Hyvinvointilautakunta, kokous 10.10.2024

§ 127 Lapuan taidekoulun järjestämän taiteen perusopetuksen vieminen Koski-tietovarantoon ja Lapuan taidekoulun opetussuunnitelman 2018 päivittäminen Koski-tietovarantoon kirjaamisen vaadittujen muutosten myötä

LAPDno-2023-475

Valmistelija

  • Mari Takamaa, Kansalaisopiston rehtori, mari.takamaa@lapua.fi

Perustelut

Tiedot taiteen perusopetuksesta voidaan merkitä Opetushallituksen ylläpitämään Koski-tietovarantoon. Lakimuutos tuli voimaan 1.1.2023. Uudistuksen myötä tietovarantoon voidaan kirjata taiteen perusopetuksen osalta oppimäärien perusosat eli yleisen oppimäärän yhteiset opinnot, yleisen oppimäärän teemaopinnot sekä laajan oppimäärän perusopinnot ja laajan oppimäärän syventävät opinnot edellyttäen, että: 

  • koulutuksen järjestäjä on päättänyt tarjota tietovarantoon tallentamista koulutukseen osallistuville opiskelijoille 
  • koulutuksen laajuus on määritelty opintopisteinä ja se on kuvattu ja arvioitu osaamisperusteisesti 
  • opetussuunnitelma on julkaistu ePerusteet -palvelussa
  • opiskelija on antanut suostumuksensa koulutuksen tietojen tallentamisesta

 

Lapuan kansalaisopiston yhteydessä toimiva Lapuan taidekoulu toteuttaa yleisen oppimäärän mukaista taiteen perusopetusta kuvataiteessa, käsityössä, teatterissa ja tanssissa. Aikuisille taiteen perusopetusta voidaan toteuttaa kuvataiteessa ja käsityössä. Opetuksessa noudatetaan Lapuan kaupungin sivistyslautakunnan vuonna 2018 hyväksymää taiteen perusopetuksen opetussuunnitelmaa. Lapuan taidekoulussa järjestettävä taiteen perusopetus toteutetaan vapaan sivistystyön valtionosuustunneilla.

Myös Lapuan taidekoulu hyödyntää jatkossa mahdollisuutta viedä taiteen perusopetus Koski-tietovarantoon. Koski-tietovaranto näkyy opiskelijalle Oma Opintopolku -palvelussa, jossa opinnot ovat opiskelijalle näkyvissä ja tallennettuna sähköisessä muodossa. Omasta opintopolusta opiskelijan on helppo tulostaa tai jakaa sähköisesti omat suoritukset. 

Tietovarantoon ei voida viedä taiteen perusopetuksen osalta tietoja takautuvasti. Mahdollisuus koskee opiskelijoita, jotka aloittavat taiteen perusopetuksen opinnot lukuvuoden 2024-2025 aikana ja sen jälkeen. Koski-tietovarantoon voidaan viedä taidekoulussa kaikkien järjestettävien neljän taiteenalan opintoja, jotka on kuvattu Lapuan taidekoulun opetussuunnitelmassa.  Opinnot viedään tietovarantoon kahtena erillisenä kokonaisuutena (yhteiset opinnot ja teemaopinnot) siinä vaiheessa kun kyseinen opintokokonaisuus on suoritettu (niiden opiskelijoiden osalta, jotka ovat opintojen alkaessa antaneet suostumuksensa viedä koulutus Koski-tietovarantoon). 

Lapuan taidekoulun opetussuunnitelman päivittäminen

Lapuan taidekoulun opetussuunnitelma 2018 on päivitetty siten, että opetussuunnitelmassa koulutuksen laajuus on määritelty opintopisteinä. Opintojen opintopisteytys parantaa taiteen perusopetuksen vertailtavuutta muilla koulutusasteilla tehtyihin opintoihin. Yleisen oppimäärän opintojen laajuudet muunnetaan opintopisteiksi siten, että oppilaan 27 tunnin työpanos vastaa yhtä opintopistettä.

Koulutuksen laajuus on kaikissa oppiaineissa (kuvataide, käsityö, tanssi, teatteri)  laskennallisena tuntimääränä 500 tuntia (yhteiset opinnot 300 tuntia + teemaopinnot 200 tuntia). Koulutuksen laajuus on määritelty päivitetyssä opetussuunnitelmassa opintopisteinä, jolloin koulutuksen laajuus opintopisteinä määriteltynä on 18,51 opintopistettä (yhteiset opinnot 11,1 opintopistettä + teemaopinnot 7,4 opintopistettä). 

Päivitettyyn opetussuunnitelmaan on kuvattu ja arvioitu koulutus osaamisperusteisesti siten, että jokaiselle taiteenalalle on laadittu osaamistavoitteet ja arviointikriteerit olemassa olevaa opetussuunnitelmaa täydentäen. 

Opintosuoritusten kirjaaminen KOSKI-tietovarantoon edellyttää aina sekä oppilaan että alaikäisen oppilaan huoltajan antamaa suostumusta. Suostumus edellyttää vahvaa tunnistautumista. Tunnistautuminen voidaan tehdä henkilökohtaisesti, jolloin henkilöllisyys todistetaan esim. henkilökortilla tai passilla. Tunnistautuminen voidaan tehdä myös sähköisesti. Tieto suostumuksesta kerätään opiskelijoilta syyskauden aikana.

Opintosuoritusten tallentamisen edellytyksenä on myös, että koulutuksen järjestäjä julkaisee paikallisen opetussuunnitelman Opetushallituksen ePerusteet-palvelussa jokaisesta taiteenalasta, jossa se tarjoaa opetusta ja jota koskevat opintosuoritukset se aikoo viedä KOSKI-palveluun. Lapuan taidekoulun päivitetty opetussuunnitelma julkaistaan ePerusteet palvelussa heti kun päivitetty opetussuunnitelma on hyväksytty. 

Lapuan taidekoulun opetussuunnitelman päivittämisen yhteydessä (opintojen laajuuden ja osaamisperusteisuuden kuvaaminen) on päivitetty myös itsearvioinnin kuvausta strategisen ja pedagogisen tason laatutyön suhteen.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Mika Kamunen, Sivistys- ja hyvinvointijohtaja, mika.kamunen@lapua.fi

Hyvinvointilautakunta:

1) Päättää tarjota Lapuan kansalaisopiston yhteydessä toimivan Lapuan taidekoulun oppilaille mahdollisuutta tallentaa Koski-tietovarantoon Lapuan taidekoulussa tehdyt yleisen oppimäärän mukaiset opintosuoritukset (kuvataide, käsityö, tanssi, teatteri)

2) Hyväksyy päivitetyn Lapuan taidekoulun opetussuunnitelman ja valtuuttaa julkaisemaan opetussuunnitelman Opetushallituksen ePerusteet palvelussa.

Päätös

Hyvinvointilautakunta kuuli kansalaisopiston rehtori Mari Takamaata asiassa ja hyväksyi sivistys- ja hyvinvointijohtajan ehdotuksen.