Kaupunginvaltuusto, kokous 15.5.2023

§ 51 Asemakaavan muutos / 10. Siirilän kaupunginosa, osakortteli 1049 ja siihen liittyvä liikennealue / Keskuskoulun alue, Puukoulu

LAPDno-2022-480

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Markku Turja, Maankäyttöinsinööri, vt. kaupungingeodeetti, markku.turja@lapua.fi
Heidi Yliluoma, Kaavavalmistelija, heidi.yliluoma@lapua.fi

Perustelut

Asemakaavan muutos on pantu vireille 28.09.2020 § 7.

Tavoitteena on ollut laajentaa keskuskoulun välituntipihaa purkamalla tai siirtämällä vanha puukoulu toiseen paikkaan.

Keskuskoulun alueen asemakaavan muutoksen luonnos on ollut nähtävillä vuonna 2021. Kaavaluonnoksesta ei saapunut muistutuksia. Viranomaisten antamat lausunnot sisälsivät huomautuksia ja muistutusta alueen kulttuurihistoriallisesta arvosta. Seinäjoen Museot esitti puukoulun tarkempaa dokumentointia, rakennushistoriallisen selvityksen sekä kuntoarvion laatimista.

Alueelta laadittiin rakennushistoriallinen selvitys loppuvuodesta 2021 sekä kuntotutkimus alkuvuodesta 2022. Lisäksi tehtiin kaupunkikuvallinen tarkastelu.

Asemakaavaehdotus laadittiin, jossa pyrittiin huomioimaan viranomaisten antamat lausunnot. Asemakaavaehdotus on ollut nähtävillä vuonna 2022. Kaavaehdotuksesta ei saapunut muistutuksia. Viranomaiset huomauttivat lausunnoissaan puukoulun merkittävää asemaa kaupunki- ja maisemakuvassa. Seinäjoen Museot huomauttavat myös keskuskoulun arvorakennusten suojelumerkintöjen lisäämisestä.

Viranomaisten kanssa käytiin työneuvottelu 20.2.2023. Neuvottelu ei johtanut yksimieliseen ratkaisuun keskuskoulun asemakaavasta.

Ehdotusvaiheesta saatujen lausuntojen ja viranomaisten kanssa käydyn työneuvottelun perusteella lisättiin asemakaavaan rakennusalan raja Koulukadun läheisyyteen, joka sallii kevytrakenteisen katoksen rakentamisen keskuskoulun alueelle. Katoksen tulee sopeutua alueen luonteeseen ja vanhaan rakennuskantaan. Kaupunki- ja maisemakuva säilyvät tilavaikutelmana täten ennallaan. Uusi Koulukadun puoleinen puurivi poistettiin ja katutilan rajaus toteutetaan kevytrakenteisella katoksella.

Puukoulu voidaan säilyttää katokselle soveltuvin osin. Puukoulu ei ole ollut käytössä vuosiin, eikä sille ole tiedossa käyttötarkoitusta. Puukoulun kunnostaminen ei ole taloudellisesti perusteltua. Puukoulu voidaan säilyttää nykyisellä sijainnillaan katokselle soveltuvin osin tai purkaa säilytettäväksi ja siirrettäväksi kokonaisuudessaan tai osittain uuteen paikkaan uuden käyttötarkoituksen ilmaantuessa. Uuden sijoituspaikan tulee olla luonteeltaan puukoululle sopiva. Puukoulusta säilytetään vähintään hirsikehikko, ikkunat ja ovet. Yhtenä sijoituspaikkavaihtoehtona voisi olla esimerkiksi Jokilaakson matkailupuutarha, jossa paikan historia perustuu osaltaan Lapuan kouluhistoriaan.

Keskuskoulun toiminnassa oleville rakennuksille on lisätty suojelumerkintä sr-4, jonka mukaan rakennuksen ulkoasua ei saa muuttaa siten, että sen kulttuurihistoriallisesti arvokas tai miljöön kannalta merkittävä luonne muuttuu. Lisäksi kaavan yleismääräyksiin lisättiin määräys, jonka mukaan mahdollisen täydennysrakentamisen tulee sopeutua alueen luonteeseen ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaaseen rakennuskantaan.

 

Ehdotus

Esittelijä

Markku Turja, Maankäyttöinsinööri, vt. kaupungingeodeetti, markku.turja@lapua.fi

Puheenjohtajiston työryhmä päättää esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy 10. Siirilän kaupunginosan osakorttelin 1049 ja siihen liittyvän liikennealueen asemakaavan muutoksen. 

Päätös

Puheenjohtajiston työryhmä päätti esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy 10. Siirilän kaupunginosan osakorttelin 1049 ja siihen liittyvän liikennealueen asemakaavan muutoksen. 

Valmistelija

Minna Kangasluoma, Hallintopäällikkö, minna.kangasluoma@lapua.fi

Ehdotus

Esittelijä

Satu Kankare, Kaupunginjohtaja, satu.kankare@lapua.fi

Kaupunginjohtajan ehdotus:
Kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle,​ että se hyväksyy 10. Siirilän kaupunginosan osakorttelin 1049 ja siihen liittyvän liikennealueen asemakaavan muutoksen. 
 

Päätös

Kokouksessa oli läsnä tämän pykälän sekä §:ien 136 - 140 esittelyn ajan klo 17.05 -​ 17.43 maankäyttöinsinööri,​ vt. kaupungingeodeetti Markku Turja. 

Markku Turja poistui kokouksesta §:ien 136 - 140 esittelyn jälkeen ennen päätöksentekoa. 

Maankäyttöinsinööri,​ vt. kaupungingeodeetti Markku Turja alusti asiaa.

Kaupunginhallitus hyväksyi kaupunginjohtajan ehdotuksen keskustelun jälkeen.

Ehdotus

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle,​​ että se hyväksyy 10. Siirilän kaupunginosan osakorttelin 1049 ja siihen liittyvän liikennealueen asemakaavan muutoksen.
 

Päätös

Kaupunginjohtaja alusti asiaa. Keskustelussa puheenvuoron käyttivät valtuutetut Esko Yli-Karhu ja Hannu Saarela. Kaupunginvaltuusto hyväksyi kaupunginhallituksen ehdotuksen keskustelun jälkeen.