Ympäristölautakunta, kokous 8.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 51 Oikaisuvaatimus rakennuslupamaksusta / Auvinen

LAPDno-2022-764

Valmistelija

  • Jarkko Panu, Rakennustarkastaja, jarkko.panu@lapua.fi

Perustelut

Kiinteistön 408-10-1054-4 omistajalle on 19.8.2022 § 206 myönnetty rakennuslupa saunan rakentamiseen. Luvanhakija on hakenut oikaisua rakennuslupamaksuun ja vaatii oikaisua maksusta, joka koskee vähäistä poikkeusta (94 €). Perusteluna on rakennusvalvonnan virkamiehen informoinnin puute, joka on tapahtunut rakennusluvan asemakaavan tarkastusvaiheessa.  Oikaisuvaatimus liitteenä.

Rakennusvalvonta on ohjeistanut asiakasta rakentamisen mahdollisuuksista puhelimessa ja rakennuslupa on käsitelty hakemuksen ja asemakaavan mukaisesti.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Mirva Korpi, Ympäristöinsinööri, vs. tekninen johtaja, mirva.korpi@lapua.fi

Ympäristölautakunta hylkää oikaisuvaatimuksen. Rakennusvalvonnan taksan mukainen maksu pidetään voimassa.

Perustelut:

Maankäyttö- ja rakennuslain 175 §:n mukaan rakennusvalvontaviranomainen voi 171 §:ssä säädetyin edellytyksin ja rajoituksin myöntää rakennusluvan, kun kysymys on vähäisestä poikkeamisesta rakentamista koskevasta säännöksestä, määräyksestä, kiellosta tai muusta rajoituksesta. Rakennuslupahakemuksessa poikkeukseksi on merkitty rakennuksen sijoittuminen istutettavan tontin osalle. Rakentamisen sijoittuminen poikkeaa kaavan sitovista rakennusalan rajoista ja tulee käsitellä vähäisenä poikkeuksena.

Maankäyttö- ja rakennuslain 21 §:n 2 momentin mukaan rakennustarkastajan tulee antaa neuvontaa maankäyttö- ja rakennuslain mukaisissa asioissa. Rakentamisen luvanvaraisuus ratkaistaan rakennusluvan käsittelyn yhteydessä, eikä rakennuvalvontaviranomainen voi puhelinneuvonnan yhteydessä olla tietoinen kaikista rakentamiseen ja lupakäsittelyyn vaikuttavista tekijöistä. Rakennusvalvontaviranomainen on ohjeistanut oikein, ettei rakentamiselle ole estettä. 

Maankäyttö- ja rakennuslain 120 a §:n mukaan rakentamisen suunnittelussa on oltava suunnittelun kokonaisuudesta ja laadusta vastaava pääsuunnittelija. Pääsuunnittelijan on rakennushankkeen ajan huolehdittava, että rakennussuunnitelma ja erityissuunnitelmat muodostavat kokonaisuuden siten, että rakentamista koskevien säännösten ja määräysten sekä hyvän rakennustavan vaatimukset täyttyvät. Pääsuunnittelijan on huolehdittava myös siitä, että rakennushankkeeseen ryhtyvä saa tiedon huolehtimisvelvollisuutensa kannalta merkityksellisistä suunnittelua koskevista seikoista. Luvanhakija on esittänyt itsensä pääsuunnittelijaksi ja hänet on siihen hyväksytty.

Maankäyttö- ja rakennuslain 145 §:n mukaan luvan hakija tai toimenpiteen suorittaja on velvollinen suorittamaan tarkastus- ja valvontatehtävistä sekä muista viranomaistehtävistä kunnalle maksun, jonka perusteet määrätään kunnan hyväksymässä taksassa. Maksu voidaan määrätä perittäväksi jo ennalta. Jos toimenpide jää kokonaan tai osittain suorittamatta, maksu on hakemuksesta perusteettomilta osin palautettava.

Rakennusluvan myöntäminen haettuun paikkaan on edellyttänyt, että rakennusluvan käsittelyn yhteydessä on ratkaistu vähäistä poikkeamista koskeva asia. Rakennusvalvontaviranomaisen laskutus perustuu Lapuan kaupungin rakennusvalvontaviranomaisen lainvoimaiseen taksaan, joka koskee tarkastus- ja valvontatehtäviä sekä muista viranomaistehtävistä suoritettavia maksuja. Luvanhakijalle on ilmoitettu, että mikäli saunan paikkaa muutetaan ja hanke ei ole enää vähäisen poikkeamisen tarpeessa ja laskua voidaan tältä osin hyvittää. 

 

Päätös

Lautakunta hyväksyi esityksen.

 

Liitteet

Oheismateriaali