Ympäristölautakunta, kokous 19.12.2023

§ 76 Rakennusvalvontataksan tarkistus v. 2024

LAPDno-2022-561

Valmistelija

  • Jarkko Panu, Rakennustarkastaja, jarkko.panu@lapua.fi

Perustelut

Maankäyttö- ja rakennuslain 145 §:n mukaan toimenpiteen suorittaja tai luvan hakija on velvollinen suorittamaan tarkastus- ja valvontatehtävistä sekä muista viranomaistehtävistä kunnalle maksun, jonka perusteet määrätään kunnan hyväksymässä taksassa.  Rakennustyön valvonnasta suoritettavien maksujen tason määräämisessä on kiinnitettävä huomiota siihen, miten tehokkaasti ja yksityiskohtaisesti valvontatyö voidaan resurssien puitteissa suorittaa.  Maksujen keskinäisiä suhteita määrättäessä tulee pyrkiä siihen, että ne heijastaisivat toimenpiteiden rakennusvalvonnalta edellyttämää työmäärää ja aiheutuvia kustannuksia. Huomioon ottaen se, että rakennusvalvontaan liittyy myös kunnassa tarvittava rakentamisen ohjaus ja neuvonta, taksan mukaisten maksuperusteiden olisi säilyttävä kohtuullisina.

Rakennusvalvonnan taksat tarkistetaan vuosittain. Edellisen kerran taksoja on tarkistettu 14.6.2022.  Kaupunginhallituksen talousarvion 2024 ja taloussuunnitelman 2025 - 2026 laadintaohjeiden mukaan maksuihin ja taksoihin tulee tehdä vähintään kustannustason nousua vastaavat korotukset.  Taksoihin tehdään 5 %:n korotus rakennuslupa- ja purkamislupamaksuihin.  Lisäksi taksoihin tehdään 2,5 %:n korotus rakennuksen paikan ja korkeusaseman maalle merkitsemiseen ja sijaintikatselmuksen suorittamiseen sekä suunnittelutarveratkaisu- ja poikkeamispäätöksiin sekä vähäinen poikkeaminen maksuun.  Muilta osin taksaan ei ole esitetty korotuksia.

Rakennuslupien määrä on yleisesti ollut  hieman suurempi kuin toimenpidelupien, joten talousvaikutus arvioidaan pysyvän kokonaisuudessaan esitettynä 2,5 %:na. Rakennuksen paikan ja korkeusaseman merkitsemistä ja sijaintikatselmusta koskevan taksan 8 §:n, rakennusluvan erityisten edellytysten olemassaolon ratkaisua suunnittelutarvealueella koskevan taksan 11 §:n ja poikkeusluvan myöntämistä koskevan taksan 11 §:n osalta on kuultu kaupungingeodeettia.

Hallintosäännön mukaan taksasta päättää ympäristölautakunta.

Esitys rakennusvalvonnan tarkastus- ja valvontatehtävistä sekä muista viranomaistehtävistä suoritettavia maksuja koskevan taksasta liitteenä. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Mirva Korpi, Tekninen johtaja, mirva.korpi@lapua.fi

Ympäristölautakunta hyväksyy rakennusvalvonnan tarkastus- ja valvontatehtävistä sekä muista viranomaistehtävistä suoritettavia maksuja koskevan taksan esityksen mukaisesti.
 

Päätös

Lautakunta hyväksyi esityksen.