalaissa. Tarkastuslautakunnan asettaa valtuustokausittain yhtymäkokous jäsenkuntien ehdotuksen pohjalta. Tarkastuslautakunnassa on viisi (5) jäsentä, joilla on henkilökohtaiset varajäsenet.

Tarkastuslautakunnan jäsenyys on jäsenkuntien kesken kiertävä. Sama kunta ei voi ehdottaa jäsentä tarkastuslautakuntaan peräkkäisinä valtuustokausina. Ensimmäisenä ovat vuorossa aakkosjärjestyksen mukaisesti viisi ensimmäistä kuntaa (Alajärvi, Alavus, Evijärvi, Kauhava, Kuortane), jotka esittävät tarkastuslautakuntaan yhden (1) jäsenen ja yhden (1) varajäsenen.

Tarkastuslautakunnan jäsenillä on yksi (1) ääni kullakin.

Kympin työllisyysalueen valmistelutyöryhmä pyytää nimeämään edustajat ja esitetyt jäsenet toimielimiin 16.1.2024 mennessä. Nimeämiset pyydetään toimittamaan Kauhavan kaupungin kirjaamoon: kirjaamo@kauhava.fi

Lisätietoja oheismateriaalista.

Ehdotus

Esittelijä

Satu Kankare, Kaupunginjohtaja, satu.kankare@lapua.fi

Kaupunginjohtajan ehdotus:

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että se valitsee

1.       Kuntayhtymä Kympin yhtymäkokoukseen kolme (3) edustajaa

2.       Kuntayhtymä Kympin yhtymähallitukseen kaksi (2) varsinaista jäsenehdokasta ja heille kaksi (2) henkilökohtaista varajäsenehdokasta.

Päätös

Kaupunginjohtaja alusti asiaa. Kaupunginhallitus hyväksyi kaupunginjohtajan ehdotuksen. 

Ehdotus

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle,​ että se valitsee

1.       Kuntayhtymä Kympin yhtymäkokoukseen kolme (3) edustajaa

2.       Kuntayhtymä Kympin yhtymähallitukseen kaksi (2) varsinaista jäsenehdokasta ja heille kaksi (2) henkilökohtaista varajäsenehdokasta.
 

Päätös

Kaupunginvaltuusto valitsi Kuntayhtymä Kympin yhtymäkokoukseen varsinaiseksi edustajaksi Pekka Hellan ja hänen varajäseneksi Jenni Huttusen, varsinaiseksi edustajaksi Helena Lahtisen ja hänen varajäseneksi Simo Ikolan ja varsinaiseksi edustajaksi Marcus Topparin ja hänen varajäseneksi Tanja Norrenan.

Kuntayhtymä Kympin yhtymähallitukseen varsinaiseksi jäseneksi valittiin kaupunginjohtaja Satu Kankare ja hänen varajäseneksi Sari Oja-Lipasti sekä varsinaiseksi jäseneksi Matti-Pekka Dahlgren ja hänen varajäseneksi Kai Pöntinen.

Valtuutettu Riitta Kangasluoma poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn aikana klo 18.33.