Ympäristölautakunta, kokous 26.10.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 104 Lakeuden jätelautakunta / lausuntopyyntö jätemaksutaksan muuttamisesta

LAPDno-2021-81

Valmistelija

  • Mirva Korpi, Ympäristöinsinööri, mirva.korpi@lapua.fi

Perustelut

Lakeuden jätelautakunta on pyytänyt jäsenkuntiensa ympäristönsuojeluviranomaiselta lausuntoa jätemaksutaksan luonnoksesta. Lausunto on pyydetty antamaan 11.10.2021 mennessä, mutta lausunnon antamiseen on myönnetty lisäaikaa. 

Taksaluonnos muutosversioineen on nähtävillä osoitteessa https://ilmajoki.fi/jatelautakunta/taksat/. 

Jätemaksutaksaa sovelletaan jäteyhtiö Lakeuden Etappi Oy:n toimialueen osakaskunnissa. Kunnat ovat Alavus, Ilmajoki, Kihniö, Kuortane, Kurikka, Lapua, Seinäjoki ja Ähtäri. Lakeuden Etappi järjestää kunnan vastuulla olevan jätehuollon jätelainsäädännön ja alueen jätehuoltomääräysten mukaisesti. Toimialueella on kunnan järjestämä jätteenkuljetus ja tasataksa, lukuun ottamatta Kurikan Jurvan aluetta. Tasataksa tarkoittaa sitä, että jätehuollosta maksetaan saman verran asuinkunnasta tai kiinteistön sijainnista riippumatta. 

Koko toimialueella on voimassa jätelain 78 §:n mukainen jätehuollon perusmaksu eli ekomaksu. Jäteasemat ja jätehuoltokeskus palvelevat koko toimialuetta ja niiden vastaanotto- ja palvelumaksut ovat voimassa kaikissa toimialueen kunnissa. Myös isojen esineiden noutopalvelu ns. rahtipalvelu palvelee koko toimialuetta. Taksan maksuja noudatetaan myös kunnan toissijaiselle vastuulle kuuluvissa jätteissä. Taksan mukaisesti perittävät maksut sisältävät kaikki jätelainsäädännön edellyttämät jätehuollon toteutuksen kustannukset. Sellaisia ovat jätteiden vastaanotto ja käsittely, asiakasviestintä ja neuvonta, kaatopaikan jälkihoito ja maisemointi sekä kunnan järjestämässä jätteenkuljetuksessa jätteen keräily ja kuljetus. Lisäksi maksuilla katetaan jätehuollon kehittäminen ja varautuminen tuleviin investointeihin sekä kunnan jätehuoltoviranomaisen toiminta. Jätemaksutaksa jakautuu kahteen osaan: tekstimuotoiseen perusteluosaan ja hinnastoon.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Mirva Korpi, Ympäristöinsinööri, mirva.korpi@lapua.fi

Korttelikeräyspiste on pientalojen yhteinen jätteiden keräyspiste. Kiinteistöillä ei tällöin ole omaa poltettavan jätteen jäteastiaa vaan jätteet tuodaan korttelikeräyspisteelle. Keräyspisteen käytöstä maksetaan kuukausimaksua. Korttelikeräyspisteellä kerätään vähintään seuraavat jätelajit: poltettava jäte, lasi-, metalli- ja kartonkipakkausjäte sekä keräyspaperi. Korttelikeräyspisteen käyttöalueella olevan on toimitettava jätteet niille varattuihin korttelikeräyspisteen astioihin.

Jätemaksutaksan tulisi kannustaa korttelialuepisteiden perustamiseen. Korttelialuepisteen hinnoittelun tulisi olla sellainen, että kiinteistönomistaja ei joudu maksamaan jätehuollosta enempää kuin sellainen kiinteistönomistaja, jonka kiinteistöllä on ainoastaan poltettavan jätteen keräys ja toimittaa lasi-, metalli- ja kartonkipakkausjätteen sekä keräyspaperin ekopisteeseen.

Jätehuoltokeskuksen maksujen tulisi myös kannustaa jätteiden toimittamiseen jätehuoltokeskukseen. Mikäli jätteiden toimittaminen jätehuoltokeskukseen on kovin kallista, jätteiden päätyminen ympäristöön lisääntyy.

Muilta osin ympäristölautakunnalla ei ole huomautettavaa jätetaksaluonnoksesta.  

Päätös

Hyväksyi esityksen.


Muutoksenhaku

Edellä olevissa pykälissä tehdyt päätökset koskevat vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta (KuntaL 136 §).