Ympäristölautakunta, kokous 19.12.2023

§ 79 Asemakaavan muutos ja laajennus / 5. Kiviristin kaupunginosa / Korttelit 507, 512, 513 ja osakortteli 514 / Kiviristin koulu- ja virkistyskeskus / Luonnosvaiheen kuuleminen / Ympäristölautakunnan lausunto

LAPDno-2022-796

Valmistelija

  • Jarkko Panu, Rakennustarkastaja, jarkko.panu@lapua.fi
  • Emilia Rinne, Ympäristöinsinööri vs., emilia.rinne@lapua.fi

Perustelut

Lapuan kaupungin maankäyttö-, kaavoitus- ja mittauspalvelut pyytää ympäristölautakunnan lausuntoa asemakaavan muutos- ja laajennusluonnoksesta Lapuan kaupungin 1. Keskustan, 5. Kiviristin, 7. Ritamäen ja 8. Liuhtarin kaupunginosan alueella koskien kortteleita 507, 512, 513 ja osaa korttelista 514 Kiviristin koulu- ja virkistyskeskus.

Suunnittelualue sijaitsee Lapuan kaupungin Kiviristin kaupunginosassa liikekeskustan pohjoispuolella. Suunnittelualue sijoittuu Simpsiöntien pohjoispuolelle olevalle Lapuan lukion ja ammattikoulun alueelle jota rajaa idässä Kiviristintie, lännessä Antilankatu ja etelässä Simpsiöntie. Kaava-alue rajautuu pohjoisessa ammattikoulun alueelle ja Ammattikoulunkadulle ja Vesipalontielle. Kaava-alueen pinta-ala on noin 11,5 ha

Kaavaluonnoksessa täydennetään Kiviristin alueen puisto- ja urheilualuetta. Lisäksi muodostetaan vanhan lukion kortteliin 513 YU-rakentamista tukeva kaava. Liikennejärjestelyjä myös muutetaan Ammattikoulunkadun ja Antilankadun risteykseen esitetyllä korotetulla suojatiellä sekä Simpsiöntielle Kiviristintien ja Miiankyläntien risteykseen esitetyllä liikenneympyrällä. Simpsiöntien pohjoispuolelle rautatien alitse sekä Kiviristintien kummallekin puolelle on esitetty varaukset kevyenliikenteen reittien osalta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Emilia Rinne, Ympäristöinsinööri vs., emilia.rinne@lapua.fi

Rakennusvalvonta toteaa, että asemakaavan mitoitusperusteita ja mitoitustaulukkoa ei ole esitetty ja se tulee lisätä tausta-aineistoksi. Voimassaolevan asemakaavan osalta voidaan havaita, että korttelien 507 ja 512 poistuessa kokonaan ja kortteliin 513  esitettyjen laajempien puistoalueiden osalta rakennusoikeus pienenee merkittävästi. Yleisen pysäköinnin LP-alueet poistuvat Antilankadun puolelta. Puistoalueet muutetaan osin VU-urheilu- ja virkistyspalvelujen alueeksi.  Muutosten taustaa ja mitoitustaulukkoa ei kuitenkaan ole esitetty.

Osallisuus- ja arviointisuunnitelmassa kohdassa "Lähtökohdat ja tavoitteet" on esitetty tavoitteeksi kehittää alueen liikenne ja pysäköintijärjestelyjä. Auto- ja muiden pysäköintipaikkojen vähimmäismäärä tulisi tulla esille asemakaavasta. Lisäksi tulisi tarkastella korttelien käyttötarkoitusta sekä Kiviristillä sijaitsevan koulutuskeskus Sedun, Lapuan lukion sekä jalkapallokenttien ympäristössä olevia liikennejärjestelyjä. Kaavan nimessä mainittu virkistyskeskus ja sitä varten kaavoitettava uusi rakennusmassa vanhan lukion kohdalle olisi hyvä tuoda myös lähtökohtana sekä tavoitteiden osalta paremmin esille. Vanhan lukion osalta, kaavan laatimisen osalta, olisi hyvä todeta, että rakennukselle on myönnetty purkulupa. Purkuluvan lausunnot ja selvitykset tulisi myös ottaa huomioon kaavan laadinnassa.

Suunnittelutilanteen osalta tulisi huomioida myös käynnissä oleva maakuntakaavan uudistus. Tämän yhteydessä, ja yleiskaavojen valmistelun yhteydessä, on laadittu selvityksiä, jotka tulee huomioida asemakaavaa laadittaessa. Olisikin hyvä, että osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa sekä kaavaselostuksen liitteinä mainittaisiin aikaisemmat selvitykset, joihin kaavan valmistelu pohjautuu. Selvitettävien vaikutusten osalta mainitaan osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa, että selvitettäviä vaikutuksia ovat mm. vaikutukset yhdyskuntarakenteeseen, maisemaan, liikenteeseen, kevyenliikenteen yhteyksien kehittämiseen, teknisen huollon järjestämiseen sekä asumiseen. Näiden osalta selvityksiä ei ole esitetty.

Rakennustapaselostuksessa ei ole arvioitu tai esitetty selvityksiä, joita osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa on mainittu. Arviot ja tiedot maastokäynneistä, tehdyistä selvityksistä ja pohjamateriaaleista ja asiantuntija-arvioinneista tulee täydentää rakennustapaselostukseen.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa osallisten luettelossa olisi hankkeen virkistyskeskuksen laajan vaikutuksen vuoksi otettava huomioon kaikki lautakunnat, maakuntaliitto, AVI, maakuntamuseo ja kuituyhtiöt (MRL 65 §). Lisäksi alue rajautuu rata-alueeseen ja rakennuksen junaradan vaikutusalueelle, jolloin myös VR-yhtymän kuulemista tulisi harkita. Myös huomioina mainitaan, että Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitos on nykyään Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen pelastustoimi.

Lapuan kaupungin strategiassa tapana toimia on osallistaminen. Osallistamisen osalta mm. asukkaiden kuulemiseen ja osallistamiseen ei ole esitetty toimia. Lisäksi asianosaisten kuulemistapaa ei ole kerrottu suunnitelmassa. Mikäli kuuleminen lähialueen asukkaille suoritetaan kirjein tai pidetään asukastilaisuudet, olisi se hyvä mainita suunnitelmassa. Lisäksi kuulutuksessa ei mainita osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa 4.1 kohdassa mainittua mahdollisuutta myös suullisesti lausua mielipide asiasta.

Rakennusjärjestys olisi hyvä nostaa osallistumis- ja arviointisuunnitelmaan esimerkiksi maininnalla, että siinä annetut määräykset ja ohjeet huomioidaan kaavan laadinnassa.

Kaavaselosteessa korostetaan yhtenäisen kaupunkikuvan muodostumista. Asemakaavaluonnoksen yleismääräyksenä rakennustapa rinnastetaan lukion rakennustapaan, joka poikkeaa Sedun ja Halpa-Hallin yleisilmeestä. Rakennustavan osalta olisi hyvä antaa selkeämpi ohjeistus, koska rakennus sijoittuu vanhan ja modernin rakennuskannan rajamaastoon. Kaavaselosteessa ei mainita Simpsiöntien pohjoispuolelle lisättyä kevyenliikenteen yhteyttä junaradan suuntaan. Asemakaavassa voisi harkita määräyksenä puurivien toteuttamisen Simpsiöntien ja Kiviristintien suuntaisille tonttien istutettaville alueille. Puuriviä on voimassaolevissa asemakaavoissa edellytetty pääteiden varsille. Puurivien avulla olisi mahdollista jäsentää katukuvaan piha- ja pysäköintialueiden näkymiä.

Asemakaavaselostuksessa on mainittu, ettei täydennysrakentamisella ole vaikutuksia ilmastonmuutokseen. Rakentaminen, puistot ja rakennusten energiankulutus kuitenkin aina muodostaa merkittäviä vaikutuksia ilmastoon. Rakennusten hiilensidonta- ja energiankulutusmahdollisuuksia niin hiilijalan- kuin kädenjäljen osalta, olisi hyvä avata selostuksessa.

 

Päätös

Lautakunta hyväksyi esityksen.

Tekninen johtaja Mirva Korpi poistui kokoushuoneesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi.