Perustelut
Lapuan kaupungin Haapakosken kylässä kiinteistöillä 408-402-60-16 ja 408-402-7-118 järjestettiin tarkastus 21.11.2023 klo 14.00-15.00.
Paikan päällä pidettyyn tarkastukseen osallistuivat kiinteistöjen 408-402-60-16 ja 408-402-7-118 omistajat sekä ympäristölautakunnan puolesta ympäristölautakunnan puheenjohtaja ja ympäristöinsinööri.
Tarkastusten yhteydessä osapuolet eivät päässeet sopimukseen vesien johtamiseksi ja vettymishaitan estämiseksi ratkaisuehdotuksista huolimatta.
Vesilain 5:5 mukaan kunnan ympäristönsuojeluviranomainen käsittelee ojitusta koskevan erimielisyyden, joka ei edellytä vesilain mukaista lupaa tai jota ei käsitellä ojitustoimituksessa, ja joka aiheutuu: 1) ojan tekemisestä toisen maalle tai toisen yksityisen tien poikki; 2) ojan suunnan muuttamisesta; 3) veden johtamisesta toisen maalla olevaan ojaan tai puroon; tai 4) muusta vastaavasta syystä. Erimielisyyttä koskevan asian käsittelyyn sovelletaan soveltuvin osin, mitä vesilain 11 luvussa säädetään hakemusmenettelystä. Vesilain 5:7 mukaan ojitus on toteutettava niin, ettei toiselle kuuluvalla alueella aiheudu vahingollista vettymistä tai muuta edunmenetystä. Vesilain 5:8 mukaan hyödynsaajan tai hyödynsaajien on pidettävä oja kunnossa. Vesilain 5:9 mukaan kunnan ympäristönsuojeluviranomainen voi antaa hyödynsaajalle oikeuden ojan tekemiseen, jos ojittamisesta toisen alueella ei sovita. Oikeus voidaan antaa myös, jos se on tarpeen alueen tarkoituksenmukaista kuivattamista varten tai toiselle kuuluvan alueen vahingollisen vettymisen tai muun edun menetyksen estämiseksi. Vesilain 5:10 mukaan ojaan katsotaan kuuluvan uoman kummallakin puolella yhden metrin levyinen piennar, jollei sitä ole määrätty leveämmäksi tai maan laatu vaadi leveämpää piennarta. Maan omistajalla on oikeus käyttää ojasta nostettu maa hyväkseen. Jos maanomistaja ei halua käyttää maata, hankkeesta vastaavan tulee panna maa ojan viereen tai muuhun sellaiseen paikkaan, jossa se ei aiheuta maanomistajalle haittaa eikä estä veden valumista ojaan tai aiheuta ojan luiskan sortumista, taikka viedä maa pois. Toisen kiinteistön kuivatusta palvelevaa ojaa ei saa perusteettomasti tukkia tai veden juoksua ojassa estää. Kun oja on tehty toisen alueelle, alueen omistajalle voidaan antaa oikeus omalla kustannuksellaan muuttaa ojan asemaa ja suuntaa, jos muutos ei vähennä ojasta saatavaa hyötyä eikä aiheuta sanottavaa lisäkustannusta ojituksen hyödynsaajalle.
Ehdotus
Esittelijä
-
Mirva Korpi, Tekninen johtaja, mirva.korpi@lapua.fi
Ympäristölautakunta päättää, että
1. Kiinteistön 408-402-7-118 omistaja poistaa kiinteistölle 408-402-60-16 kulkuväylän parantamisen yhteydessä läjittämänsä maa-ainekset.
2. Kiinteistön 408-402-7-118 omistajalle annetaan vesilain mukainen oikeus ojittaa avo-oja kiinteistöjen rajalle seuraavin ehdoin:
- Ojituksen ajankohdasta tulee ilmoittaa kiinteistön 408-402-60-16 maanomistajalle vähintään 2 viikkoa ennen ojituksen suorittamista.
- Ojitus tulee toteuttaa siten, että muuntajan ympärille jää 1,5 metriä vapaata tilaa muuntajan perustusten sortumisvaaran ehkäisemiseksi. Oja tulee kaivaa vähintään 1,5 metrin etäisyydeltä muuntajasta.
3. Ojituskustannuksista vastaa kiinteistön 408-402-7-118 maanomistaja. Vesilain mukaan hyödynsaajat voivat myös sopia kustannusten jaosta erillisen sopimuksen perusteella.
4. Ojituksesta ei aiheudu kiinteistön 408-402-7-118 maanomistajalle vesilain mukaista korvausvelvollisuutta kiinteistön 408-402-60-16 maanomistajalle.
Perustelut: Vesilain 5. luvun 5 §:n mukaan kunnan ympäristösuojeluviranomainen käsittelee ojitusta koskevat erimielisyyden, joka koskee ojan tekemistä toisen maalle, ojan suunnan muuttamista ja veden johtamisesta toisen maalla olevaan ojaan. Vesilain 10. luvun 17 §:n mukaan lupa tai oikeus annetaan. Vesilain 5. luvun 10 §:n mukaan toisen alueelle tehtävä oja on sijoitettava kiinteistön rajalle tai muutoin sellaiseen paikkaan, että siitä aiheutuu kiinteistön omistajalle mahdollisimman vähän haittaa. Oja katsotaan kuuluvan uoman kummallakin puolella yhden metrin levyinen piennar, jollei sitä ole määrätty leveämmäksi tai maan laatu vaadi leveämpää piennarta. Maanomistajalla on oikeus käyttää ojasta nostettu maa hyväkseen. Jos maanomistaja ei halua käyttää maata, hakkeesta vastaavan tulee panna maa ojan viereen tai muuhun sellaiseen paikkaan, jossa se ei aiheuta maanomistajalle haittaa eikä estä veden valumista ojaan tai aiheuta ojan luiskan sortumista, taikka viedä maa pois.
Vesilain 5. luvun 9 §:n mukaan hyödynsaajalle voidaan antaa oikeus tehdä oja toisen alueelle, jos ojittamisesta toisen alueelle ei sovita.
Vesilain 13. luvun 1 §:n mukaan hankeesta vastaava on velvollinen korvaamaan tämän lain tai siihen perustuvan luvan nojalla suoritetusta tai suoritettavasta toimenpiteestä aiheutuvan edunmenetyksen siten kuin tässä luvussa säädetään, jos edunmenetys aiheutuu 5 luvun 9 §:ssä tarkoitetusta tapahtumasta. Korvattavat edunmenetykset on mainittu vesilain 13. luvun 9 §:ssä. Päätöksen mukaisesta ojituksesta ei aiheudu vesilain 13. luvun 9 §:n mukaisia korvattavia edunmenetyksiä.
Vesilain 5 luvun 19 §:n mukaan hyödynsaajat vastaavat saamansa hyödyn suhteessa yhteisen ojituksen ojituskustannuksista. Hyödynsaajat voivat sopia kustannuksen jakamisesta toisin kuin tässä luvussa säädetään.
Sovelletut oikeusohjeet:
Vesilaki (587/2011) 5. luku 5 §, 7 §, 8 §, 9 § ja 19 §, §§. luku 24 §, 13.luku 1 § ja 9 §, 15.luku 1 § ja 2 §
Valtioneuvoston asetus vesitalousasioista (1560/2011) 24 §
Muutoksenhaku:
Tähän päätökseen tyytymätön voi hakea muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta valittamalla. Muutoksenhakuohje on liiteenä.
Päätös
Lautakunta hyväksyi esityksen.