Hyvinvointilautakunta, kokous 10.10.2024

§ 129 Museon toimintasuunnitelma ja kokoelmapolitiikka

LAPDno-2024-720

Valmistelija

  • Heli Talvitie, Kulttuuripäällikkö, heli.talvitie@lapua.fi

Perustelut

Lapuan kaupungin museot ovat Lapuan kaupungin omistama, hyvinvointilautakunnan alainen laitos, jonka toimintaa ohjaa kaupungin hallintosääntö, sivistyslautakunnan hyväksymä toimintasuunnitelma sekä museon oma toimintasääntö. Toimintaa ohjaavat myös museolaki sekä museoviraston velvoitteet valtionosuusmuseoille, ICOM:in museoeettiset säännöt sekä laki kuntien kulttuuritoiminnasta. 

Lapuan kaupungin museot koostuu kahdesta museoyksiköstä: kulttuurihistoriallisesta yksiköstä ja taidemuseon yksiköstä. Kulttuurihistorialliseen yksikköön kuuluvat patruunatehtaan museo, Pyhälahden valokuvaamomuseo ja Lapuanliikkeen museo. Lapuan taidemuseo on oma yksikkönsä. Kulttuurihistoriallisen yksikön alaisuuteen kuuluu myös Lapuan kotiseutuarkisto ja HELEMI-tietokanta. Lapualla toimivat myös Ränkimäen kotiseutumuseo ja Körttimuseo, joiden toimintaa Lapuan kaupungin museot pyrkivät auttamaan ja ohjaamaan.

Museoiden valtionosuutta saavalla museolla tulee olla voimassa olevat kokoelmapolittiinen ohjelma ja kolmivuotinen toimintasuunnitelma. 

Hyvinvointilautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi 

1) Lapuan museoiden kokoelmapoliittinen ohjelma 

Kokoelmapoliittinen ohjelma määrittää museolain kanssa museon toimintakentän. Kokoelmapoliittisella ohjelmalla määritetään museon ja sen kokoelman paikka kansallisella museokentällä ja suhde muiden museoiden kokoelmiin. Kokoelmapoliittinen ohjelma selostaa ja perustelee museon kokoelmatoiminnan ja kokoelmien profiilin esim. mitä tallennetaan osaksi museon kokoelmia. 

Lapuan kaupungin museoiden kokoelmapoliittisen ohjelman ensimmäinen malli kirjoitettiin vuonna 2012. Tämä kokoelmapoliittinen ohjelma on laadittu aikaisemman kokoelmapoliittisen ohjelman 2019-2023 pohjalta.

Esitys kokoelmapoliittiseksi ohjelmaksi liitteenä. 

sekä 

2) Lapuan museoiden toimintasuuunnitelma vuosille 2024 - 2026

Toimintasuunnitelmassa esitetään museoiden käytännön toiminnan organisointi ja tavoitteet kolmivuotiskaudelle. Museon toimintasuunnitelma tukee Lapuan kaupungin strategian "Onnen resepti 2023" toteuttamista.

Esitys toimintasuunnitelmaksi oheismateriaalina. 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Mika Kamunen, Sivistys- ja hyvinvointijohtaja, mika.kamunen@lapua.fi

Hyvinvointilautakunta hyväksyy Lapuan museoiden kokoemapoliittisen ohjelman ja toimintasuunnitelman vuosille 2024-2026 liitteen ja oheismateriaalin mukaisina.

Päätös

Hyvinvointilautakunta kuuli kulttuuritoimenpäällikkö Heli Talvitietä ja intendentti Ritva Pulkkista asiassa ja hyväksyi sivistys- ja hyvinvointijohtajan ehdotuksen.