Valmistelija
Riina Turja, Hyvinvointikoordinaattori, riina.turja@lapua.fi
Perustelut
Valtuutettu Hanna Peräaho ja 16 muuta valtuutettua on tehnyt valtuustoaloitteen "Lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdetyön Lapuan mallin kehittämiseksi ja toteuttamiseksi". Kaupunginhallitus on 13.3.2023 § 82 lähettänyt aloitteen vapaa-ajanlautakunnan (nykyisen hyvinvointilautakunnan) käsiteltäväksi.
Valtuustoaloite lasten- ja nuorten mielenterveys- ja päihdetyön Lapuan mallin kehittämiseksi ja toteuttamiseksi pohjautui huoleen lasten ja nuorten mielenterveyshaasteiden, päihteiden käytön ja päihteiden saatavuuden lisääntymisestä. Erityisesti nivelvaihe koulujen välillä koettiin keskeiseksi hetkeksi puuttua esimerkiksi uhkaavaan syrjäytymiseen. Valtuustoaloitteen laadinnan aikaan myös terveyspalvelujen siirtyminen hyvinvointialueen alaisuuteen oli aiheuttanut haasteita palvelujen saatavuudessa ja kehittämisessä. Aloitteessa toivottiin aktiivisia tekoja hyvinvoinnin lisäämiseksi, ehkäisevän päihdetyön toimien tehostamiseksi sekä syrjäytymisen ehkäisemiseksi.
Tuoreimmat tilastot, kuten kouluterveyskysely ja Lapuan paikallinen lasten ja nuorten hyvinvointikysely, nostavat nekin esiin valtuustoaloitteessa kuvattuja huolenaiheita. Esimerkiksi alakouluikäiset kertovat lisääntyneistä päihdekokeiluista ja mielenterveyden haasteista, kun taas yläkouluikäisistä puolet kertoo huumeiden hankkimisen olevan Lapualla helppoa. Nuorten aikuisten tilastot kertovat nekin lisääntyneistä mielialaongelmista, vaikeuksista pysyä mukana opinnoissa sekä nuorisotyöttömyyden kasvusta.
Työryhmä kutsuttiin koolle joulukuussa 2023 pohtimaan valtuustoaloitetta ja sen perusteella koostettavaa “Lapuan mallia”. Työryhmään kuului Lapuan kaupungin ammattilaisia kasvatuksen, koulutuksen ja vapaa-ajan toimialalta sekä Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen ammattilaisia esimerkiksi opiskeluhuollosta ja perhekeskuksesta. Työryhmän koollekutsujana toimi Lapuan kaupungin hyvinvointikoordinaattori. Työryhmä kokoontui yhteensä viisi kertaa. Näiden kokoontumisten aikana kartoitettiin kaikki Lapuan alueen lasten ja nuorten mielen hyvinvointia, osallisuutta ja päihteetöntä elämää tukevat palvelut, niin ennaltaehkäisevien kuin hoitavien/tehostettujen palvelujenkin osalta. Työryhmä tutustui myös muihin, olemassa oleviin malleihin ja palvelupolkuihin, sekä kartoitti kaikille ammattilaisia yhteisiä tavoitteita, toimivia käytäntöjä ja toimia, joiden tehostaminen olisi vielä tarpeen. Työryhmä päätti koostaa kaikesta materiaalistaan verkkosivut osaksi kaupungin verkkosivuja.
“MIELI HYVIN - Lapset ja nuoret Lapualla” on kaikille avoin sivusto Lapuan kaupungin verkkosivujen alaisuudessa. Sivustolle on koottu Lapuan mielen hyvinvointia ja päihteettömyyttä tukevia palveluja lapsille ja nuorille, ammattilaisten yhteiset ohjeet lasten ja nuorten hyvän mielen tukemiseen sekä neuvoja tilanteeseen, jossa huoli lapsen tai nuoren hyvinvoinnista herää.
Verkkosivusto on esitelty vanhempainyhdistysten yhteiskokouksessa 22.4.2024, jossa se sai hyvän vastaanoton ja se todettiin hyödylliseksi työkaluksi. Verkkosivusto esitellään myös perhekeskustoimijoiden kokouksessa 21.5.2024 sekä perhekeskuksen johtoryhmän kokouksessa 22.5.2024, jolloin tarkoitus on erityisesti kartoittaa työryhmän ulkopuolisten ammattilaisten (mukaan lukien kolmannen sektorin edustajien) näkemyksiä ja ehdotuksia sivustoon liittyen. Verkkosivustoa ylläpidetään julkaisun jälkeenkin aktiivisesti ja tarvittaessa muokataan kohderyhmän tarpeiden ja saapuvan palautteen mukaisesti. Sivusto ei ole vielä julkinen. “MIELI HYVIN - Lapset ja nuoret Lapualla”-sivusto julkaistaan kesän 2024 aikana mikäli hyvinvointilautakunta, kaupunginhallitus ja -valtuusto sen hyväksyvät.
Päätös
Hyvinvointilautakunta kuuli hyvinvointikoordinaattori Riina Turjaa asiassa ja hyväksyi sivistys- ja hyvinvointijohtajan ehdotuksen.