Perustelut
Lapuan Virkiä ry on jättänyt valituksen Vaasan hallinto-oikeudelle 9.6.2022 ympäristölautakunnan päätöksestä 19.4.2022 § 18. Vaasan hallinto-oikeus on pyytänyt ympäristölautakunnalta lausuntoa valituksen johdosta 28.9.2022 mennessä. Lausunnon antoon on saatu jatkoaikaa 11.11.2022 saakka.
Valitus liitteenä.
Ehdotus
Esittelijä
-
Mirva Korpi, Ympäristöinsinööri, vs. tekninen johtaja, mirva.korpi@lapua.fi
Ympäristölautakunta antaa asiassa seuraavan lausunnon:
Ympäristölautakunta viittaa asiassa 19.4.2022 § 18 antamaansa päätökseen sekä siinä esitettyihin perusteluihin.
Lisäksi ympäristölautakunta lausuu muun ohella seuraavaa:
Yhdyskuntateknisten laitteiden sijoittamisen vaihtoehtoja ja kustannuksia on selvitetty, joiden perusteella toteutus esitetylle sijainnille on kustannustehokkain vaihtoehto ottaen huomioon rakentamisesta aiheutuvat riskit olemassa olevalle verkostolle. Olemassa olevalle reitille viemärin sijoittamisessa on nykyisen putken ikä ja rakenne huomioiden ympäristövahingon riski. Uusi reitti lyhentää joen alitus matkaa ja takaa häiriöttömän vesi- ja viemärihuollon rakentamisen aikana.
Suunnitelman mukainen sijoittuminen ei vaikeuta alueen kaavoitusta tai kaavan toteutumista. Asemakaava-alueen ulkopuolella rakennusten tulee sijaita vähintään viisi (5) metriä rajasta. Ranta-alueelle rakennettaessa kerrosalaltaan yli 30 neliöisen rakennuksen etäisyyden keskiveden mukaisesta rantaviivasta tulee olle vähintään 20 metriä ja alle 30 neliöisen saa sijoittaa 10 metrin etäisyydelle. Voimassaolevassa yleiskaavassa alue on palvelujen ja hallinnon aluetta, eikä viemärilinjan kaivaminen aiheuta alueen ympäristöön kuin hetkellisen haitan, jonka jälkeen alue siistitään. Näin ollen kaivamisen aikaista haittaa voidaan pitää kohtuullisena, eikä se vaaranna alueen ympäristöä tai kulttuurihistoriaa. Ranta-alueelle, jolle putkisto sijoitetaan, ei voida sijoittaa rakentamista, eikä viemäri näin rajoita alueen käyttöä.
Kaivannon louhinnassa ja toteuttamisessa tulee hankkeeseen ryhtyvän noudattaa ohjeita ja standardeja, joilla varmistetaan ettei olemassa oleville rakennuksille aiheudu vahinkoa. Luvan antaminen ennen kuin päätös on saanut lainvoiman katsotaan tarpeelliseksi huomioiden vesi- ja viemärilinjojen tekninen käyttöikä ja olemassa olevan viemärin aiheuttama ympäristöriskin mahdollisuus. Vakuutta ei vaadita, koska hakijana on kuntien omistama yhtiö.
Maankäyttö- ja rakennuslain 161 §:n mukaan kiinteistön omistaja ja haltija on velvollinen sallimaan yhdyskuntaa tai kiinteistöä palvelevan johdon sijoittamisen omistamalleen tai hallitsemalleen alueelle, jollei sijoittamista muutoin voida järjestää tyydyttävästi ja kohtuullisin kustannuksin. Sama koskee johtoihin liittyviä vähäisiä laitteita, rakennelmia ja laitoksia. Johtoa tai muuta laitetta ei saa rakentaa niin, että vaikeutetaan alueen kaavoitusta tai kaavan toteuttamista. Jollei sijoittamisesta ole sovittu kiinteistön omistajan ja haltijan kanssa, sijoittamisesta päättää kunnan rakennusvalvontaviranomainen. Sijoittamisesta päätettäessä on kiinnitettävä huomiota siihen, ettei kiinteistölle aiheuteta tarpeetonta haittaa.
Maankäyttö- ja rakennuslain 144 §:n mukaan lupaviranomainen voi perustellusta syystä ja edellyttäen, ettei täytäntöönpano tee muutoksenhakua hyödyttömäksi, antaa oikeuden rakennustyön tai muun toimenpiteen suorittamiseen osaksi tai kokonaan ennen kuin rakennus- , toimenpide- tai maisematyölupaa taikka 161, 162 tai 163 §:ssä säädettyä laitteiden sijoittamista, muuttamista tai poistamista koskeva päätös on saanut lainvoiman (aloittamisoikeus).Oikeudesta päätetään edellä tarkoitetun päätöksen yhteydessä. Muutoksenhakutuomioistuin voi valituksesta kumota määräyksen tai muuttaa sitä tai muutoinkin kieltää lupapäätöksen täytäntöönpanon. Hallinto-oikeuden päätöksestä tässä momentissa tarkoitetussa asiassa voidaan valittaa korkeimpaan hallinto- oikeuteen vain pääasian ratkaisusta tehtävän valituksen yhteydessä.
Lapuan kaupungin rakennusjärjestyksen 19.6.2020 31 §:n mukaan rakentaminen perustuu aina asemakaavaan tai sellaiseen oikeusvaikutteiseen yleiskaavaan, jossa on erityisesti määrätty sen käyttämistä rakennusluvan myöntämisen perusteena. Ellei näin ole, rakentaminen edellyttää MRL:n mukaista poikkeamislupaa. Rakennuksen etäisyyden keskiveden mukaisesta rantaviivasta tulee olla vähintään 20 metriä. Saunarakennuksen, jonka kerrosala on enintään 30 kem², saa edellä mainitusta poiketen rakentaa 10 metrin etäisyydelle keskivedenkorkeuden mukaisesta rantaviivasta. Maisemallisesta tai muista syistä johtuen voidaan vaatia edellä mainittua suurempaa etäisyyttä.
Maankäyttö- ja rakennuslain 119 §:n mukaan rakennushankkeeseen ryhtyvän on huolehdittava siitä, että rakennus suunnitellaan ja rakennetaan rakentamista koskevien säännösten ja määräysten sekä myönnetyn luvan mukaisesti. Rakennushankkeeseen ryhtyvällä on oltava hankkeen vaativuus huomioon ottaen riittävät edellytykset sen toteuttamiseen. Rakennushankkeeseen ryhtyvän on huolehdittava myös siitä, että rakennushankkeessa on kelpoisuusvaatimukset täyttävät suunnittelijat ja työnjohtajat ja että muillakin rakennushankkeessa toimivilla on heidän tehtäviensä vaativuus huomioon otettuna riittävä asiantuntemus ja ammattitaito.
Päätös
Lautakunta hyväksyi esityksen.