Ympäristölautakunta, kokous 29.3.2023

§ 35 Veden ja jäteveden toiminta-alueiden muutosehdotukset / Lausunto

LAPDno-2023-243

Valmistelija

  • Elias Voutilainen, Ympäristönsuojelutarkastaja, elias.voutilainen@lapua.fi
  • Arto Kahila, Rakennustarkastaja, arto.kahila@lapua.fi

Perustelut

Lapuan kaupungin vesihuoltolaitos on 13.3.2023 pyytänyt ympäristölautakunnan lausuntoa jätevesien ja veden toiminta-alueiden muutoksista. 

Lapuan kaupungin vesihuoltolaitos ehdottaa, että veden toiminta-aluetta laajennetaan vesihuoltolain 8 §:n mukaisesti Lapuan kaupungin Ritavuoren alueella.

Muutosehdotus oheismateriaalina. 

Lapuan kaupungin vesihuoltolaitos ehdottaa, että jäteveden toiminta-aluetta muutetaan vesihuoltolain 8 §:n mukaisesti Lapuan kaupungin alueella.

Muutosehdotus oheismateriaalina. 

Jäteveden toiminta-alueselvitys Kauhajärvi, Hirvikylä, Ojutkangas ja Lakaluoma oheismateriaalina. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Arto Kahila, Rakennustarkastaja, arto.kahila@lapua.fi

Puheenjohtajan ehdotus:

Ympäristölautakunta antaa asiasta seuraavan lausunnon:

Ympäristölautakunta puoltaa Lapuan kaupungin vesihuoltolaitoksen toiminta-alue ehdotuksia niin veden toiminta-alueen kuin jäteveden toiminta-alueen osalta esitettyjen karttaliitteiden mukaisesti.

Toiminta-alueselvityksessä Kauhajärvi, Hirvikylä, Ojutkangas ja Lakaluoma käydään lävitse yksityiskohtaisesti ne seikat, minkä vuoksi jäteveden toiminta-alueen muuttaminen on kunnallistaloudellisesti ja ympäristönsuojelullisesti järkevä toimenpide.

Vesihuoltolain (119/2001) 8 §:n 2. momentin mukaisesti toiminta-alueen tulee olla sellainen, että:

1) vesihuoltolaitos kykenee huolehtimaan vastuullaan olevasta vesihuollosta taloudellisesti ja asianmukaisesti; ja

2) vesihuollon kustannusten kattamiseksi perittävät vesihuollon maksut muodostuvat kohtuullisiksi ja tasapuolisiksi.

Edellä mainitussa toiminta-alueselvityksessä mainitaan, että nämä ehdot eivät nykyisellään täyty ja ympäristölautakunta kannattaa toiminta-alueselvityksen mukaisesti  toiminta-alueiden supistamista olosuhteissa tapahtuneen olennaisen muutoksen johdosta.

Ympäristönsuojelulain (527/2014) 154 b §:n ja 156 a §:n mukaisten vaatimusten mukainen tarkastelu on kesken. Edellä mainitun toiminta-alueselvityksen mukaan voidaan kuitenkin olettaa, että osalla näistä 60:stä kiinteistönomistajasta, jotka eivät ole ilmoittaneet tietoja jäteveden käsittelyjärjestelmästä Lapuan kaupungille, on vaatimustasojen mukainen järjestelmä jo olemassa eikä liittymisvelvollisuutta jäteveden käsittelyjärjestelmään ole. Todelliset taloudelliset kustannukset jätevesien käsittelyjärjestelmään liittymisestä olisivat siis todennäköisesti vieläkin korkeammat kuin mitä toiminta-alueselvityksessä on esitetty.

Päätös

Lautakunta hyväksyi esityksen. 

Tekninen johtaja Mirva Korpi poistui kokoushuoneesta tämän pykälän käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi.