Kaupunginhallitus, kokous 4.12.2023

§ 388 Henkilöstöruokailun hinnat vuonna 2024

LAPDno-2022-992

Valmistelija

  • Päivi Luhtala-Sipilä, henkilöstöpäällikkö, paivi.luhtala-sipila@lapua.fi

Perustelut

Kaupungin tulee vahvistaa henkilöstölle luontaisetuna luovutettavien aterioiden arvo sekä henkilöstölle myytävistä aterioista perittävä hinta.

Lapuan kaupunki tarjoaa luontoisetuna aterian ruokailun valvontaan määrätyille viran- ja toimenhaltijoille. Kun työnantaja luovuttaa aterian ilmaiseksi työntekijälle (ruokailun valvontaan määrätyt viran- ja toimenhaltijat), syntyy palkansaajalle veronalaista ansiotuloa (Tuloverolain 64 §). Jos palkansaaja maksaa työnantajalle vähintään ravintoedun raha-arvon mukaisen hinnan, ei synny verotettavaa etua. Lapuan kaupungissa henkilöstöruokailu on järjestetty työnantajan omissa tiloissa (koulut, päiväkodit). 

Verohallitus on vahvistanut vuonna 2024 toimitettavassa verotuksessa noudatettavat luontoisetujen laskentaperusteet päätöksellään 20.11.2023.

KVTES (VI luku 4 § 1 mom) myötäilee verohallituksen luontoisetujen laskentaperusteita. Työnantajan työpaikkaruokalassa peritään pääateriasta vähintään ravintoedun verotusarvon ja enintään omakustannushinnan mukainen korvaus. Laitosruokalan aterian omakustannushinnassa otetaan huomioon ruoka-aineiden hankinta- ja kuljetuskustannukset, ruokahuoltohenkilöstön palkat sosiaalikuluineen sekä arvonlisävero. Jos kyseessä on muu työpaikkaruokala, hinnassa voidaan lisäksi huomioida energia-, hallinto-, ylläpito- ja pääomakustannukset.

KVTES:n (VII luku 4 § 2 mom) mukaan mikäli viranhaltija/työntekijä koulussa, päiväkodissa taikka lastenhuoltolaitoksessa, sairaalassa tai muussa hoitolaitoksessa työvuorossa ollessaan määrätään osallistumaan valvojana tai ohjaajana ruokailuun ns. esimerkkiruokailijana, ei ateriasta tällöin peritä korvausta. Jollei ateriasta peritä korvausta, se katsotaan verotettavaksi luontoiseduksi.

Luontoisetupäätöksen 12 §:n mukaan sairaalan, koulun, päiväkodin tai muun vastaavan laitoksen henkilökuntaan kuuluvan laitosruokailun yhteydessä saaman ravintoedun arvona pidetään 6,37 euroa ateriaa kohden. Ruokailun valvonnan yhteydessä saaman ravintoedun arvo on 5,10 euroa ateriaa kohden. Päiväkodeissa aamu- ja välipala on mahdollista ostaa erikseen. Aamu- ja välipalan sekä vierasaterioiden hintaa on korotettu noin 6,5 %, joka on linjassa luontoisetupäätöksen ravintoedun korotuksen kanssa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Satu Kankare, Kaupunginjohtaja, satu.kankare@lapua.fi

Kaupunginjohtajan ehdotus: 

Kaupunginhallitus päättää henkilöstöruokailun hinnat 1.1.2024 alkaen seuraavasti:  

Hinnat, euroa (sis. alv.)

 Päiväkodit

2023     

2024    

 aamupala

 2,30

 2,45

 välipala

 2,30

 2,45

 pääateria

 6,00

 6,37

 pääateria ruokailun valvontaan osallistuville                  

 4,80

 5,10

 pääateria opiskelijoille

 6,00

 6,37

 vierasateria

 6,20

 6,60

 

 

 

 Koulut

 

 

 kouluateria henkilökuntaan kuuluville

 6,00

 6,37

 kouluateria ruokailun valvontaan osallistuville

 4,80

 5,10

 kouluateria opiskelijoille

 6,00

 6,37

 vierasateria

 6,20

 6,60

 

Päätös

Kaupunginhallitus hyväksyi kaupunginjohtajan ehdotuksen.