Ympäristölautakunta, kokous 19.4.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 14 Rakennuksen luvaton käyttötarkoituksen muutos tilalla 408-7-703-4

LAPDno-2022-222

Valmistelija

  • Arto Kahila, Rakennustarkastaja, arto.kahila@lapua.fi

Perustelut

Ympäristölautakunnan asiassa aikaisemmin tekemä päätös 31.8.2021 § 77 liitteenä.

Kiinteistön omistajalle on lähetetty selvityspyyntö 03.09.2021 ja asianomainen on saanut tiedon selvityspyynnöstä 20.09.2021.

Kiinteistönomistaja ei ole antanut asiasta selvitystä. Rakennustarkastaja on todennut 23.02.2022, että kiinteistöllä 408-7-703-4 olevalle teollisuushallille ei ole haettu käyttötarkoituksen muutosta, eikä tilannetta ole palautettu voimassa olevan rakennusluvan mukaiseksi.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Mirva Korpi, Ympäristöinsinööri, mirva.korpi@lapua.fi

Ympäristölautakunta määrää kiinteistön omistajan hakemaan käyttötarkoituksen muutosta Lapuan kaupungin Ritamäellä sijaitsevalle kiinteistölle 408-7-703-4 maankäyttö- ja rakennuslain 125 § mukaisesti yhden (1) kuukauden kuluessa päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta.

Ympäristölautakunta asettaa maankäyttö- ja rakennuslain 182 §:n nojalla 5.000 euron uhkasakon päävelvoitteen tehosteeksi. Jos velvoitetta ei noudateta, Lapuan kaupungin ympäristölautakunta voi uhkasakkolain 10 §:n nojalla tuomita uhkasakon maksettavaksi.

Uhkasakkolain mukainen asia raukeaa, mikäli rakennukselle on lainvoimainen maankäyttö- ja rakennuslain mukainen lupa, jolle on suoritettu hyväksytty loppukatselmus tai tilanne kiinteistöllä on palautettu voimassa olevan rakennusluvan mukaiseksi.

Perustelut: Maankäyttö- ja rakennuslain 125 §:n mukaan rakennuksen tai sen osan käyttötarkoituksen olennaista muuttamista varten tarvitaan rakennuslupa. Luvanvaraisuutta harkittaessa otetaan huomioon käyttötarkoituksen muutoksen vaikutus kaavan toteuttamiseen ja muuhun maankäyttöön sekä rakennukselta vaadittaviin ominaisuuksiin.

Ilmoitusvelvollisuus: Lapuan kaupungin ympäristölautakunta ilmoittaa tästä päätöksestä uhkasakkolain 19 §:n edellyttämällä tavalla Pohjanmaan maanmittauslaitokselle, jotta kiinteistöä 408-7-703-4 koskevasta päävelvoitteesta ja sen tehosteeksi asetetusta uhkasakosta tehtäisiin merkintä kiinnityksistä pidettävään rekisteriin.

Ympäristölautakunta katsoo, että tapahtunut rikkomus on olosuhteet huomioon ottaen vähäinen, minkä vuoksi ja kun yleisen edun ei ole katsottava vaativan syytteen nostamista, lautakunta jättää sen ilmoittamatta syyttäjänviranomaiselle.

Jos edellä mainittu omaisuus tai sitä koskeva käyttöoikeus luovutetaan, on tässä päätöksessä mainitusta velvoitteesta ja uhasta ilmoitettava luovutuksen saajalle ottamalla luovutuskirjaan sitä koskeva maininta tai muutoin todisteellisesti. Lisäksi velvoitetun on ilmoitettava uhan asettaneelle viranomaiselle luovutuksen saajan nimi ja osoite.

Päätös

Lautakunta hyväksyi esityksen.

Tiedoksi

Kiinteistön omistaja

Muutoksenhaku

VALITUSOSOITUS JA OHJEET

VALITUSVIRANOMAINEN

Tähän päätökseen ja/tai päätökseen asian käsittelystä peritystä maksusta saa hakea muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta kirjallisella valituksella.

VALITUSOIKEUS on:                     

•  asianosaisella, luvan hakijalla ja niillä, joiden oikeutta tai etua asia saattaa koskea
•  rekisteröidyllä yhdistyksellä tai säätiöllä, jonka tarkoituksena on ympäristön-, terveyden- tai luonnonsuojelun taikka asuinympäristön viihtyisyyden edistäminen ja jonka toiminta-alueella kysymyksessä olevat ympäristövaikutukset ilmenevät
•  toiminnan sijaintikunnalla ja muulla kunnalla, jonka alueella toiminnan ympäristövaikutukset ilmenevät
•  valtion valvontaviranomaisella sekä toiminnan sijaintikunnan ja vaikutusalueen kunnan ympäristönsuojeluviranomaisella 
•  muulla asiassa yleistä etua valvovalla viranomaisella

VALITUSAIKA JA VALITUKSEN PERILLE TOIMITTAMINEN

Valituskirjelmä on toimitettava 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista, sitä päivää lukuun ottamatta Vaasan hallinto-oikeudelle, osoite PL 204 (Korsholmanpuistikko 43), 65101 VAASA, telekopio: 029 564 2760, sähköpostiosoite: vaasa.hao@oikeus.fi.  Valitus on toimitettava Vaasan hallinto-oikeudelle valituksen määräpäivänä virka-ajan loppuun klo 16.15 mennessä.

Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä. Jos valitusta ei ole tehty määräajassa, valitus voidaan jättää tutkimatta. 

VALITUSKIRJELMÄN SISÄLTÖ JA ALLEKIRJOITTAMINEN

Vaasan hallinto-oikeudelle osoitettavassa valituskirjelmässä on ilmoitettava:
•    valittajan nimi ja kotikunta
•    päätös, johon haetaan muutosta
•    miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
•    perustelut, joilla muutosta vaaditaan

Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituskirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta. Valituskirjelmässä on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa. Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valituskirjelmä. 

VALITUSKIRJELMÄN LIITTEET

Valituskirjelmään on liitettävä: 
•  päätös alkuperäisenä tai jäljennöksenä
•  asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
    
VALTUUTUS
            
Asiamiehen on, jollei hän ole asianajaja tai yleinen oikeusavustaja, liitettävä valituskirjelmään valtakirja, jollei valittaja ole valtuuttanut häntä suullisesti valitusviranomaisessa. 

Oikeudenkäyntimaksu:
Tuomioistuinmaksulain (1455/2015) nojalla muutoksenhakijalta peritään hallinto-oikeudessa kulloinkin voimassa oleva oikeudenkäyntimaksu (260 €).