Kaupunginvaltuusto, kokous 15.5.2023

§ 52 Valmiuslain aikaisiin erityisolosuhteisiin liittyvän SOTE-sopimuksen henkilöstölle maksettavan kertapalkkion korvaaminen Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueelle / lisämääräraha vuoden 2023 talousarvioon

LAPDno-2023-350

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Päivi Luhtala-Sipilä, henkilöstöpäällikkö, paivi.luhtala-sipila@lapua.fi

Perustelut

Osana SOTE-sopimuksen sovintoratkaisua sovittiin koronapotilaiden hoitoon eräissä tehtävissä osallistuneille maksettavaksi kertapalkkio maaliskuun 2023 palkanmaksun yhteydessä. COVID-19-viruksen aiheuttama erityinen altistumisen riski sekä valmiuslain rajoitukset kohdistuivat koronapandemian alkuaikoina erityisesti erikoissairaanhoidon tiettyihin yksiköihin ja niiden henkilöstöön. Puutteellinen suojaus altisti henkilöstöä myös erityisesti kotihoidossa ja iäkkäiden palveluissa.

Sovintoehdotuksen mukaan kertapalkkio maksetaan seuraavissa erikoissairaanhoidon toiminnoissa:

-       teho-osastot
-       teho-osastoihin kytkeytynyt kuvantaminen ja laboratoriotoiminta
-       kohortit eli koronavuodeosastot
-       päivystys
-       synnytysten hoito
-       ensihoito.

Sovintoehdotuksen mukaan kertapalkkio maksetaan henkilöstölle, joka toimii seuraavissa toiminnoissa:

-       kotihoidon palvelut
-       vanhusten tehostetussa palveluasumisessa
-       vanhusten pitkäaikaisen laitoshoidon toimintayksiköt.

Koska koronapotilaisen hoidon järjestelyt erikoissairaanhoidossa ja yllä kuvatut perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon palvelut vaihtelevat toteuttamistavaltaan eri yksiköissä kertapalkkioon liittyy neuvottelumenettely.

SOTE-sopimuksen II luvun 14 § 1 momentin mukaisen kertapalkkion suuruus on 600 euroa.

Kertapalkkio maksetaan ko. henkilöstölle, joiden palvelussuhde työnantajaan oli voimassa vähintään seitsemän kalenteripäivää 13.3. - 15.6.2020 välisenä aikana. Kertapalkkion edellytyksenä on, että palvelussuhde samaan työnantajaan on edelleen voimassa 28.2.2023. Samalla työnantajalla tarkoitetaan liikkeenluovutustilanteessa sitä, että työntekijä/viranhaltija työskentelee sen hyvinvointialueen palveluksessa, johon liikkeen luovutuksella on siirtynyt.

Lapuan kaupungin palveluksessa vähintään seitsemän kalenteripäivää ajalla 13.3. - 15.6.2020 olleiden kotihoidon ja vanhusten tehostetun palveluasumisen viranhaltijoiden ja työntekijöiden lopulliset tiedot on annettu 8.3.2023 Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueelle. Näiden tietojen pohjalta on myös vuoden 2022 tilinpäätökseen varattu ns. kertakorvauksen kustannuksena 64.000 euroa.

Em. kertakorvaukseen oikeutetuille henkilöille, jotka 28.2.2023 olivat kaupungin palveluksessa, on kertakorvaus maksettu maaliskuussa.

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue on käynyt kertakorvauksen maksua koskevan yhteistoimintamenettelyn 7.2.2023. Yhteistoimintamenettelyssä työnantajan (E-P:n hyvinvointialue) alustava linjaus kertakorvauksen piirissä olevista yksilöistä on kunnallisen työmarkkinalaitoksen ohjeen mukaiset yksiköt lisättynä erikoissairaanhoidon patologian yksiköllä (koronanäytteiden analysointi), kiirevastaanottojen koronanäytteenotto sekä perusterveydenhuollon kohorttiosastot. Tähän linjaukseen pääsopijajärjestöt ovat esittäneet eriävän mielipiteen.

Edellä esitetty Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen alustavan linjauksen perusteella Lapualla kertakorvauksen saajien piiri laajenisi KT:n linjausten lisäksi kiirevastaanoton henkilöstöön. Laajennuksesta aiheutuvat kustannukset ovat arviolta 23.000 euroa. Tähän ei ole talousarviossa määrärahavarausta, joten se edellyttää lisämäärärahan myöntämistä tarkoitukseen.

Ehdotus

Esittelijä

Satu Kankare, Kaupunginjohtaja, satu.kankare@lapua.fi

Kaupunginjohtajan ehdotus:

Kaupunginhallitus

1. toteaa, että Lapuan kaupunki sitoutuu maksamaan 600 euron kertapalkkion maksamisesta aiheutuvat kustannukset sivukuluineen Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueelle niiden henkilöiden osalta, jotka ovat KVTES liite 3 tai 4 (1.9.2021 alkaen SOTE-sopimus) mukaisesti työskennelleet Lapuan kaupungin kotihoidossa tai ikäihmisten tehostetussa palveluasumisessa. Em. ryhmien osalta huomioidaan sovintoratkaisun mukaiset palvelussuhteiden voimassaolon ehdot.

2. päättää, että Lapuan kaupunki sitoutuu korvaamaan Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueelle kustannukset, jotka aiheutuvat siitä, että em. kertakorvaus maksetaan Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen neuvotteluissa esittämän linjauksen mukaisesti perusterveydenhuollon kiirevastaanoton henkilöstölle edellyttäen, että valtuusto myöntää tarkoitukseen lisämäärähan. Em. ryhmän osalta huomioidaan sovintoratkaisun mukaiset palvelussuhteiden voimassaolon ehdot.

3. esittää kaupunginvaltuustolle, että 2. kohdassa korvattavia kustannuksia varten myönnetään 23.000 euron suuruinen lisämääräraha vuoden 2023 talousarvioon.
 

Päätös

Kaupunginjohtaja alusti asiaa. 

Keskustelun aikana kaupunginjohtaja muutti ehdotustaan siten, että asia palautetaan valmisteluun. 

Kaupunginhallitus hyväksyi kaupunginjohtajan muutetun ehdotuksen keskustelun jälkeen. 

Valmistelija

Päivi Luhtala-Sipilä, henkilöstöpäällikkö, paivi.luhtala-sipila@lapua.fi

Perustelut

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen yhteistoimintamenettelyssä esiin tuoman alustavan linjauksen mukaan SOTE-sopimuksen kertapalkkion piirissä olisivat KT:n ohjeen mukaiset yksiköt sekä perusterveydenhuollon kiirevastaanottojen koronanäytteenotto sekä perusterveydenhuollon kohorttiosastot. 

Tämän alustavan linjauksen mukaan SOTE-sopimuksen kertapalkkion piiri laajenisi Lapualla kiirevastaanoton henkilöstöön, jolloin tästä laajennuksesta aiheutuvat kustannukset ovat arviolta 23.000 euroa. 

Perusterveydenhuollon varsinaista kohorttiosastoa Lapualla ei ole ollut toiminnassa, mutta esiin on tullut, että SOTE-sopimuksen kertapalkkio tulisi maksaa myös akuutti- ja kuntoutusosaston henkilöstölle. Tästä laajennuksesta aiheutuvat kustannukset ovat arviolta 28.000 euroa.

Em. laajennusten kustannusvaikutus on yhteensä 51.000 euroa. Tähän menoerään ei ole talousarviossa määrärahavarausta, joten se edellyttää lisämäärärahaa tarkoitukseen.

KT:n ohjeistuksen perusteella korvattavat kertapalkkiot ovat noin 64.000 euroa. Hyvinvointialueen yhteistoimintamenettelyn alustavan linjauksen mukaisen laajennuksen kustannus on arviolta noin 23.000 euroa ja kertapalkkion saajien laajentaminen akuutti- ja kuntoutusosaston henkilöstöön aiheuttaa noin 28.000 euron kustannukset eli yhteenä 115.000 euroa. Kertapalkkiot kohdistuvat valmiuslain voimassaolon aikaan 13.3. - 15.6.2020, jolloin koronatartuntoja oli vähän Etelä-Pohjanmaalla.

 

Ehdotus

Esittelijä

Satu Kankare, Kaupunginjohtaja, satu.kankare@lapua.fi

Kaupunginjohtajan ehdotus:

Kaupunginhallitus

1. toteaa, että Lapuan kaupunki sitoutuu maksamaan 600 euron kertapalkkion maksamisesta aiheutuvat kustannukset sivukuluineen Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueelle niiden henkilöiden osalta, jotka ovat KVTES liite 3 tai 4 (1.9.2021 alkaen SOTE-sopimus) mukaisesti työskennelleet Lapuan kaupungin kotihoidossa tai ikäihmisten tehostetussa palveluasumisessa. Em. ryhmien osalta huomioidaan sovintoratkaisun mukaiset palvelussuhteiden voimassaolon ehdot.

2. päättää, että Lapuan kaupunki sitoutuu korvaamaan Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueelle kustannukset, jotka aiheutuvat siitä, että em. kertakorvaus maksetaan Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen neuvotteluissa esittämän linjauksen mukaisesti perusterveydenhuollon kiirevastaanoton henkilöstölle sekä lisäksi akuutti- ja kuntoutusosaston henkilöstölle edellyttäen, että valtuusto myöntää tarkoitukseen lisämäärähan. Em. ryhmän osalta huomioidaan sovintoratkaisun mukaiset palvelussuhteiden voimassaolon ehdot.

3. esittää kaupunginvaltuustolle, että 2. kohdassa korvattavia kustannuksia varten myönnetään 51.000 euron suuruinen lisämääräraha vuoden 2023 talousarvioon.

Päätös

Kaupunginjohtaja alusti asiaa.

Kaupunginhallitus hyväksyi kaupunginjohtajan ehdotuksen. 

 

Ehdotus

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle,​ että 2. kohdassa korvattavia kustannuksia varten myönnetään 51.000 euron suuruinen lisämääräraha vuoden 2023 talousarvioon.
 

Päätös

Kaupunginjohtaja alusti asiaa. Kaupunginvaltuusto hyväksyi kaupunginhallituksen ehdotuksen.