Ympäristölautakunta, kokous 19.4.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 16 Asemakaavan muutos, 8. Liuhtarin kaupunginosa / Hakatie / lausunto luonnosvaiheen kuulemisesta

LAPDno-2022-51

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Ari-Pekka Laitalainen, Kaupungingeodeetti, vs. tekninen johtaja, ari-pekka.laitalainen@lapua.fi

Perustelut

Suunnittelualue sijaitsee Lapuan kaupungin 8. Liuhtarin kaupunginosassa. Asemakaavan muutosalue on Hakatien varrella.

Asemakaavan muutos koskee yksityisen maanomistajan tiloja asemakaavan korttelissa 858. Asemakaavan hakijana on kiinteistön 408-8-858-7 omistaja. Kaavahankkeen kokonaisuuden takia kaava-alue käsittää tässä vaiheessa myös tilan 408-8-858-1 ja katualueen 408-8-9901-1501. Katualueen omistaa Lapuan kaupunki.

Tilalle 408-8-858-7 on tarkoitus rakentaa pihajärjestelyiden yhteydessä aidat liukuportteineen. Nyt piha-alueen muoto ja sen asfaltointi ovat hyvin huonosti toteutettu kokonaisuuden saamiseksi käytännössä toimivaksi. Kaavamuutoksen hakija esittää osaa Hakatien reuna-alueesta liitettäväksi omaan tonttiinsa, jotta siitä saadaan toimiva. Nykyisessä asemakaavassa Hakatien alue on voimakkaasti ylimitoitettu.

Suunnittelualueen pinta-ala on 1,2181 ha.

Asemakaavan muutostyö on lähtenyt yksityisten maanomistajan pyynnöstä ja asemakaavan muutostyö ja viranomaismaksut laskutetaan maanomistajilta laadittavan maankäyttösopimuksen mukaisesti. Maanomistajat ovat tietoisia hankkeen kustannuksista. Kaavoitustyö tehdään kaupungin omana työnä.

Ehdotus

Esittelijä

Ari-Pekka Laitalainen, Kaupungingeodeetti, vs. tekninen johtaja, ari-pekka.laitalainen@lapua.fi

Puheenjohtajiston työryhmä esittää kaupunginhallitukselle, että pannaan vireille asemakaavan muuttaminen, esitetyn ohjeellisen aluerajauksen pohjalta.
 

Päätös

Puheenjohtajiston työryhmä esittää kaupunginhallitukselle, että se päättää panna vireille asemakaavan muuttamisen esitetyn ohjeellisen aluerajauksen pohjalta.
 

Valmistelija

Päivi Luhtala-Sipilä, Henkilöstöpäällikkö, paivi.luhtala-sipila@lapua.fi

Perustelut

Kaava-alueen ohjeellinen aluerajaus liitteenä.
Yleiskartta liitteenä. 

Ehdotus

Esittelijä

Satu Kankare, Kaupunginjohtaja, satu.kankare@lapua.fi

Kaupunginjohtajan ehdotus: 
Kaupunginhallitus päättää panna vireille asemakaavan muutoksen 8. Liuhtarin kaupunginosan Hakatien varrella liitteessä esitetyn ohjeellisen aluerajauksen pohjalta.

Päätös

Kaupungingeodeetti Ari-Pekka Laitalainen esitteli asian, jonka jälkeen kaupunginhallitus hyväksyi kaupunginjohtajan ehdotuksen. 

Valmistelija

Anu Muurimäki, Tekninen johtaja, anu.muurimaki@lapua.fi

Perustelut

Suunnittelualue sijaitsee Lapuan kaupungin 8. Liuhtarin kaupunginosassa noin 1 km Lapuan keskustasta itään. Suunnittelualue sijoittuu lännessä Latojantiehen ja itäpuolella Kuortaneentiehen. Kaava-alueen pinta-ala on noin 1,2 ha. Alue on kokonaisuudessaan asemakaava-alueen muutosta. Asemakaavan nimi on Hakatien alue, asemakaavan muutos. Kaavamuutoksen hakija esittää osaa Hakatien reuna-alueesta liitettäväksi omaan tonttiinsa, jotta siitä saadaan toimiva. Nykyisessä asemakaavassa Hakatien alue on ylimitoitettu. Kaupunginhallitus on päättänyt asemakaavan laatimisesta ja kaavahankkeen vireilletulosta 24.01.2022 §6. Alueen saavutettavuus toteutuu olemassa olevien tieyhteyksien kautta. 

Kaava-aineisto pidetään nähtävillä kaavoitus- ja mittausosaston ilmoitustaulun lisäksi Internetissä kaupungin kotisivuilla: www.lapua.fi → Asuminen ja ympäristö → Kaavoitus, tontit ja maastomittaus → Kaavoitus → Meneillään olevat kaavat.

 

Ehdotus

Esittelijä

Anu Muurimäki, Tekninen johtaja, anu.muurimaki@lapua.fi

Lautakunta toteaa lausunnossaan, että sillä ei ole huomautamista em. asemakaavaluonnoksesta. 

 

Päätös

Lautakunta hyväksyi esityksen.

 

Valmistelija

  • Mirva Korpi, Ympäristöinsinööri, mirva.korpi@lapua.fi

Perustelut

Asemakaavan muutoksen luonnosvaiheen kuuleminen 8. Liuhtarin alueen korttelissa 858 on ollut nähtävillä 24.2.-10.3.2022. 

Ympäristöinsinöörin ja rakennustarkastajan antama lausunto luonnosvaiheen kuulemisesta liitteenä. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Mirva Korpi, Ympäristöinsinööri, mirva.korpi@lapua.fi

Ympäristölautakunta merkitsee luonnosvaiheen kuulemisesta annetun lausunnon tiedokseen. 

Päätös

Lautakunta hyväksyi esityksen.


Muutoksenhaku

Edellä olevissa pykälissä tehdyt päätökset koskevat vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta (KuntaL 136 §).