Ympäristölautakunta, kokous 19.4.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 15 Asemakaavan muutos, 6. Ilkan kaupunginosa / Konnontien, Pernaantien ja Tarhatien alue / lausunto luonnosvaiheen kuulemisesta

LAPDno-2022-50

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Ari-Pekka Laitalainen, Kaupungingeodeetti, vs. tekninen johtaja, ari-pekka.laitalainen@lapua.fi

Perustelut

Suunnittelualue sijaitsee Lapuan kaupungin 6. Ilkan kaupunginosassa n. 1 km Lapuan liikekeskustasta länteen. Asemakaavan muutosalue keskittyy Konnontien, Pernaantien ja Tarhatien alueelle.
Asemakaavan muutos koskee yksityisen maanomistajan tiloja  408-401-4-118, 408-401-71-11 ja 408-6-611-1, joita pitää järjestellä uudisrakennuksen rakentamisen mahdollistamiseksi.

Tontille 408-401-71-11 on tarkoitus rakentaa omakotitalo, jonka yhteydessä on autotalli ja -katos ja uima-allas. Tontilla 408-6-611-1 oleva omakotitalo puretaan, mahdollisesti myös omakotitalon yhteydessä oleva talousrakennus puretaan. Tontille jää olemassa oleva saunarakennus. Tontilla 408-401-4-118 olemassa oleva rakennus säilytetään.

Nykyisessä asemakaavassa tonteilla on eri käyttötarkoituksia, jolloin ne pitää asemakaavan muutoksella järjestää uudelleen. Yhden tontin käyttötarkoitus on TY ja muiden AP. Samassa yhteydessä tutkitaan ajoyhteydet uudeellen muodostuville tonteille ja selvitetään rakentamattoman kaavatie Tarhatien osittainen poistaminen asemakaavasta ja alueella kulkevan keveynliikenteenväylän poistaminen. Tässä yhteydessä selvitellään kaavatilannetta myös tilojen 408-401-4-104 ja 408-401-4-193 osalta.   

Suunnittelualueen pinta-ala on 1,2205 ha.

Asemakaavan muutostyö on lähtenyt yksityisten maanomistajien pyynnöstä ja asemakaavan muutostyö ja viranomaismaksut laskutetaan maanomistajilta laadittavan maankäyttösopimuksen mukaisesti. Maanomistajat ovat tietoisia hankkeen kustannuksista. Kaavoitustyö tehdään kaupungin omana työnä.

Ehdotus

Esittelijä

Ari-Pekka Laitalainen, Kaupungingeodeetti, vs. tekninen johtaja, ari-pekka.laitalainen@lapua.fi

Puheenjohtajiston työryhmä esittää kaupunginhallitukselle, että pannaan vireille asemakaavan muuttaminen, esitetyn ohjeellisen aluerajauksen pohjalta.

Päätös

Puheenjohtajiston työryhmä esittää kaupunginhallitukselle, että se päättää panna vireille asemakaavan muuttamisen esitetyn ohjeellisen aluerajauksen pohjalta.
 

Valmistelija

Päivi Luhtala-Sipilä, Henkilöstöpäällikkö, paivi.luhtala-sipila@lapua.fi

Perustelut

Kartta liitteenä.

 

Ehdotus

Esittelijä

Satu Kankare, Kaupunginjohtaja, satu.kankare@lapua.fi

Kaupunginjohtajan ehdotus:

Kaupunginhallitus päättää panna vireille asemakaavan muuttamisen 6. Ilkan kaupunginosassa Konnontien, Pernaantien ja Tarhatien alueella liitteen mukaisen ohjeellisen aluerajauksen pohjalta.
 

Päätös

Kaupungingeodeetti Ari-Pekka Laitalainen esitteli asian, jonka jälkeen kaupunginhallitus hyväksyi kaupunginjohtajan ehdotuksen. 

Valmistelija

Anu Muurimäki, Tekninen johtaja, anu.muurimaki@lapua.fi

Perustelut

Suunnittelualue sijaitsee Lapuan kaupungin 6. Ilkan kaupunginosassa noin 1 km Lapuan keskustasta länteen. Suunnittelualue sijoittuu Alanurmontien länsipuolella olevalle asuntoalueelle, jota rajaa pohjoisessa Ilkanpuiston kaavaluonnosalue. Kaava-alue rajautuu etelästä Konnontiehen. Kaava-alueen läntisenä rajana on Alanurmontie. Kaava-alueen pinta-ala on noin 1,4 ha. Alue on kokonaisuudessaan asemakaava-alueen muutosta. Kaupunginhallitus on päättänyt asemakaavan laatimisesta ja kaavahankkeen vireilletulosta 24.01.2022 § 5.

Nykyisessä asemakaavassa tonteilla on eri käyttötarkoituksia, jolloin ne pitää asemakaavan muutoksella järjestää uudelleen. Yhden tontin käyttötarkoitus on TY (häiriötä aiheuttamaton teollinen toiminta) ja muiden AP (asuinpientalojen korttelialue). Samassa yhtedessä tutkitaan ajoyhteydet uudelleen muodostuville tonteille ja selvitetään rakentamattoman kaavatien (Tarhatien) osittainen poistaminen asemakaavasta ja alueella kulkevan kevyenliikenteenväylän poistaminen. Tässä yhteydessä selvitetään myös kahden läheisen tilan kaavatilanteet.

Kaava-aineisto pidetään nähtävillä kaavoitus- ja mittausosaston ilmoitustaulun lisäksi Internetissä kaupungin kotisivuilla: www.lapua.fi → Asuminen ja ympäristö → Kaavoitus, tontit ja maastomittaus → Kaavoitus → Meneillään olevat kaavat.

 

Ehdotus

Esittelijä

Anu Muurimäki, Tekninen johtaja, anu.muurimaki@lapua.fi

Lautakunta toteaa lausunnossaan, ettei sillä ole huomauttamista em. asemakaavaluonnoksesta. 

 

Päätös

Lautakunta hyväksyi esityksen.

 

Valmistelija

  • Mirva Korpi, Ympäristöinsinööri, mirva.korpi@lapua.fi

Perustelut

Asemakaavan muutoksen luonnosvaiheen kuuleminen 6. Ilkan alueen osassa korttelissa 612 on ollut nähtävillä 17.2.-3.3.2022. 

Ympäristöinsinöörin ja rakennustarkastajan antama lausunto luonnosvaiheen kuulemisesta liitteenä. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Mirva Korpi, Ympäristöinsinööri, mirva.korpi@lapua.fi

Ympäristölautakunta merkitsee luonnosvaiheen kuulemisesta annetun lausunnon tiedokseen. 

Päätös

Lautakunta hyväksyi esityksen.


Muutoksenhaku

Edellä olevissa pykälissä tehdyt päätökset koskevat vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta (KuntaL 136 §).