Hyvinvointilautakunta, kokous 5.6.2024

§ 84  Kansalaisopiston / taidekoulun opinto-ohjelma 2024-2025

LAPDno-2022-537

Valmistelija

  • Mari Takamaa, Kansalaisopiston rehtori, mari.takamaa@lapua.fi

Perustelut

Kalenterivuotta noudattavassa talousarviosuunnitelmassa kansalaisopiston järjestämän opetuksen kokonaistuntimäärä on 9.350 tuntia, lukuvuotta kohden kokonaistuntimäärä on liki samaa luokkaa. Aikaisempiin lukuvuosiin verrattuna opetustuntimäärä on alhaisempi johtuen säästötoimenpiteistä.

Tulevan lukuvuoden suunniteltujen opetustuntien kokonaismäärä on noin n. 9.900 tuntia, josta Lapuan Taidekoulussa järjestettävän taiteen perusopetuksen osuus on 1.616 tuntia.  Suunnittelussa on otettu huomioon kurssien peruuntumisen mahdollisuus. Lukuvuoden opetusohjelma täydentyy yksittäisillä kursseilla lukuvuoden aikana, sillä opisto voi järjestää uusia kursseja nopealla aikataululla toiveiden ja tarpeiden mukaisesti. Kevät- ja kesäkaudelle 2025 on jätetty suunnitteluresurssia jonkin verran.

Taidekoulun varhaisiän opintoryhmiä on seitsemän (taidetaikurit, alkeisbaletti ja satubalettiryhmät). Varhaisiän opetus on suunnattu 5-6 vuotiaille. Yhteisten opintojen kursseja on eri taideaineissa tarjolla yhteensä 22. Työpaja- eli teemaopintoja, jotka on suunnattu yhteiset opinnot jo suorittaneille oppilaille, on tarjolla eri taideaineissa yhteensä neljä ryhmää.

Kulttuurikeskus Vanhan Paukun toimijoiden kanssa on yhdessä valittu lukuvuoden teemaksi metsä ja luonto. Hyvinvointi ja hyvinvoinnin lisääminen on vahvasti mukana arvona ja lähtökohtana toiminnan toteuttamiselle Lapuan kaupungin strategian mukaisesti.

Metsä ja luontoteema ilmenee lukuvuoden opintotarjonnassa monin tavoin. Kurssivalikoimassa on esimerkiksi Metsämieli hyvinvointikoulutuksia, metsästäjäkoulutus, sienten ja muiden metsän antimien tunnistamista ja keräämistä käsitteleviä kursseja, melontakursseja ja metsämeditaatiota ja metsäjoogaa. Kannustamme opettajiamme hyödyntämään metsää ja luontoa osana opetusta materiaaleina ja opetusaineistona.  Säiden salliessa opetusta voi monessa oppiaineessa siirtää pois luokkahuoneesta ja hyödyntää lähiluontoa!

Kansalaisopiston kursseille osallistuminen on valtakunnallisten tutkimusten mukaan hyvinvointia kehittävää. Sama tulos saatiin Lapuan kansalaisopiston opiskelijakyselystä. Pyydettäessä arvioimaan kansalaisopiston kursseille osallistumisen vaikutusta omaan kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, 84 % vastaajista vastasi hyvinvoinnin parantuvan paljon tai merkittävästi. Vähäisen parantavan vaikutuksen huomasi vastaajista 15 %, vain yksi prosentti vastaajista ei kokenut kursseille osallistumisella olevan merkitystä omaan hyvinvointiinsa. Kysyttäessä kursseille osallistumisen vaikutuksista omaan mielen hyvinvointiin, olivat vastaukset hyvin samansuuntaiset: 85 % vastaajista kokee kursseille osallistumisen parantavan omaa hyvinvointia paljon tai merkittävästi, 13 % jonkin verran ja 3 % ei koe osallistumisella olevan vaikutusta.

Kaikkiaan positiivisia vaikutuksia kursseille osallistumisella koettiin olevan omaan sosiaaliseen kanssakäymiseen, uusien taitojen oppimiseen, fyysiseen hyvinvointiin, aktiivisuuteen ja virkeyteen, innostumiseen muistakin asioista, fyysiseen aktiivisuuteen sekä työssä ja arjessa jaksamiseen.

Tulevana lukuvuonna omaa hyvinvointiaan voi kehittää sekä lukuvuosia toimineilla, perinteisillä kursseilla että useilla uutuuskursseilla. Kurssisuunnittelussa on huomioitu lasten ja nuorten hyvinvointikyselyssä ja muissa yhteyksissä noussut huoli ja tarve perheiden vähäisestä yhteisestä ajasta.  Opinto-ohjelmassa on useita kursseja, joihin lapsi ja vanhempi voivat osallistua yhdessä. Näitä kursseja ovat mm. keramiikan aikuinen-lapsi työpajat, aikuinen-lapsi linnunpönttökurssi, aikuinen ja lapsi nikkarointipaja, vauvahierontakurssit, vauvojen värikylpykurssit ja kickboxing -kurssi, jolle voivat osallistua sekä nuoret että aikuiset. Tiedottamisessa kannustetaan aikuisia ottamaan kurssille mukaan perheen omat nuoret silloin, kun kurssi soveltuu myös nuorille. Useimmat liikuntakurssit soveltuvat monen ikäisille osallistujille. Erityisesti mielen hyvinvointia tukevia kursseja on tarjolla useita, esim. meditaatiokurssi, mindfulnesskurssi ja aarrekarttakurssi, unohtamatta perinteisiä joogakursseja ja pilatesta - kaikki soveltuvat myös nuorille ja nuorille aikuisille.

Vahvuutena välittäminen -teemalla toteutetaan yhteistyössä paikallisten ja alueellisten järjestöjen kanssa vapaaehtoistoiminnan kurssi, jonka myötä kurssille osallistuva voi löytää oman tapansa ja paikkansa vapaaehtoistoiminnassa. Yhteisöllisyyttä ja paikallistuntemusta rakennetaan yhteistyössä eri kyläyhdistysten kanssa toteutettavilla laavujen lauluhetkillä. Aisapari ry:n kanssa toteutetaan Pitkin poikin Lapua luento, joka toteutetaan kotiseuturetken tyyliin bussiretkenä. Retken aikana kuullaan Lapuan ja kylien historiaa ja nykyhetkeä, pysähtyen välillä eri kohteissa. Paukun kulttuuriympäristöön tutustutaan osana kahden opintopisteen arvoista Kulttuurintuntemus ja luova ilmaisu-kurssia.

Hyvinvointikyselystä ja osallistavan budjetoinnin kyselystä nousseiden nuorten omien toiveiden pohjalta tarjolla on moponrassauskurssi ja taloustaitokurssi.

Yhteistyö palvelukotien kanssa jatkuu lauluhetkien, virelaviksen ja tuolijumpan merkeissä.

Hyvä Opisto -hankkeen puitteissa selvitettiin erilaisia osallistumisen esteitä. Erityisryhmiltä saadun palautteen myötä tarjolla on mm. matalan kynnyksen taidekurssi, jonka toteutustavassa huomioidaan erilaiset rajoitteet. Kurssi etenee hitaasti ja henkilökohtaista ohjausta on saatavilla. Opetustilojen esteettömyydestä viestitään aiempaa selkeämmin.

Tarjolla on myös osaamisperusteisesti laadittuja opintopistekursseja, jotka on vietävissä jokaisen omaan Opintopolkuun. Oppilaitoskohtaisten käytänteiden mukaisesti opintoja on mahdollista hyväksilukea esim. ammatillisessa tai korkea-asteen koulutuksessa.

Opinto-ohjelmassa nostetaan esille myös erityisesti aikuisten kansalais- ja perustaitoja tukevia kursseja.

Opinto-ohjelma on luettavissa sähköisessä muodossa elokuun alussa. Opinto-ohjelma jaetaan postitse jokaiseen talouteen viikolla 32. Ilmoittautuminen kansalaisopiston kursseille aukeaa sunnuntaina 11.8. klo 09.00. Taidekoulun opintoihin voivat uudet oppilaat jo ilmoittautua. Opiston lukuvuosi alkaa taidekoulun opinnoilla viikolla 35 ja kansalaisopiston kursseilla pääsääntöisesti viikolla 36.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Mika Kamunen, Sivistys- ja hyvinvointijohtaja, mika.kamunen@lapua.fi

Hyvinvointilautakunta merkitsee kansalaisopiston / taidekoulun  lukuvuoden 2024-2025 opinto-ohjelman tiedokseen.

Päätös

Hyvinvointilautakunta hyväksyi sivistys- ja hyvinvointijohtajan ehdotuksen.