Ympäristölautakunta, kokous 8.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 52 Lapuan Jätevesi Oy:n hakemus yhdyskuntateknisten laitteiden sijoittamiseksi / Lapuan Virkiä ry / valitus Vaasan hallinto-oikeudelle / lausunto

LAPDno-2022-293

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Arto Kahila, Rakennustarkastaja, arto.kahila@lapua.fi

Perustelut

Lapuan Jätevesi Oy on jättänyt hakemuksen MRL 161 § perusteella viemärijohdon sijoittamiseksi liitteenä olevan sijoitussuunnitelman mukaisesti tiloille Koskenniemi 3:120 ja Välimaa 3:205  Lapuan kaupungin Liuhtarin kylässä. Kiinteistön omistaa Lapuan Virkiä ry.

MRL 161 § Yhdyskuntateknisten laitteiden sijoittaminen:
Kiinteistön omistaja ja haltija on velvollinen sallimaan yhdyskuntaa tai kiinteistöä palvelevan johdon sijoittamisen omistamalleen tai hallitsemalleen alueelle, jollei sijoittamista muutoin voida järjestää tyydyttävästi ja kohtuullisin kustannuksin. Sama koskee johtoihin liittyviä vähäisiä laitteita, rakennelmia ja laitoksia. Johtoa tai muuta laitetta ei saa rakentaa niin, että vaikeutetaan alueen kaavoitusta tai kaavan toteuttamista. Jollei sijoittamisesta ole sovittu kiinteistön omistajan ja haltijan kanssa, sijoittamisesta päättää kunnan rakennusvalvontaviranomainen. Sijoittamisesta päätettäessä on kiinnitettävä huomiota siihen, ettei kiinteistölle aiheuteta tarpeetonta haittaa. Edellä mainittujen laitteiden sijoittamisesta sitoo myös kiinteistön uutta omistajaa ja haltijaa.  Kiinteistön omistajalla ja haltijalla on oikeus saada korvaus johdon tai muun laitteen sijoittamisesta aiheutuvasta haitasta ja vahingosta. Jollei korvauksesta sovita, asia ratkaistaan lunastuslain mukaisessa järjestyksessä. Mitä tässä pykälässä säädetään kiinteistön omistajasta ja haltijasta, koskee myös yleisen alueen omistajaa ja haltijaa. 


MRL 144 § Aloittamisoikeus:
Lupaviranomainen voi perustellusta syystä ja edellyttäen, ettei täytäntöönpano tee muutoksenhakua hyödyttömäksi, antaa oikeuden rakennustyön tai muun toimenpiteen suorittamiseen osaksi tai kokonaan ennen kuin rakennus-, toimenpide- tai maisematyölupaa taikka 161, 162 tai 163 §:ssä säädettyä laitteiden sijoittamista, muuttamista tai poistamista koskeva päätös on saanut lainvoiman (aloittamisoikeus).
Oikeudesta päätetään edellä tarkoitetun päätöksen yhteydessä.  Muutoksenhakutuomioistuin voi valituksesta kumota määräyksen tai muuttaa sitä tai muutoinkin kieltää lupapäätöksen täytäntöönpanon.
Hallinto-oikeuden päätöksestä tässä momentissa tarkoitetussa asiassa voidaan valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen vain pääasian ratkaisusta tehtävän valituksen yhteydessä.

Liitteenä hakemus ja suunnitelma vesijohdon sijoittamisesta sekä selvitys aloittamisoikeuden käyttötarpeesta.

Kiinteistön omistajalle Lapuan Virkiä ry:lle on varattu tilaisuus kirjallisen selityksen antamiseen ympäristölautakunnalle edellä ilmenevästä asiasta 14 vrk:n kuluessa selityspyynnön tiedoksisaamisesta.  Mikäli selitystä ei anneta, asia voidaan käsitellä ilman sitä.  Lapuan Virkiä ry on saanut selityspyynnön tiedokseen 22.3.2022.  Selitys on jätetty ympäristölautakunnalle  4.4.2022. Selitys liitteenä.

Hakijalle on annettu mahdollisuus vastineen antamiseen selityksen johdosta. Vastine on toimitettu 6.4.2022. Vastine liitteenä.

Hakija on jättänyt kustannuksien vaikutuksesta selvityksen, mikäli suunniteltua reittiä muutetaan. Laskemat toimitettu 11.4.2022, laskelmat liitteenä.

Ehdotus

Esittelijä

Mirva Korpi, Ympäristöinsinööri, vs. tekninen johtaja, mirva.korpi@lapua.fi

Ympäristölautakunta päättää, että Lapuan Jätevesi Oy saa sijoittaa viemärijohdon Lapuan kaupungin Liuhtarin kylään tiloille Koskenniemi 3:120 ja Välimaa 3:205 hakemuksen liitteenä olevan sijoitussuunnitelman mukaisesti  (MRL 161 §).

Ympäristölautakunta antaa luvan viemärijohdon sijoittamiseen ko. tiloille ennen kun yhdyskuntateknisten laitteiden sijoittamista koskeva päätös on saanut lainvoiman (MRL 144 §).

Vakuutta ei vaadita, koska hakijana on kuntien omistama yhtiö. 

MRA:n 81 §:n nojalla tämä päätös ja siihen liittyvät kartat lähetetään tiedoksi maanmittauslaitokselle päätöksen lainvoimaiseksi tulon jälkeen.

Perustelut: Kaupungilla ei ole maata kyseisellä alueella viemärijohdon sijoittamiseen. Johdon sijoittaminen suunnitelmien mukaisesti ao. paikassa ei aiheuta kiinteistöille tarpeetonta haittaa sen sijaitessa tilojen rajan läheisyydessä. 

Tiloille aiotaan sijoittaa paineviemäri (PEH400) ja paineviemärin suojaputki (PEH600) korvaamaan noin 50 vuotta vanha nykyinen viemärijohto. Hakijan mukaan viemärilinjaa ei voi rakentaa vanhan viemärin viereen viemärijohdon rikkoutumisriskin johdosta. Jokirannan läheisyyteen sijoitettava paineviemäri ei vaikuta kiinteistönomistajan kiinteistön käyttöön eikä jokirannan läheisyyteen voida osoittaa mahdollisessa alueelle tehtävässä asemakaavassa rakennusoikeutta. 

Kiinteistöiltä paineviemäri johdetaan Lapuanjoen alitse pohjoiseen. Sijoittamiskohdassa Lapuanjoen syvyys on vähäinen ja paineviemärin sijoittaminen on mahdollista kaivutyönä. Hakija on toimittanut ympäristölautakunnalle laskelmat paineviemärin sijoittamisesta hakemuksen mukaiseen kohtaan ja vertailulaskelman kiinteistönomistajan vaatimaan sijoituspaikkaan. Laskelmien perusteella paineviemäriä ei voida kohtuudella edellytettävän sijoittaa kiinteistönomistajan esityksen mukaisesti. Hakija on myös hakenut vesilain mukaista muutoslupaa paineviemärin sijoittamiseksi hakemuksen mukaiseen kohtaan. 

Ympärisölautakunta katsoo, että kiinteistönomistajan on sallittava Lapuan Jätevesi Oy:n paineviemärin sijoittaminen omistamalleen alueelle, koska paineviemärin sijoittamista ei voida muutoin järjestää tyydyttävästi ja kohtuullisin kustannuksin. Ympäristölautakunta katsoo myös, että paineviemärin sijoittamisesta ei aiheudu kiinteistönomistajalle kohtuutonta haittaa eikä paineviemärin sijoittaminen vaikeuta kaavan laatimista alueelle tai estä alueen muuta rakentamista. 

Ympäristölautakunta myöntää Lapuan Jätevesi Oy:lle aloittamisoikeuden, koska kysessä on noin 50 vuotta vanhan runkoviemärin uusiminen ja paineviemärin rakentaminen on kiireellinen vanhassa runkoviemärissä olleiden putkirikkojen johdosta. Uusi paineviemäri sijoitetaan suojaputkeen, jolloin myös ympäristövahinkojen mahdollisuus pienentyy.  

Kunnan rakennusvalvontaviranomainen ei päätä pakkosijoittamiseen liittyvistä maanomistajalle maksettavista korvauksista. Jollei korvauksesta sovita, asia ratkaistaan lunastuslain mukaisessa järjestyksessä.
 

Päätös

Lautakunta hyväksyi esityksen.

Valmistelija

  • Arto Kahila, Rakennustarkastaja, arto.kahila@lapua.fi

Perustelut

Lapuan Virkiä ry on jättänyt valituksen Vaasan hallinto-oikeudelle 9.6.2022 ympäristölautakunnan päätöksestä 19.4.2022 § 17.  Vaasan hallinto-oikeus on pyytänyt ympäristölautakunnalta lausuntoa valituksen johdosta 28.9.2022 mennessä.  Lausunnon antoon on saatu jatkoaikaa 11.11.2022 saakka.

Valitus liitteenä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mirva Korpi, Ympäristöinsinööri, vs. tekninen johtaja, mirva.korpi@lapua.fi

Ympäristölautakunta antaa asiassa seuraavan lausunnon:

Ympäristölautakunta viittaa asiassa 19.4.2022 § 18 antamaansa päätökseen sekä siinä esitettyihin perusteluihin.

Lisäksi ympäristölautakunta lausuu muun ohella seuraavaa: 

Yhdyskuntateknisten laitteiden sijoittamisen vaihtoehtoja ja kustannuksia on selvitetty, joiden perusteella toteutus esitetylle sijainnille on kustannustehokkain vaihtoehto ottaen huomioon rakentamisesta aiheutuvat riskit olemassa olevalle verkostolle. Olemassa olevalle reitille viemärin sijoittamisessa on  nykyisen putken ikä ja rakenne huomioiden ympäristövahingon riski. Uusi reitti lyhentää joen alitus matkaa ja takaa häiriöttömän vesi- ja viemärihuollon rakentamisen aikana.

Suunnitelman mukainen sijoittuminen ei vaikeuta alueen kaavoitusta tai kaavan toteutumista. Asemakaava-alueen ulkopuolella rakennusten tulee sijaita vähintään viisi (5) metriä rajasta. Ranta-alueelle rakennettaessa kerrosalaltaan yli 30 neliöisen rakennuksen etäisyyden keskiveden mukaisesta rantaviivasta tulee olle vähintään 20 metriä ja alle 30 neliöisen saa sijoittaa 10 metrin etäisyydelle. Voimassaolevassa yleiskaavassa alue on palvelujen ja hallinnon aluetta, eikä viemärilinjan kaivaminen aiheuta alueen ympäristöön kuin hetkellisen haitan, jonka jälkeen alue siistitään. Näin ollen kaivamisen aikaista haittaa voidaan pitää kohtuullisena, eikä se vaaranna alueen ympäristöä tai kulttuurihistoriaa. Ranta-alueelle, jolle putkisto sijoitetaan, ei voida sijoittaa rakentamista, eikä viemäri näin rajoita alueen käyttöä.

Kaivannon louhinnassa ja toteuttamisessa tulee hankkeeseen ryhtyvän noudattaa ohjeita ja standardeja, joilla varmistetaan ettei olemassa oleville rakennuksille aiheudu vahinkoa. Luvan antaminen ennen kuin päätös on saanut lainvoiman katsotaan tarpeelliseksi huomioiden vesi- ja viemärilinjojen tekninen käyttöikä ja olemassa olevan viemärin aiheuttama ympäristöriskin mahdollisuus. Vakuutta ei vaadita, koska hakijana on kuntien omistama yhtiö. 

Maankäyttö- ja rakennuslain 161 §:n mukaan  kiinteistön omistaja ja haltija on velvollinen sallimaan yhdyskuntaa tai kiinteistöä palvelevan johdon sijoittamisen omistamalleen tai hallitsemalleen alueelle, jollei sijoittamista muutoin voida järjestää tyydyttävästi ja kohtuullisin kustannuksin. Sama koskee johtoihin liittyviä vähäisiä laitteita, rakennelmia ja laitoksia. Johtoa tai muuta laitetta ei saa rakentaa niin, että vaikeutetaan alueen kaavoitusta tai kaavan toteuttamista. Jollei sijoittamisesta ole sovittu kiinteistön omistajan ja haltijan kanssa, sijoittamisesta päättää kunnan rakennusvalvontaviranomainen. Sijoittamisesta päätettäessä on kiinnitettävä huomiota siihen, ettei kiinteistölle aiheuteta tarpeetonta haittaa.

Maankäyttö- ja rakennuslain 144 §:n mukaan lupaviranomainen voi perustellusta syystä ja edellyttäen, ettei täytäntöönpano tee muutoksenhakua hyödyttömäksi, antaa oikeuden rakennustyön tai muun toimenpiteen suorittamiseen osaksi tai kokonaan ennen kuin rakennus- , toimenpide- tai maisematyölupaa taikka 161, 162 tai 163 §:ssä säädettyä laitteiden sijoittamista, muuttamista tai poistamista koskeva päätös on saanut lainvoiman (aloittamisoikeus).Oikeudesta päätetään edellä tarkoitetun päätöksen yhteydessä. Muutoksenhakutuomioistuin voi valituksesta kumota määräyksen tai muuttaa sitä tai muutoinkin kieltää lupapäätöksen täytäntöönpanon. Hallinto-oikeuden päätöksestä tässä momentissa tarkoitetussa asiassa voidaan valittaa korkeimpaan hallinto- oikeuteen vain pääasian ratkaisusta tehtävän valituksen yhteydessä.

Lapuan kaupungin rakennusjärjestyksen 19.6.2020 31 §:n mukaan rakentaminen perustuu aina asemakaavaan tai sellaiseen oikeusvaikutteiseen yleiskaavaan, jossa on erityisesti määrätty sen käyttämistä rakennusluvan myöntämisen perusteena. Ellei näin ole, rakentaminen edellyttää MRL:n mukaista poikkeamislupaa. Rakennuksen etäisyyden keskiveden mukaisesta rantaviivasta tulee olla vähintään 20 metriä. Saunarakennuksen, jonka kerrosala on enintään 30 kem², saa edellä mainitusta poiketen rakentaa 10 metrin etäisyydelle keskivedenkorkeuden mukaisesta rantaviivasta. Maisemallisesta tai muista syistä johtuen voidaan vaatia edellä mainittua suurempaa etäisyyttä.

Maankäyttö- ja rakennuslain 119 §:n mukaan rakennushankkeeseen ryhtyvän on huolehdittava siitä, että rakennus suunnitellaan ja rakennetaan rakentamista koskevien säännösten ja määräysten sekä myönnetyn luvan mukaisesti. Rakennushankkeeseen ryhtyvällä on oltava hankkeen vaativuus huomioon ottaen riittävät edellytykset sen toteuttamiseen. Rakennushankkeeseen ryhtyvän on huolehdittava myös siitä, että rakennushankkeessa on kelpoisuusvaatimukset täyttävät suunnittelijat ja työnjohtajat ja että muillakin rakennushankkeessa toimivilla on heidän tehtäviensä vaativuus huomioon otettuna riittävä asiantuntemus ja ammattitaito.

Päätös

Lautakunta hyväksyi esityksen.