Tekninen lautakunta, kokous 2.4.2024

§ 60 Suunnittelutarveratkaisu / 408-402-2-130 / Vasunmäentie 137 

LAPDno-2024-254

Valmistelija

  • Markku Turja, Kaupungingeodeetti, markku.turja@lapua.fi
  • Heidi Hulkki, Kaavasuunnittelija, heidi.hulkki@lapua.fi

Perustelut

Kiinteistönomistaja hakee maankäyttö- ja rakennuslain 137 §:n mukaista suunnittelutarveratkaisua asuinrakennuksen ja talousrakennuksen rakentamiseen Lapuan kaupungin Sippolanmäellä sijaitseville tilalle Nikola 408-402-2-130. Rakennuspaikka sijaitsee haja-asutusalueella, jossa ei ole voimassa asemakaavaa, ranta-asemakaavaa ei­kä hakemuksen mukainen tila sijaitse oikeusvaikutteisella yleis­kaa­va-alu­eel­la. 

Rakennuspaikan koko on noin 7100 m2. Rakennuspaikka on olosuhteiltaan maankäyttö- ja ra­ken­nus­lain 16 §:n mukaista suunnittelutarvealuetta. Uusi asuin­ra­ken­nus täydentää alueella jo olevaa asutusta. Asuin­ra­ken­nus liitetään kunnalliseen vesijohtoverkkoon. Kiinteistön viemäröinti järjestetään kiinteistökohtaisesti.

Lähin koulu sijaitsee noin 3,5 km:n etäi­syy­del­lä ja kaupan palveluihin sekä kuntakeskukseen on matkaa noin 4 km. Suunniteltu asuinrakennus on yksi kerroksinen ja kooltaan noin 150 m². Talousrakennus on yksikerroksinen ja kooltaan noin 313 m². Talousrakennuksen harjakorkeus maanpinnasta on noin 6.4 m.

Naapureita on kuultu hakijan toimesta kirjallisesti eikä naa­pu­ri­kiin­teis­tö­jen omistajilla ole huomauttamista rakennushankkeen suh­teen.

Suunniteltu rakentaminen täydentää alueella jo rakennettua pien­ta­lo­asu­tus­ta. Rakennuspaikan koko on riittävä rakennushankkeeseen ja ym­pä­röi­vien rakennuspaikkojen kokoon. Näin ollen voidaan katsoa, että ra­ken­nus­han­ke ei tuota haittaa tulevalle kaavoitukselle tai alueiden käy­tön muulle järjestämiselle. Hanke on sopiva myös alueen yh­dys­kun­ta­ra­ken­teen kannalta ja näin ollen voi­daan katsoa olevan olemassa rakennushanketta puoltavia erityisiä syi­tä.

Julkisivukuvat ja asemapiirros oheismateriaalina. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Mirva Korpi, Tekninen johtaja, mirva.korpi@lapua.fi

Lautakunta toteaa, että edellä mainitut MRL 137 § mukaiset erityiset edellytykset täyttyvät rakennushankkeessa ja lautakunta päättää tehdä rakennushanketta koskevan myönteisen päätöksen. 

Perustelut: 

Rakentaminen suunnittelutarvealueelle edellyttää MRL 137 §:n mu­kaan, että rakentaminen:

  1. ei aiheuta haittaa asemakaavoitukselle, yleiskaavoitukselle tai aluei­den käytön muulle järjestämiselle,
  2. on sopivaa yhdyskuntateknisten verkostojen ja liikenneväylien to­teut­ta­mi­sen sekä liikenneturvallisuuden ja palveluiden saa­tet­ta­vuu­den kannalta,
  3. on sopivaa maisemalliselta kannalta eikä vaikeuta erityisten luon­non- tai kulttuuriympäristön arvojen säilyttämistä eikä vir­kis­tys­tar­pei­den turvaamista.

Rakentaminen suunnittelutarvealueella ei myöskään saa johtaa vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai aiheuttaa merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Edellä mainittujen säädettyjen edellytysten olemassaolon ratkaisee rakennuslupamenettelyn yhteydessä tai erillisessä menettelyssä kunnan päättämä viranomainen. Lapuan kaupungin hallintosäännön mukaan tekninen lautakunta päättää rakennusluvan myöntämisen edellytysten olemassaolosta suunnittelutarvealueella. 

Päätös

Lautakunta hyväksyi ehdotuksen keskustelun jälkeen. 

Pöytäkirjamerkintä: Kaupungingeodeetti Markku Turja oli asiantuntijana läsnä kokouksessa tämän pykälän käsittelyn aikana klo 16.24-16.30. Hän poistui kokoushuoneesta ennen päätöksentekoa.