Hyvinvointilautakunta, kokous 10.10.2024

§ 128 Lapuan kaupungin liittyminen jäseneksi Museoiden tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto TAKO ry:n

LAPDno-2024-692

Valmistelija

  • Heli Talvitie, Kulttuuripäällikkö, heli.talvitie@lapua.fi

Perustelut

Museoiden tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto TAKO ry:n tarkoituksena on vahvistaa museoiden kokoelmatyön ammatillista kehittymistä ja museoammattilaisten ammatti-identiteettiä, kehittää ammatillisten museoiden verkostomaista tallennus- ja kokoelmayhteistyötä, ylläpitää tallennustyönjakoa, edistää nykydokumentointia, tarjota foorumi kokoelmatyön uusille avauksille, yhteistyölle ja asiantuntijuuden jakamiselle, lisätä kokoelmatyön ammatillista arvostusta ja edistää kokoelmien merkitystä ja käyttöä yhteiskunnan voimavarana. Tarkoituksen toteuttamiseksi yhdistys voi järjestää koulutuksia ja jäsenmatkoja, harjoittaa tutkimus-, tiedotus- ja julkaisutoimintaa, tehdä aloitteita ja antaa lausuntoja ja tehdä yhteistyötä muiden alan toimijoiden kanssa. 

TAKO yhdistyksen jäsenyys edistää Lapuan kaupungin museoiden kokoelmien hallintaa ja ajankohtaisen asiantuntijatiedon jakamista verkoston kautta.

TAKO-verkosto on aikaisemmin toiminut Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella ja Lapuan kaupungin museoiden edustaja on osallistunut sen toimintaan. Valtion rahoituksen loputtua verkostotyö järjestetään perustettavan yhdistyksen kautta. 

Lapuan kaupungin museoiden jäsenmaksu määräytyy seuraavasti: Jäsenluokka III (palkkakulut alle 0,5 milj. euroa) 100€.

Lapuan kaupungin museot kuuluvat kahteen pooliin: Pooli 2: Yksilö, yhteisö ja julkinen elämä (Lapuanliikkeen museo) ja Pooli 4: Tuotanto, palvelut ja työelämä (Lapuan patruunatehtaan museo)

Lapuan kaupungin museo saa näkyvyyttä valtakunnallisesti ammatillisten museoiden kontekstissa mm. TAKOn nettisivuilla, jotka ovat avoimet kaikille. Jäsenetuna poolikokouksiin osallistuvien matkakulut korvataan valtion matkustussäännön mukaan. 

TAKO ry, Yhdistyksen säännöt: https://www.takoverkosto.fi/fi/tako/jasenmuseoille/tako-yhdistyksen-saannot

Yhdyshenkilöt TAKO-yhdistykseen tulevat olemaan Lapuan museoiden intendentti, Ritva Pulkkinen ja amanuenssi Mikko Valo. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Mika Kamunen, Sivistys- ja hyvinvointijohtaja, mika.kamunen@lapua.fi

Hyvinvointilautakunta päättää, että Lapuan kaupungin museot liittyy TAKO ry:n jäseneksi. 

Päätös

Hyvinvointilautakunta kuuli kulttuuritoimenpäällikkö Heli Talvitietä ja intendentti Ritva Pulkkista asiassa ja hyväksyi sivistys- ja hyvinvointijohtajan ehdotuksen.