Kaupunginvaltuusto, kokous 11.12.2023

§ 108 Valtuustoaloite / matkahuollon tontille ideakilpailu

LAPDno-2023-511

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Markku Turja, Kaupungingeodeetti, markku.turja@lapua.fi
Heidi Hulkki, Kaavasuunnittelija, heidi.hulkki@lapua.fi

Perustelut

Valtuutettu Lasse Rajala ja kymmenen (10) muuta valtuutettua esitti 12.6.2023 valtuustoaloitteena, että Lapuan entisen matkahuollon tontille järjestettäisiin avoin ideakilpailu kaupunkilaisille. Valtuustoaloitteessa esitettiin seuraavaa:

”Ns. vanha matkahuollon tontti loistaa tyhjyyttään kaupungin yhdellä parhaista paikoista. Nyt kun uimahallin sijoituspaikkapäätös on tehty, tontti on ns. vapaana. Me allekirjoittaneet ehdotamme että tontin käytöstä järjestetään avoin ideakilpailu kaupunkilaisille.”

Lapuan kaupunki järjesti torialueesta tyytyväisyyskyselyn asukkaille ja torinkäyttäjille alkuvuonna 2022. Tyytyväisyyskysely sisälsi ehdotuksia aktiviteeteista ja elementeistä, joita alueelle voisi sijoittaa. Kyselyssä kysyttiin lisäksi, mikä alueella on hyvää, mikä huonoa, pyydettiin merkkihenkilöiden nimeämistä ja aiheita historiasta, joita toivoisi näkyvän Lapuan kaupunkikuvassa sekä vapaamuotoisen palauteosion. Vastauksia saapui 107 kappaletta ja ne sisälsivät hyviä oivalluksia, ideoita ja ajatuksia.

Tyytyväisyyskysely toimi pohjana Lapuan torialueen ja sen ympäristön ideakilpailun suunnittelussa. Arkkitehti-opiskelijoille suunnattu ideakilpailu järjestettiin keväällä 2022. Kilpailun tavoitteena oli tuottaa monipuolisia ideoita ja ratkaisuja, luoda kaikille avoin, viihtyisä, esteettinen, vetovoimainen, turvallinen ja monipuolinen alue, joka on arkkitehtuuriltaan laadukas ja kestävä.

Kilpailuun osallistui 14 suunnittelijaa/suunnittelijaryhmää. Yleisö sai äänestää suunnitelmista omaa suosikkiaan ja antaa palautetta 18.6 – 31.7.2022 välisenä aikana. Kilpailun palkintolautakunta päätti kilpailun tuloksesta ja palkintojen jaosta. Lokakuussa 2022 järjestettiin Lapuan kaupungin valtuustosalissa julkistamis- ja palkintojenjakotilaisuus.

Kaikki suunnitelmaehdotukset toimivat jatkossa suunnittelutyökaluina alueen kaupunkirakenteen kehittämisessä ja suunnittelussa.

Aluesuunnittelua jatketaan asemakaavan muutoksella, joka on pantu vireille 22.11.2022. Asemakaavamuutoksessa otetaan huomioon torialueen suunnittelukilpailun osalta palkintolautakunnan arvioita suunnitelmaehdotusten ideoista kaupunkirakenteen kehittämiseen. Asemakaavan muutoksen tavoitteena on elävöittää kaupunkiympäristöä ja vastata tulevaisuuden kysyntään kaupunkitilan käyttötarkoituksesta.

Ehdotus

Esittelijä

Satu Kankare, Kaupunginjohtaja, satu.kankare@lapua.fi

Kaupunginjohtajan ehdotus:
Kaupunginhallitus päättää

1. merkitä selvityksen tiedokseen ja esittää selvityksen kaupunginvaltuustolle vastauksena valtuustoaloitteeseen.

2. esittää kaupunginvaltuustolle, että valtuustoaloite katsotaan loppuun käsitellyksi.
 

Päätös

Kaupunginjohtaja alusti asiaa. Kaupunginhallitus hyväksyi kaupunginjohtajan ehdotuksen. 

Ehdotus

Kaupunginhallitus esittää 

1. selvityksen kaupunginvaltuustolle vastauksena valtuustoaloitteeseen.
2. kaupunginvaltuustolle,​ että valtuustoaloite katsotaan loppuun käsitellyksi.
 

Päätös

Kaupunginjohtaja alusti asiaa.

Kaupunginvaltuusto

1.  merkitsi tiedoksi selvityksen vastauksena valtuustoaloitteeseen.
2.  päätti, että valtuustoaloite katsotaan loppuunkäsitellyksi.