Ympäristölautakunta, kokous 26.10.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 103 Luvaton rakentaminen kiinteistöllä 408-14-1419-4 

LAPDno-2021-168

Valmistelija

  • Jarkko Panu, Rakennustarkastaja, jarkko.panu@lapua.fi

Perustelut

Lapuan kaupungissa Honkimetsän kaupunginosassa korttelin 1419 tonttien 4 ja 5 väliseltä rajalta on rakennusvalvontaan on tullut sähköpostitse ilmoitus 25.5.2021 luvattomasta rakentamisesta tontilla 4. Ilmoituksen on tehnyt tontin 5 omistaja.  

Rakennustarkastaja on tarkastuskäynnillä 16.7.2021 todennut, että tontin 4 puolelle tontti 5:en rajalle on sijoitettu lippusiima, kontteja ja muuta materiaalia.  

Kyseessä olevan kiinteistön sijainti (Honkimetsän teollisuusalue) huomioon otettuna kyseinen aita soveltuu kiinteistöjen rajalle. Aita tulee kuitenkin tukea riittävästi. Aita ei myöskään ole haitaksi liikenteelle ja piha-alueen kunnossapidolle. 

Konttien sijoittaminen teollisuusalueelle ei ole luvanvaraista mutta niiden sijoittumisessa tulee silti ottaa huomioon maankäyttö- ja rakennuslaki ja ympäristöministeriön Suomen rakentamismääräyskokoelman määräykset.

Konttien (rakennelma) väliaikainen säilyttäminen omalla kiinteistöllä on sallittua. 

Rakennustarkastaja on kehottanut tarkastuskäynnillä 16.7.2021 sekä sähköpostitse kiinteistön omistajia sopimaan kirjallisesti raja-aidasta ja konttien sijoittamisesta. Rakennusvalvontaan on tullut sähköposti ilmoitus 12.8.2021 tontin 5 omistajilta, että kiinteistöt eivät ole päässeet asiassa yhteisymmärrykseen, eikä omistajat hyväksy kyseistä aitaa ja rakennelmia sijoitettavaksi kiinteistöjen rajalle.

Rakennusjärjestyksen mukaisesti kyseiset rakennelmat ja raja-aidan rakentaminen eivät Lapuan rakennusjärjestyksen mukaisesti vaadi lupaa mutta niistä tulee kirjallisesti sopia 

Lapuan kaupungin rakennusjärjestyksen 7 §:n kohta 9): Enintään 1,6 metrin korkean tonttien välisen raja-aidan tai 1,2 m korkean tietä vasten tulevan aidan rakentaminen, kun naapuri- ja vastapäisen tontin omistajat ovat kirjallisesti hyväksyneet rakentamisen ja 15 §: Sijoittuminen ja etäisyydet 3 mom. Rakennelmien tulee sijaita vähintään rakennelman korkeuden mukaisella etäisyydellä tontin tai rakennuspaikan rajasta sekä vähintään neljän metrin etäisyydellä muista rakennuksista ja rakennelmista.

Kiinteistöjenomistajia on kuultu kirjallisesti 20.8.2021.

Tontin 4 omistaja on saanut kuulemisen 16.9.2021 ja on antanut selvityksen 20.9.2021.

"Kontit on hankittu tilapäiseen käyttöön lisävarastotiloiksi. Lisäksi tontilla on kaksi autoa, peräkärryt, trukkipiikit traktoriin sekä betonipaaluja. Tavarat on merkitty/kierretty lippusiimalla vahinkojen välttämiseksi. Kaikki kyseiset tavarat ovat selkeästi kiinteistön omalla puolella, ei rajalla."

Tontin 5 omistaja on saanut kuulemisen 26.8.2021 ja on antanut selvityksen 2.9.2021.

"Naapurikiinteistölle ei anneta lupaa rakentaa aitaa tonttien rajalle. Perusteena kiinteistön halleissa on jokapäiväistä ja päätoimista yritystoimintaa, joihin suuntautuu rahtiliikennettä. Tontin rajalla kulkeva aita voi aiheuttaa turhia vaaratilanteita, joissa voi kolhiintua ajoneuvo tai aita. Lisäksi hallien pihan auraus vaikeutuu ja pihan ajoväylä voi kaventua aidan varomisen vuoksi. Jos konteille on jokin määräys säilytyspaikasta, pyydetään rakennusvalvontaa ohjeistamaan ja valvomaan naapurikiinteistöä, että se toteutuu. Lisäksi pyydetään, ettei naapurikiinteistöstä kasata tarpeettomasti lumia tonttien rajalle, koska niiden sulamisvesistä aiheutuu suuret lammikot keväisin pihalle ja ne voivat aiheuttaa rakennukselle pahimmillaan vesivahingon."

 

Ehdotus

Ympäristölautakunta päättää velvoittaa tontin 4 omistajaa hakemaan rakennuslupaa rakennelmille ja aidalle tai siirtämään ne korkeutensa etäisyydelle rajasta kuukauden kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

 

 

Päätös

Hyväksyi esityksen.

Esteellisyys

  • Arto Ylitalo

Muutoksenhaku

Edellä olevissa pykälissä tehdyt päätökset koskevat vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta (KuntaL 136 §).